nosečnost in bakterije v urinu
Spoštovani gospod mag. Pušenjak,
najprej želim izraziti zahvalo za vaš čas, ki ga posvečate nam nosečnicam z odgovori na vprašanja po elektronski pošti. Toplo pozdravljam idejo takšnega širjenja informacij.
Z vami sem se tudi že osebno srečala ob merjenju nuhalne svetline v času moje zdajšnje druge nosečnosti. Ste zdravnik, kakršnega si mamice želimo in ste lahko vzor mnogim mlajšim in tudi starejšim ginekologom in porodničarjem.
In kakšen je trenutno moj problem:
Zanima me, kako vi gledate na naslednji izvid hematoloških in urinskih preiskav v casu 30.tedna nosečnosti : hemat. – K-Lkci 12.0 10na9/L, K-Erci 3.40 10na12/L, K-Hb 108 g/L , ostalo v mejah normale. Urin: posam. eritrociti, 3-5 levkociti, štev.bakterije, štev.epitelne celice. Ali je potrebno (nujno/priporočljivo) antibiotično zdravljenje? Če da, s kakšnimi zdravili ? Ali lahko takšno stanje privede do stiske otroka , predčasnega poroda in morda do možganske krvavitve, v kolikor se nosečnica ne zdravi in ozdravi?
V pričakovanju vasega odgovora vas lepo pozdravljam.
Draga Tanči,
na več mestih sem že omenil tehtnost za vsakršno zdravljenje s katerimikoli zdravili v nosečnosti tudi z banalnimi antibiotiki, ki so med najbolj zlorabljenimi zdravili v medicini nasploh! Urinsko infekcijo moramo najprej dokazati, za kar potrebujemo najmanj Urikult, običajno pa tudi urinokulturo po Sanfordu z antibiogramom, ki pokaže, na katere antibiotike je klica sploh občutljiva. Di izvida lahko v nujnem primeru, ki pa se mi vaš ne zdi, pridemo v 4-5 dneh, urikult pa dobimo že v 24 urah. Če je slednji recimo patološki, lahko uvedemo terapijo z antibiotikom s tem, da vzamemo vzorec urina za urinokulturo še predno začnemo z zdravljenjem ter nato po 5-7 dneh samo prilagodimo antibiotik izvidu, če je ta:
1. pozitven
2. tak, da pokaže neobčutljivost klice na že predpisani antibiotik
Vse ostalo je improvizacija in navidezno “šparanje” na napačnem mestu. Seveda pa je tudi zdravstvena blagajna kriva za to, saj preiskave bremenijo izvajalce, recepti oziroma zdravila pa zavarovalnico. Potem se ne smemo čuditi “iznajdjivosti” zdravnikov, ki zapleteno in drago iskanje bolnih raje zamenjajo s preprostejšim zdravljenjem zdravih, saj morajo pripeljati svoj finančni “budžet” skozi včasih kar preveč barijer ZZZS.
Kakorkoli, vaš izvid ni najlepši vendar obeta ozdravitev že samo s 3-4 litri tekočine dnevno ter morebiti uporabo uroantiseptika Uvee Ursi čaja, čeprav vam bodo v lekarni morda povedali, da ni priporočljiv za nosečnice. Menda naj bi povečeval “aktivnost maternice” vendar osebno ne poznam primera, sploh pa ni bilo nobene pravilno zastavljene raziskave o tem, ki bi dejansko kaj takega potrdila. Vse je zasnovano na raziskavah učinka ekstrakta ursi čaja na izolirana mišična vlakna v laboratorijih.
Pozdravljeni!
Zaradi mejnih vrednosti za gestacijski diabetes (na tešče 5.2) sem obiskala diabetologa. S seboj pa prinesla svež izvid venozne krvi in urina.
Glede na to, da moja ginekologinja rezultatov testov ni videla, saj sem jih dvignila osebno in nesla diabetologu, me zanima sledeče: V izvidu urina med drugim piše Analizator: Eritrociti 3/uL, Levkociti: 5/uL, Bakterije:157/uL.
Zanima me, ali to pomeni, da imam vnetje mehurja in moram do ginekologinje, da ji pokazem izvid, ker bo potrebna terapija?
