Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje nosečnost in hipotireoza

nosečnost in hipotireoza

Sem v 30. tednu nosečnost. Od 12. leta dalje sem zaradi rahle hipotireoze (avtoimunsko vnetje) in golšavosti jemala Vobenol, ki sem ga pred približno 6 leti nehala jemati, tudi na lastno spodbudo, saj vidnejših rezultatov ni bilo.
Od tedaj pa vse do julija letos so bili rezultati TSH, FT3 in FT4 vedno v mejah normale, čeprav spodnje.
Zadnji hormonski izvid – konec septembra letos – je dal naslednje rezultate:
TSH 3,20 uIU/mL (0,1 – 5,0)
FT3 3,0 pmol/L (4,0 – 8,3)
FT4 8,9 pmol/L (9,0 – 20,0)
vrednosti T3 in T4 so torej nekoliko nižje od pričakovanih.

Danes sem bila pri svoji endokrinologinji, ki mi je predpisala 1 tabletko Eutirexola (25 nanogramov) in poslala na dodatni krvni pregled, saj je po njenem mnenju vrednost TSH nekoliko prenizka in bi bilo pričakovati višjo.
Popoldan sem bila tudi pri ginekologu, ki mi je jemanje Eutirexola odsvetoval, saj po njegovem ni potrebno. Rekel je, da naj se ob morebitni višji vrednosti TSH oglasim, da se ponovno pogovoriva.

Zdaj sem v dilem, kaj narediti.
Kolikor sem razumela endokrinologinjo, je plod zdaj že sam sposoben tvoriti ščitnične hormone in deluje neodvisno od mojega telesa, endokrinologi pa vseeno predpišejo hormonske tablete zaradi podpore mojemu telesu. Na tabletah samih piše, da v nosečnosti nimajo kontraindikacij.
Ginekolog pravi, da niso potrebne.

Kateremu navodilu slediti?
Kaj je manj škodljivo/rizično oz. bolj priporočljivo?

V pričakovanju Vašega odgovora Vas lepo pozdravljam in se vnaprej zahvaljujem za Vaš čas in trud!

Spoštovani!
Glede na mejno znižane vrednosti FT3 in FT4 bi vam kljub normalnemu TSH-u priporočil manjši odmerek Euthyroxa – 25 ug dnevno, prav tako, kot vam je priporočil tudi endokrinolog.
Za normalni razvoj ploda je bolje zagotoviti nekoliko višje ravni tiroksina, prav tako se boste bolje počutili tudi vi.
Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close