Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo NOSEČNOST IN HIPERTIROZA – ZELO ZASKRBLJENA

NOSEČNOST IN HIPERTIROZA – ZELO ZASKRBLJENA

Pozdravljeni!

V 10. tednu nosečnosti so mi zraven ostalih preiskav, preverili ščitnico in dobila sem tale KATASTROFALEN izvid:
TSH manj 0,005
FT4 41,83
FT3 13,45

Diagnoza: Hipertiroza z difuzno golšo.
Zelo me skrbi, kaj to pomeni za razvoj in zdravje otroka, saj se ščitnica baje razvije že v 7. tednu.
Ali ima kdo kakšne izkušnje s tem?
Tirolog mi je rekel da ni razloga za prekinitev (si je tudi ne želim!), ampak da tveganje obstaja, saj ne vemo kakšni so bili izvidi na začetku nosečnosti.

Na forumih sem zasledila, da bi morali biti hormoni urejeni že pred načrtovano nosečnostjo. O tem nisem bila prej seznanjena.

Sedaj imam terapijo Propiltiouracil 50 mg, 4 krat na dan.

Prosim za vaše izkušnje in nasvete, kam se naj obrnem.

Vnaprej hvala.

Težko komentiram rezultate brez referenčnih mej, tudi o jemanju teh zdravil v nosečnosti ničesar ne vem, tako da upam, da se bo vendarle še kdo oglasil.
Kar pa se katastrofalnosti tiče – taki rezultati niso nujno katastrofalni, bolj pomembno je, koliko se višek hormonov pozna na počutju. Nekateri imajo hujše težave pri manjših odstopanjih kot drugi pri večjih. Vedno je več stvari v igri. Tokrat si morala imeti simptome hipertiroze, če si pozorna na svoje počutje, lahko presojaš, kakšni bi bili izvidi na začetku nosečnosti.
Držim pesti, da je bila terapija pravočasna in bo vse v najlepšem redu. Upam, da te bodo vsaj zdaj skrbno spremljali in dovolj pogosto preverjali primernost odmerkov.

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor. Resnilčno upam, da se oglasi kakšna mamica s podobno izkušnjo ali kdorkoli, ki bi o tem karkoli vedel.

Meje so nekje:
TSH 0,35-4,94
ft3 2,63-5,70
ft4 9-19,05

Glede počutja na začetku nosečnosti – počutila sem se slabo, a sem vzroke pripisala nosečnosti kot takšni.
lp

Pozdravljena,

no, jaz pa imam konkretne izkušnje z hipertirozo v nosečnosti.
Torej: odkrito sem imela v 30. tednu nosečnosti potem ko sem si že sama postavila diagnozo in prosila, da me takoj pregledajo na urgenci, kjer so potem dejansko potrdili hipertiroidizem in avtoimuno vnetje ščitnice. Počutila sem se res zanič, srce mi je utripalo v mirujočem stanju 110 udarcev na minuto, kljub visoki nosečnosti se nisem skoraj nič zredila, ful utrujena…
Nič niso naredili v nosečnosti, čakali smo, da rodim (napoved predčasnega poroda kot pri drugih dveh otrocih prej se je uresničila). Potem smo čakali še, da neham dojiti in v tem času nisem imela zdravil.
Takoj po rojstvu so otroka pregledali, izvidi krvi so bili najprej nejasni, potem pa so otroku čez 14 dni še enkrat vzeli kri in je bilo na vse v redu, tako da otroci zaenkrat s tem nimajo težav (čeprav je to načeloma lahko dedno).

No, pri meni smo potem čakali, da neham dojiti, nato pa sem pri otrokovi starosti 13 mesecev odšla na zdravljenje z radioaktivnim jodom, saj mi je zdravnica svetovala, da naj to čim prej opravim, ker imam že prizadeto srce oz. se bo le-to z vsakim odlašanjem zdravljenja še poslabševalo.
Jodiranje sem prenesla, čeprav mi je bilo najbolj hudo, ker 3 tedne nisem smela biti v bližini otrok (po jodiranju sevaš in s sevanjem pripomoreš, da se uničuje ščitnica tudi vsem, ki so v bližini, predvsem najmlajših).

Po enem letu od posega sem spet sama po simptomih ugotovila, da se je stvar obrnila in da imam zaradi uničenja ščitnice sedaj hipotiroidizem, kar se je z izvidi krvi tudi pokazalo. Sedaj že nekaj let vsak dan na tešče jemljem Euthyrox in se počutim v redu.

Predvsem mislim, da ni treba paničariti, lepo se umiri in v miru pričakuj otročka. Se pa seveda spremljaj, ampak v zdravih mejah 🙂 Mislim, da bi moralo biti vse v redu.
Lp

Hvala za vašo izkušnjo. Zelo sem vesela, da je z vami in otrokom vse vredu. To daje upanje tudi meni.
Skrbi me predvsem zato, ker so prvi trije meseci najpomembnejši za pravilen razvoj otroka. Jaz pa sem zbolela ravno v tem času. Baje bolezen v poznejši nosečnosti ni več tako nevarna.

Ali ima katera izkušnje, da je zbolela na začetku nosečnosti?

LP

Ojla,

jaz sem v bistvu zbolela prej, že pred začetkom nosečnosti, le odkrita je bila bolezen šele proti koncu nosečnosti. Od prej (pred boleznijo) imam pa itak tudi že dva otroka, vse je v redu. Tudi vam želim vso srečo.
Kar pogumno, mislim, da je pretirana skrb odveč.
Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close