Nosecnost
Vceraj sem bila pri svoji ginekologinji zaradi dvomesecne zamude menstruacije. Ker tudi v preteklosti nisem imela ne vem kako redne menstruacije, se zaradi izostanka nisem sekirala. Tudi moznost nosecnosti sem do vceraj izkljucevala, saj sva s fantom uporabljala kondom. Samo pocutje je uredu, nobene slabosti kljub 11 tednu nosecnosti. Imam pa drugo skrb, sem kadilka in sem tudi sedaj kadila in sicer pokadim od 5-8 cigaret na dan ( saj veste kavica, klepet,..) Sedaj pa me zanima lahko to mocno vpliva na otroka.
Hvala za vas odgovor.
Draga Klavdija,
kaj naj dodam? če boste prenehali kaditi zdaj, bo še vedno dovolj zgodaj. 5-8 cigaret pa tudi ni pretirano veliko vendar je v nosečnsoti vsaka cigareta preveč. Pri nosečnicah in predvsem pri tistih, ki kadijo vso nosečnost, opažamo več majhnih otrok, več predčasnih porodov in več primerov predčasnega luščenja pravilno ležeče posteljice. O kasnih učinkih na plod ni veliko znanega, se pa “razpravlja” tudi o tem. V maternici se namreč marsikatera kasnejša bolezen lahko začne in raziskave gredo tudi tako daleč, da za nekatere kronične bolezni kasneje v življenju iščejo vzroke že v maternici. Tako je npr. z alergijami, kroničnimi pljučnimi obolenji, astmo, nagnjenosti k infekcijam….itd.