Nosečnost in dodajanje zdravil
Spoštovani,
že večkrat ste mi pomagali z nasveti, zato vas prosim za pomoč tudi tokrat.
Pred dvemi leti sem po basedowki ambulantno prejela radioaktivni jod. Od takrat jemljem Euthyrox. Najprej 150 ng. V zadnjem letu se je potreba po hormonu zmanjšala na 100 ng, rezultati pregleda krvi oktobra so bili TSH 0,765 (0,35 – 5,5), T4 21,7 (11,5 – 22,7), T3 4,4 (3,5 – 6,5). Konec novembra sem zanosila in splošni zdravnik mi je po pregledu krvi ( nekje v petem tednu nosečnosti) predlagal, naj odmerek zdravila povečam na 125 ng. Takrat sem imela TSH približno 6,5 (0,35 – 5,5), T4 in T3 pa sta bila v mejah normale. Včeraj sem zopet dala kri za določitev vrednosti, čez par dni pa moram k splošnemu zdravniku poklicati za rezultate.
Zanima me predvsem, za koliko se po navadi poveča potreba po hormonu med nosečnostjo? Se veča sorazmerno ali bolj na začetku ali koncu nosečnosti? Na koliko časa predlagate naj mi splošni zdravnik preveri stanje hormonov med nosečnostjo? Ginekologinja mi predlaga, naj hodim na preglede na polikliniko. Ali lahko hodim na preglede k splošnemu zdravniku, ali bi morala upoštevati nasvet ginekologinje?
Za vse odgovore se vam najlepše zahvaljujem!
Lep pozdrav, Katka.
Spoštovani!
Med nosečnostjo se potrebe po ščitnuičnih hormonih zvečajo, tako, da je potrebno kontrolirati TSH in glede na izvid prilagoditi (zvišati) odmerek L-tiroksina. Odmerek navadno zvečamo za 25 ug dnevno. TSH lahko kontrolirate pri izbranem zdravniku. Kadar se odmerek L-tiroksina zveča je potrebno ponovno kontrolirati TSH čez dva do tri mesece in nato ponovno dva meseca po porodu, ko odmerek navadno ponovno znižamo na prvotno vrednost.
Lp