Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT nosečnost-epilepsija

nosečnost-epilepsija

Spoštovani!
Že 15let imam epi.V pretekli nosečnosti sem vseskozi jemala Depakine Chrono 500mg-dnevno + Folacin (že pred zanositvijo).K sreči je otrok zdrav brez kakršnih koli posledic.Tudi nosečnost je bila stalno pod nadzorom,z večjim številom UZ poleg tega pa v nosečnosti nisem imela napadov.
Trenutno pa mi je nevrolog zaradi večjega števila napadov dnevni odmerek povečal na zjutraj 100mg Lamictal in zvečer 1000mg Depacine Chrono in 100 mg Lamictal.Napadi so se v tem času pod tem odmerku ustavili oz.so minimalni.
Želela bi še enega otroka,čeprav naju je z možem strah večjega rizika zaradi visokega odmerka.Ginekologinja mi je dejala,da je večja nevarnost napad v nosečnosti,kot odmerek tablet.
Zanima me kakšne so po vašem mnenju možnosti okvare oz.drugih nepravilnosti pri otroku v kolikor se odločiva za nosečnost pod tem odmerku terapije.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem!

Spoštovani,

nedvomno je za nosečnice z epilepsijo izjemno pomembno, da prejemajo ustrezno terapijo in da so v nosečnosti, če je le mogoče brez napadov, saj so ti nevarni tako za mamo
kot za plod. Izpostavljenost dvema antiepileptikoma je za plod načeloma bolj nevarna, kot izpostavljenost enemu samemu.Od vsega najbolj pa mu je nevarna neurejena epilepsija s številnimi napadi.

Depakine Chrono (valproat) spada med epileptike, pri katerih je dokazano, da imajo lahko neželjene škodljive vplive na plod v nosečnosti. Razvojne nepravilnosti se pojavljajo pri približno 10% izpostavljenih plodov. Pogosteje kot pri neizpostavljenih se lahko pojavi napaka v zapiranju nevralne cevi, srčna napaka, razcep neba in ustnice idr. Pojav nepravilnosti je pogostejši, če nivo zdravila preseže 1000 mg dnevno in ob sočasnem jemanju še drugih epileptikov, kot je npr. tudi kombinacija z Lamictalom (lamotriginom)

Svetujem vam, ponovni obisk pri nevrologu s katerim se pogovorite o načrtovani nosečnosti, da bo lahko presodil ali bi bilo pri vas varno in brez škode ponovno znižati proporočene doze zdravil ali celo uvesti zopet enojno terapijo.

V primeru, da to ni mogoče, so odločitve res težke.V pogum naj vam bo dejstvo, da se tudi nosečnicam, ki prejemajo antiepileptike, najpogosteje rodijo zdravi otroci.

Če se boste za nosečnost odločili bo zelo priporočljivo, da že mesece pred nosečnostjo redno prejemate Folacin v dozi 5 mg dnevno vsaj do konca prvega trimesečja, eventuelno pa tudi do konca nosečnosti.Tudi v prihodnji morebitni nosečnosti bodo tako kot v prvi, potrebni skrbni usmerjeni UZ pregledi ploda, ki bodo pri njem lahko izključili večje nepravilnosti.

Srečno!

New Report

Close