Noseča sem 21t, 1x sem splavila v 23t, tokrat imam cerklažo (sem po konizaciji).
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
mislim,da ne gre za vnetje mehurja ampak le za prisotnost bakterij v seču (bakteriurija), zato priporočam prenalivanje z vodo (3 L/dan) in nič več. Ta pristop je tudi sicer dobra preventiva pred vnetji sečil in ga lahko brez škode izvajate preventivno vso nosečnost.
zdravo! pred dvema dnevoma sem imela laboratoriske preiskave krvi in urina če prau razumem končni izvid ki sem ga dobila piše v levem stolpcu kolko mam jaz tega na sredini količino al nekaj takega v zadnjem tretjem stolpcu pa kolko je normalno da maš ker imam ginekološki pregled čez mesec dni bi rada prej zvedla zakaj mam česa preveč in kak to poravit – urinske preiskave u-osnovna analiza
U-Relativna gostota 1.020 U-Proteini 0 U-Glukoza 0 U-Metilketoni 0 U-Urobilinogen pod1 U-Bilirubin 0 U-Hemoglobin 0 U-Levkocit 2 (to me skrbi pa še H je polek napisan) U-Nitriti 0
U-SEDIMENT
ERITROCITI 0-3 LEVKOCITI 20-30 (TO TUD MISLIM DA JE PREVEČ) BAKTERIJE- ŠTEVILNE EPITELIJSKE CELICE- ŠTEVILNE
KKS
K-Lkci 9.0 K-Erci 4.48 K-Hb 137 K-Ht 0.400 MCV 89.2 MCH 30.7 MCHC 343 RDW 14.5 K-Trombociti 296
OGTT 75g nosečnice S-Glukoza 0 min. 5.1
sem v
Spoštovani,
nobeno od odstopanj ni kritično. V glavnem je nekaj odstopanj v urinu, proti čemur se priporoča zgolj obilno prenalivanje z vodo (cca. 3L/dan). Krvni izvidi so v redu. Posameznih kratic vam ni potrebno razumeti, le da je U za urin, K pa za kri.
naj ne bo v tekočini preveč sladkorja pa tudi preveč umetnih sladil ne.
Meni so tudi ugotovili bakterije v urinu, številne. Sem v 37. tednu nosečnosti.
Pijem več kot 3L vode od ugotovitve dalje, veliko brusnic v vseh oblikah; moje vprašanje se pa glasi, kako sploh pride do pojava/razvoja teh bakterij (ponavadi so povezane z vnetji?). Torej zanima me, kaj lahko storim sama za preprečevanje le-tega, preventiva za vnaprej (tudi izven nosečnosti), kurativa je pa zaenkrat samo nacejanje z vodo. Naj še omenim, da res spijem ponavadi več kot 2 litra vode na dan, vedno oddam srednji curek in vsaj pol posodice za urin. Ostalih težav ni, izcedka ni, bolečin ni, vonja nobenega.
Spoštovani,
prisotnost bakterij v ženskih sečilih ni pravzaprav nič posebnega, saj je sečnica (cca 3 cm) prekratka, da bi bila dovolj učinkovita ovira za vdor bakterij v mehur od zunaj. Problem torej ni njihova prisotnost ampak ustvarjanje pogojev, da se tam pretirano namnožijo in povzročijo težave, vnetje in nato prodirajo dalje po sečevodih naprej proti ledvičnim čašicam. Tam šele res postanejo nevarne. Dokler boste bakterije zadržali pri omenjenem številu z rednim prenalivanjem z vodo, bo torej še kar v redu, po porodu pa se bodo tudi razmere v področju sečil izboljšale in bo tud z manj pitja mogoče doseči boljši rezultat.
Pozdravljeni!
Sem v 17. tednu nosečnosti. Že 2-krat so mi pri pregledu urina ugotovili številne bakterije in me ponovno poslali na pregled urina, rezultati so bili potem v redu. Zanima me, kako je možno da imam enkrat številne bakterije v urinu, drugič pa jih nimam? Kaj lahko sama storim, da pri naslednjih pregledih ne bom imela prisotnih bakterij v urinu?
