nosečnost in antifosfolipidni sindrom
Spostovani,
vem, da je nedolgo nazaj ze bilo izpostavljeno vprasanje o omenjenem sindromu, pa vendar imam jaz se nekaj dodatnih vprasanj.
Sama imam potrjeno diagnozo antifosfolipidnega sindroma in zaradi le tega sem ze imela dva splava. Trenutno so se zdravniki odlocili, da jemljem Aspirin 100 kot preventivo preprecevanja tromboze. Med nosecnostjo naj bi bila na terapiji nizkomelokularnega heparina.
Seveda se mi poraja vprasanje kaj to pomeni za plod in kaksne so lahko posledice?? Sama imam prisotna se Ro protitelesa, ki pa ne vem tocno kaj pomenijo. Ali mi lahko razlozite kaksna je verjetnost, da nosecnost poteka normalno, namrec glede na to, da je sam sindrom se precejsnja uganka, je tudi odgovore tezko dobiti. In pa seveda kaksna je verjetnost, da bo z otrokom vse OK?
Moja revmatologinja mi je sicer zagotovila, da naj ne bi bilo kaksnih vecjih zapletov. Seveda pa je strah najvecji sovraznik, ki me sedaj spremlja, saj si otroka resnicno zelim, seveda pa ne za vsako ceno.
ze vnaprej se vem zahvaljujem,
tija
Spoštovani,
Nikar pretiranega strahu. Posledica antifosfolipidnega sindroma je hiperkagulabilnost krvi. V nosečnosti boste dobili heparin, ki bo preprečeval, da bi drobni strdki v posteljici ovirali pretok krvi med plodom in vami. S tem bo tudi omogočil polno funkcijo posteljice in zato rojstvo zdravega otroka ob pričakovanem terminu. Glede vodenja takšne nosečnosti imajo ginekologi že kar nekaj izkušenj, zato so pri preprečevanju posledic tega pojava precej bolj uspešni kot v preteklosti.
Srečno!
Spoštovana dr. Brezigarjeva !
Prebrala sem vaš odgovor in moram reči da me je kar malo presenetil. Meni osebno niti revmatologinja, niti ginekologinja nove nosečnosti zaradi suma na razvoj antifosfolipidnega sidroma ne priporočata več. Moja osebna ginekologinja je porodničarka v Ljubljanski porodnišnici tako da mislim da ima izkušnje ne tam področju.
Jaz k sreči imam vsaj enega otroka, zato je bila moja osebna odločitev da ne zanosim več, malo lažja. Glede na to da bi morala biti v bolnici ves čas pod nadzorom, pa mi kljub temu ne morejo zagotoviti srečnega konca, sva se z možem odločila da v to raje ne greva več. Seveda je stvar veliko težja, če še nimaš otrok.
No kakorkoli že, mnenja so pač različna, konec koncev pa se moramo odločiti sami. Kar je včasih zelo težko.
Spostovana dr. Brezigarjeva,
res ste me z svojim odgovorom potolazila, tako da sem bila potem nad odgovorom bralke, ki vam postavlja vprasanje presenecena. Meni niti ginekolog niti revmatologinja niti enkrat nista zaradi AFS odsvetovala nosecnost.
Trenutno jemljem Aspirin in Nexium zaradi refluksa, ki mi ga povzroca Aspirin. Za Aspirin vem, da v prvih dveh tednih dokler ne bom vedela ali sem noseca ne bo povzrocil vecje skode na plodu. Kaj pa Nexium?
vnaprej hvala za odgovor,
tia
Ker je Nexium relativno novo zdravilo zanj ni obsežnih podatkov o jemanju zdravila v nosečnosti. Skopi podatki o tem, ko so nosečnice nezavedno jemale Nexium pa niso pokazale povečane pogostosti pojavljanja prirojenih nepravilnosti. Tudi v predkliničnih testiranjih na nosečih živaih zdravilo ni imelo škodljivih učinkov. Ker pa je zdravilo relativno novo vsega morda ne vemo. Določena previdnost zato ni odveč. Pogovorite se o tem s svojim ginekologom.
LP
spostovani,
poleti sem tretjic zanosila. Z jemanjem Aspirina in Nexiuma sem takoj prekinila in si zacela dajati injekcije FRAGMINA. Predhodnja dva splava naj bi bila posledica slabe prekrvavitve posteljice zaradi AFS. Zato naj bi bila resitev Fragmin. Kljub temu je plod v sedmem tednu odmrl in vceraj so mi opravili abrazijo. Moj ginekolog je rekel, da naj bi slo za kromosomsko napako in naj cez 1 mesec poskusim ponovno zanositi.
Po treh hudih razocaranjih je sicer lahko reci, malo tezje pa to narediti. Zanima me kolikokrat pa zenska mora imeti splav, da te tvoj ginekolog poslje na kaksne dodatne preiskave? Kje pa pise, da mogoce s partnerjem ni kaj narobe?? Malo prehuda se mi zdi tale igra igranja loterije – enkrat bo ze uredu.
Zanima me vase mnenje o morabitbih dodatnih preiskavah.
vnaprej hvala,
tija
Razumljivo je, da ste obupani. Če možev izliv še ni bil pregledan je vsekakor smiselno, da to analizo opravi in se posvetuje z andrologom. Če še nista opravila kromosomske analize iz vzorca krvi je ta po tretjem sponatnem splavu poplnoma utemeljena, saj je tudi to možen izvor neuspešnih nosečnosti. Potrebovala bosta vsak svojo napotnico.
LP
Spostovana,
naposled sem ponovno zbrala toliko poguma, da sva se z mozem odlocila poskusiti se cetrtic. Glede na to, da naj bi bilo z obema vse b.p. (bila sva na genetskih preiskavah).
Zadnja verzija terapije, ki so mi jo sedaj svetovali je Aspirin 100 in Fragmin 5000 celo nosecnost (Aspirin tudi v prvih treh mesecih), svetovali pa so mi tudi Prometrium v prvih treh mesecih.
Zanima me vase mnenje glede na to, da se nerada nagibam k hormonski terapiji. In pa zanima me ali ni Aspirin v prvih treh mesecih skodljiv?
hvala za cimhitrejsi odgovor,
tija