Nosečnost in obsevanje
Spoštovani,
res bom vesela vašega cenjenega mnenja. Konec maja sem imela zadnjo menstruacijo in potem do pred kratkim nisem niti vedela, da sem noseča. V juniju sem pogosto obiskovala sorodnico, ki je bila obsevana zaradi raka. Niti pomislila nisem, da bi lahko bilo kaj narobe. Potem pa sem se spomnila, da sem nekje slišala, da nosečnic in dojenčkov ne pustijo k obsevanim še nekaj časa, ker “sevajo”. Trenutno sem 8 tednov noseča. Kej menite vi? Če bi bilo kaj narobe, bi se nosečnost že sama prekinila? Kaj pa se lahko zgodi s plodom v primeru izpostavljenosti takemu sevanju? V katerem obdobju je najbolj občutljiv? In koliko časa po obsevanju je to nevarno?
Hvala že vnaprej,
Teenka
Draga Teenka,
kar brez strahu – “sevajo” samo tisti, ki prejmejo določene radioizotope (da se kopičijo v bolnem tkivu in uničujejo predvsem hitro deleče se celice, kot so rakave; npr. pri raku ščitnice), pa še ti ne v taki meri, da bi lahko škodili okolici. Obsevanje rakaz žarki je praviloma omejeno na bolno področje, žarki delujejo zelo omejeno in praviloma kratek čas.
Za plod bi bilo lahko nevarno, če bi se obsevali vi – in to predvsem v območju rodil. V tem primeru so najnevarnejši prvi tedni nosečnosti, ko se notranji organi šele oblikujejo.
Po tem, kar ste napisali, sodim, da za vašega otročka ni nevarnosti – in tudi bolna sorodnica bo vesela, če jo še kaj obiščete.
Ob obisku ginekologa mu zaupajte svoje skrbi – da vas pomiri in še bolj podrobno pregleda stanje vašega otročka (in maternice) ob rutinskem ultrazvočnem pregledu.
Pozdrav,