Najdi forum

Nosečnost

Spoštovani, včeraj sem bila pri ginekologu in mi je ugotovil nosečnost. Zadnjo menstruacijo sem imela 12.4. in od takrat dalje mi je štel tedne nosečnosti-torej do sedaj naj bi bilo že 8 tednov. Toda plod je bil spočet dva tedna kasneje-zanesljivo!!! in potemtakem sem noseča 6 tednov. Mi lahko napišete kateri izračun naj bi bil pravilen? Pa še nekaj me zamina: v 11. tednu naj bi opravila test za Downov sindrom. Glede na to, da imamo vse to možnost opraviti ta test, kako je možno, da se še vedno rodi toliko otrok s to napako in ali v vsakem primeru lahko zahtevaš nadaljne teste, čeprav je nuhalna svetlina b.p. Hvala in LP:

Trajanje nosečnosti medicinsko vrednotimo od prvega dneva zadnje menstruacije, pa čeprav vemo, da najpogosteje nastopi ovulacija in zanositev neklje sredi ciklusa. Večina žensk ne more zanesljivo ugotovitii kdaj je zanosila in je zato ta kriterij po zadnji menstruaciji uporaben za standardizirano ocenjavanje dolžine vseh nosečnosti (ta kriterij uporabljajo povsod po svetu) Imate pa prav, da je to dogovor oz. definicija. Če dolžine nosečnosti ne bi definirali tako, bi na tem področju vladala velika zmeda, saj domneve nosečnice, da je zanosila točno določen dan pogosto niso zanesjive.
Še vedno se rodi toliko otrok z Downovim sindromom zato, ker vse nosečnice ne opravijo presejalnih testov za odkrivanje Downovega sindroma.Trenutno jih opravi približno 5 -10%. Vse nosečnice tudi niso mnenja, da otroka z Downovim sindromom ne bi želele roditi.
Zanesljivost presejalnega testa nuhalne sveline je do 80% Toliko patoloških nosečnosti pravilno uvsti v rizično skupino, pri katerih je priporočena dokončna izključitev ali potrditev kromosomske napake pri plodu s prenatalno kromosomsko preiskavo (amniocentezo).
Če test ni rizičen se lahko odločite za amniocentezo le primeru, da jo sami plačate.

New Report

Close