nosečnost in dabroston
Leta 1997 sem zanosila. Ker so mi odkrili polipe na materničnem vratu in PAP II, so mi odvzeli delček tkiva za preiskavo. Izvid je pokazal, da gre za običajen nosečnostni polip. Kljub vsemu sem po nekaj dneh spalvila (v 12. tednu). Ugotovili so, da imam septum. N podrobnem pregledu so diagnozo zavrnili. Ponovno sem zanosila in imela splav (8. teden). Poiskala sem drugo mnenje glede septuma kajti, tudi moja osebna ginekologinja je kljub izvidom dvomila v pravilnost. Poiskala sem tretje mnenje. Zdravnik je ugotovil, da septum le je. Bil je mnenja, da ga je treba ne glede na velikost in prejšnje izvide odstraniti in je to tudi storil. Tri cikluse po operaciji sem zanosila. Prvih 16 tednov sem jemala Dabroston.(Prav tako pred zanositvijo). Bila sem tudi pri vas na merjenju nuhalne svetline. Izvid je bil seveda dober. Bili pa ste mnejnja, da naj Dabroston postopoma čimprej opustim.
Približno dva do tri mesece pred rokom je ginekologinja ugotovila zastoj v rasti ploda. Kljub večkratnim pregledom je zdravnica v porodnišnici diagnozo zavrnila in mi enostavno spremenila datum poroda. (2 X). Zastoj v rasti pa je vendarle bil in po srečnem naklučju so mi predčasno sprožili porod. Ker so ugotovili, da je otrok v stiski, mi je Prim. Cerar predlagal in opravil carski rez. S tem mi je rešil otroka, za kar sem mu seveda izredno hvaležna. Sedaj sem ponovno noseča (Zadnja menstruacija 25.12.2000). Verjetno bom preventivno spet dobila Dabroston. Zanima me, kaj vi menite o jemanju le-tega. Jemljem tudi folno kislino (že približno tri mesece).
Zanima me še:
– kaj vi menite o počivanju med nosečnostjo. Vem namreč, da mi bo ginekologinja zaradi preteklosti in zaradi vožnje odsvetovala, da še naprej hodim v službo (delo z otroci).
– imam dve letti staro deklico. Ali jo lahko dvigam in nosim?
Opravičujem se zaradi obilice vprašanj, vendar sem zaradi vsega kar se mi je dogajalo tudi v tej nosečnosti pošteno zaskrbljena.
Se zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam! ANJA
Draga Anja,
Nek “južni pregovor” pravi: “Previše babica, kilavo dete” in podoben pregovor obstaja tudi o kuharjih in o juhi. Čeprav morda to vedno ne drži pa vendar vas bo tudi “najslabši zdravnik” na koncu bolje oskrbel kot preveč “vrhunskih strokovnjakov” skupaj. Veste, preveč mnenj…..ne dene dobro niti nosečnici niti nosečnosti.
Pravzaprav ne vem kako naj vam svetujem, ko pa imate tako “čudne izkušnje” z različnimi mnenji, če je vse to res, kot pišete. Takole bom napisal: ” V Rim pridete po več poteh, ker vse poti vodijo tja. Poglavitno je, da se držite ene poti in ne skačete sem ter tja!”
Tako, po mojem mnenju ni dokaza, da bi pri spontani nosečnosti razen izjemoma, pomagal progesteron do večjega preživetja ploda. To ne drži le za nadzorovane ovulacije in za PCO in še tam le dokler posteljica ne prevzame pobude, kar pa se zgodi najkasneje pri 10 tednih, običajno pa že veliko prej, pri 7. do 8. tednih.
Enako velja za počivanje v nosečnosti. Nobenega dokaza ni, da bi pomagalo razen pri res ogroženih, ki so tik pred tem, da bodo prezgodaj rodile. Tem včasih s strogim ležanjem lahko prezgodnji porod, ki je že v teku!!! prestavimo za nekaj dni in včasih celo za nekaj tednov. Tem in samo tem ležanje pomaga, vsem ostalim pa ne oziroma se vse ostale, če bi to uporabili na celi populaciji verjetno z mirovanjem izpostavljajo drugim, za nosečnice še večjim tveganjem, kot so izguba kostne in mišične mase, razvoj ledvičnih kamnov, tromboza ipd.
V nosečnosti torej lahko počnete vse, kar vam je v veselje in tudi manjši napori niso prepovedani, vključno z dviganjem 2 leti stare deklice, če s tem ne pretiravate.