NOSEČNOST
NOSEČA SEM DESET TEDNOV.SESTRA MOJEGA FANTA JE SVOJEGA PRVEGA OTROKA RODILA MRTVEGA.VZROK: VODENOGLAVOST IN ODPRTA HRBTENICA. POVEDALI SO JI,DA JE TO V NJIHOVI DRUŽINI DEDNO. PO TEM JE RODILA DVA ZDRAVA OTROKA. ZANIMA ME, KAKŠNA JE MOŽNOST, DA JE PRI MOJEM FANTU TA POJAV TUDI DEDEN? STARA SVA 24 LET.
LEP POZDRAV!
Draga Petra,
defekt v metabolizmu folne kisline, ki lahko privede do nepopolnega zapiranja živčne cevi je lahko deden vendar je to težko napovedovati brez ustreznega “intervjuja s posebnim protokolom pri genetiku”. Vse kar vi lahko zdaj storite je to, da se pri vašem plodu natančno pregleda hrbtenica in glava poleg vsega ostalega seveda in da se morebiti pravočasno še ugotovi napaka, če ta slučajno obstaja. Sicer pa 3 mesece pred nosečnostjo in v sami nosečnosti visoko rizičnim nosečnicam svetujemo po vsaj 4mg (ne 400 mikro gramov, kar je preventivna doza) folne kisline v obliki tablet Folacin, ki vsebuje celo 5mg folne kisline. Tablete predpiše osebni ginekolog, seveda pa je zdaj za vas že prepozno, da bi karkoli lahko preprečili.