nosečnost in Euthyrox
Prosim za vaše mnenje.Trenutno sem v 25t nosečnosti.Vendar me zelo skrbi ,ker so mi v 23t ugotovili kronični avtoimunski tireoditis v hipotireotični fazi.Tirelog mi je predpisal Euthyrox 50, 1x na dan .Kakor vem gre to za premalo proizvalanje ščitniških hormonov.Zanima me kam naj grem, da se prepričam,da je z otročičkom vse vredu,in kako se je razvijal prve mesece.Ginekologinja je sicer uz opravila,in pravi da se normalno razvija.Jaz pa sem čedalje bolj zaskrbljena, ker se prej na moje znake ni nihče odzval,vsi zdravniki so rekli ,da je to v nosečnosti normalno.Ali obstaja kakšen genski preglet?
Že v naprej hvala za odgovor.
L.P Andreja
Spoštovani,
Praktično nemogoče je v tem času nosečnosti ugotoviti ali je pomanjkanje ščitničnega hormona otroku , ki ga nosite škodilo. Takšnih usmerjenih preiskav še nimamo. Plod dostikrat učinkovito uporabi hormone, ki so na voljo in še dodatno zniža materin nivo hormona… Upam, da bo še vse dobro.
V zgodnejšem obdobju nosečnosti, v drugem trimesečju pa lahko diagnosticiramo le ali ima plod kromosomsko nepravilnost. Med tema dvema stanjema ni razvidne vzročne povezave. V 25. tednu nosečnosti pa je za takšne preventivne genetske preglede ( amniocenteza in prenatalna kariotipizacija) prepozno. Ali ste opravili kakšen presejalni test glede možnosti kromosomske napake pri plodu?
Lp
No, ta izvid je odličen in kaže, da je ocenjena verjetnost kromosomske napake pri otroku majhna. Glede ostalega pa žal specifičnega testa, ki bi razrešil skrbi, ki jih omenjate nimamo. Kar lahko naredite je, da skrbno upoštevate navodila tireologa in ginekologa. Držim pesti, da bo šlo vse po sreči…
LP