Najlepša hvala za odgovor. Lp
zakaj razlike, ne bi vedel. Morda v laboratoriju uporabljajo različne načine testiranja in so razlike posledica različne občutljivosti metode, morda ne oddaste urina vedno na enak, standardiziran način (srednji curek), morda so res razlike, ker v ženskih sečilih prisotnost bakterij ni ravno redkost, od malo do številnih bakterij pa je samo drobna podrobnost – premalo popite tekočine. kakorkoli, prenalivanje z vodo je ključno pri preprečevanju urinskih infekcij, toliko bolj pri ženskah, ker imate pač kratko, le 3 cm dolgo sečnico, po kateri bakterije hitro vdrejo v sečila od zunaj.
Lep pozdrav,
Prosim če mi lahko razlozite moj urinski test in sicer sem nekje v 4 tednu nosecnost in imam pri izvidu urina u-metilketoni 1, u-levkociti 1 , vse ostalo je v mejah normale. Kaj to pomeni in kakovost se zdravi,moja osebna zdravica je govorila o antibiotikih,jaz pa tega ne bi radar,kako naj si pomagam,saj bi rada imela malo detece.lp
pri takšnem izvidu antibiotiki še niso prava odločitev. Infekcija namreč na tak način še ni dokazana. zato bi bilo treba narediti najmanj urinokulturo na patogene bakterije. Trenutno prava odločiotev je hiperhidracija, torej pitje 2 do 3 L vode dnevno ter kontrola stanja čez 1 teden.
urin lahko vsebuje zelo različne podatke. Zavarovalnica v bistvu plačuje le za preverjanje beljakovin v seču, s čimer iščemo preeklampsijo in resnejša obolenja ledvic, kar bi vam moral ginekolog opraviti vsakokrat vsaj po 20. tednu nosečnosti, sicer pa je smiselno v urinu preveriti tudi vsebnost bakterij, pa ketonskih teles, pa nitritov in še česa, kar kaže na infekcijo ali druge odklone v zdravju sečil.
Pozdravljeni,
Mene pa zanima kaj vi menite o pogostem jemanju antibijotikov v času nosečnosti trenutno sem 25t noseča.
Stvar je taka od svojega 19 tedna naprej se je pjavila infekcija v urinu ter bolečine v levi ledvici dijagnoza Pielonefritis levo ter vročina 39.5 takrat sem dolila zinnat 500 mg antibiotik stanje se je poslapšalo torj v 23t so postavili dijagnoza ledvična bolezen povezana z nosečnostjo , Anemija ter nenormalni hematološki izvidi zdravljenje z hiconcil 500 ter ferrum lek železo potem je bilo en teden mir zdaj pa spet poslapšanje spet dijanoza bakterije v urinu bolečine v levi ledvici danes se je celo vročina pojavila 39 in ponovno antibijotiki tokrat Amoksiklav. Skrbi me namreč kako bo vse to skupaj vplivalo na otroka do zdaj je bilo na vsakem pregledu vse uredu. Pa še to je v času jemanja zdravil normalno da se otroček umiri in da zelo slabo čutiš gibe jas jih čes dan komaj da začutim.
Lepo vas pozdravljam in že v naprej hvala.
omenjena zdravila na gibanje ploda nimajo vpliva. Infekcija sečil, zlasti ledvic, pa bi kvečjemu lahko bila povod za začetek prezgodnjega poroda, na samega otroka neposredno pa ne vpliva.
Pozdravljeni.
Noseča sem 16 tednov. Že mesec dni si dajem injekcije Fragmin 5000, ker sem imela povrhnji tromboflebites.
Danes so mi v interni ambulanti zaradi bakteriurije odvzeli urinokulturo in mi priporočili Hiconcil 500, ki ga moram jemati 2×2. Nato bodo glede na izvide urinokulture prilagodili antibiotično terapijo.V navodilih tega antibiotika piše, da če sočasno jemlješ zdravila proti strjevanju krvi, se lahko okrepi njihovo delovanje in se pojavi krvavitev. In sedaj sem v dilemi, če naj sploh začnem jemati antibiotik? Kakšno je vaše mnenje?
Hvala.
Lep pozdrav, Anita