Najdi forum

nosečnost

pozdravljeni,

stara sem 24 let in z partnerjem sma se odločla za naraščaj 🙂

do zdaj sem jemala 6 let kontracepcijske tabletke (lindinete 20).

zadnjo tabletko sem vzela 26.9.2011, drugi dan pa sem že začela jemat tabletke elevit, ki so mi jih priporočali v lekarni. Zanima me če je to prava odločitev ali teh tablet ni potrebno jemat??

Zanima me tudi ali lahko že zdaj v 1. mesecu po prenehanju jemanja tablet zanosim ali naj počakam in kako dolgo?? Nekateri mi pravijo da ni nič narobe če zanosim tako, drugi da naj počakam 3 mesece nekateri pa vsaj en mesec.

hvala, lep pozdrav

Spoštovani,

po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet je dobro, da ne zanosite tri mesece in vmes uporabljate npr. kondom. V tem času je namreč potrebno jemati folno kislino – najmanj tri mesece pred zanostivijo 1000 mikrogramov na dan in vsaj še prve tri mesece nosečnosti. Ob jemanju kontracepcijskih tablet je namreč večja poraba folne kisline, zato je potrebni odmerek višji kot običajno. Pomanjkanje folne kisline pa lahko vodi v napake v razvoju živčevja pri plodu

Običajni njanižji potrebni odmerek folne kisline za ženske, ki niso jemale konatrcepcijskih tablet, je 400 mikrogramov na dan, velja za Evropo, v ZDA svetujejo 600 mikrogamov na dan. V Elevitu pa je 800 mikrogramov folne kisline in to je optimalno za večino. Uporabnice kontracepcijskih tablet pa naj ob Elevitu v tem času jemljejo še pripravek s 400 mikrogrami folne kisline, npr. Tifol 1 tableto na dan.

Lepo pozdravljeni,

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. vodja darovalskih postopkov Ginekološka klinika, UKC Ljubljana Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h) E-pošta: [email protected] Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

New Report

Close