Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Nosečnost in Ciper

Nosečnost in Ciper

Vplačane imam že počitnice na Cipru, zdaj pa obstaja možnost, da sem zanosila. Če je uspelo, bi šla na Ciper nekje okoli 6. tedna nosečnosti. Počitnice naj bi trajale 14 dni, rezerviran imam dober hotel (4*), tako da po mojem higijena ne bi bila problem.

Ali naj, če sem noseča, vseeno odpotujem, ali pa bi bilo bolje počitnice prepustiti komu drugemu? Kako pa je s kopanjem v bazenu tako zgodaj v nosečnosti?

Hvala, Irena

Spoštovani!
V primeru, da greste v dober hotel z dobrimi higienskimi razmerami, ne vidim razloga za odpoved potovanja. Paziti se morate le pred okužbami: zelo paziti, kakšno hrano uživate (dobro termično obdelano!!), pijte le stekleničene pijače, v katere vam ne dodajajo ledu, sadje in zelenjavo, ki ju boste uživali, lupite, ipd.
V prvem tromesečju namreč poteka organogeneza pri plodu, zato je vsaka okužba nezaželjena. Hrana pa seveda nikoli ni sterilna.
Kar se tiče kopanja v bazenu: velja isto: če je bazen čist, ni ovir, v nasprotnem primeru pa se je kopanju bolje izogniti. Do okužb lahko pride predvsem zaradi požiranja umazane vode ob kopanju (zlasti črevesne okužbe).
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close