nosečniški diabetes
Pozdravljeni kk,
nekajkrat je bil krvni sladkor (KS) zjutraj previsok, zato skušajte ugotoviti, kaj ste večer pred tem jedli. Sicer svetujem večerni sprehod. Šele nato inzulin.
Pozdravljeni Barbara,
jaz vam glede na informacije, ki ste jih zapisali, še ne bi dala inzulina. Pomembno je, da niste lačni, da zvečer nekaj malega pojeste (jogurt, kozarec mleka, košček kruha..) in greste na sprehod. glede na vrednosti po tem, se bo zdravnik odločil o inzulinu.
Pozdravljeni Platina,
v nosečnosti želimo, da ne hujšate, da niste lačni in da vaša telesna teža narašča počasi, za vas v celotni nosečnosti do 9 kg. Glede na nosečnostno sladkorno bolezen in policistične ovarije nujno potrebujete sladkorno dieto. Kar pomeni, da če ste lačni, jeste več, vendar hrano, ki je primerna za sladkorno dieto, to se pravi brez sladkorjev, brez bele moke, oz. drugih jedi z visokim glikemičnim indeksom. Jejte več zelenjave, 6 krat na dan po malem, tako, da se lakota niti ne razvije.
Pozdravljena Tjaša,
teža vašega otroka govori, da je prav, da upoštevate sladkorno dieto, ker gre za zdravo prehrano. Diagnoza je postavljena z vrednostjo na tešče. Če niste bili tešči, vrednost ni diagnostična. Vse negativne se še enkra preveri v zadnjem trimestru nosečnosti.
Lepo se imejte
Karmen Janša
Pozdravljeni!
Sem v 29. tednu nosečnosti in sem si začela dajati inzulin pred zajtrkom – sedaj 4 dni. Namreč vrednosti po zajtrku so vsakodnevno postale prvisoke, in sicer od 7,3 do 8. Začela sem z 2 enotama, vendar je sladkor ostal na 7,1. Zato sem si tri dni sedaj dala 3 enote, vendar je sladkor še vedno 7,2. Ugotavljam pa, da mi v zelo kratkem času nato sladkor zelo pade. Npr. 90 minut po zajtrku je sladkor 7,0, čez 45 minut po tem pa 4,8. naslednji dan 90 minut po zajtrku 7,2, čez 20 minut pa 5,7, danes pa npr. 90 minut po zajtrku 7,3, nato pa čez 30 minut 5,1.
insulin si vbrizgam v stegno cca. 10 minut pred zajtrkom.
Ali vrednosti sladkorja pomenijo, da si insulin vbrizgam prehitro ali prepozno, ali pa bi si mogoče morala še povečati enote. Ampak v tem primeru se bojim, da bi mi sladkor nato med obroki preveč padel. Sicer pa si dajem novorapid flex pen.
Kaj mi svetujete? Moje diabetologinje namreč ne dobim na telefon.
Hvala za čimprejšnji odgovor.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni,
ponovno se javljam, saj se mi je pojavila čudna situacija, na katero v moji ambulanto nimajo razumnega odgovora. Pred kratkim se vam pisala, da so mi hoteli predpisati insulin, kljub samo občasno povišanim meritvam na tešče, največ do 5,6, po obrokih so meritve super, med 5 in 6. Sladkorna mi je bila ugotovljena pred 1 mesecem in od takrat sem na dieti. Ker je pa ginekolog po uz meritvah ocenil, da plod prehiteva s težo za 2 tedna in je pri 32t nosečnosti tehtal že 2200g, kar bi naj ustrezalo 34t, so mi prejšnji teden predpisali insulin pred spanjem (Insulatard) 6E. Glikiran hemoglobin so mi prav tako izmerili prejšnji teden in je bil 5,3 %. Težava se je pojavila pri insulinu, namreč odkar si ga dajem, moje meritve samo rastejo, kljub višanju insulina za 2E vsaki četrti dan. Trenutno sem na 10E in sem danes zjutraj izmerila najvišjo vrednost na tešče 5,9 odkar mi je bila ugotovljena NSB. Brez insulina so bile sicer meritve med 4,8 in 5,3, 1-2x na teden do 5,6. Odkar imam insulin so meritve nad 5,5 čisto vsaki dan in z višanjem enot tudi rastejo. Naj povem, da pri dieti ne delam ničesar drugače kot sem pred insulinom, injiciram si ga ob pol 11 zvečer, zjutraj si merim sladkor med 6 in 7 uro. Zanima me, če imate mogoče vi kakšno razlago na to nelogično situacijo? V moji ambulanti so mi rekli samo naj višam, meni pa se iskreno to ne zdi logično, če so pa brez insulina bile meritve boljše, poleg tega me je pa iskreno tudi malce strah konstantnega višanja odmerka. Imam tudi težave s ščitnico (hashimoto z latentno hipotirozo) in jemljem redno zjutraj Thyrex 125. V ambulanti pravijo, da ščitnica ne vpliva prav tako ne zdravila, kljub temu da sem v navodilih za insulin zasledila, da bi naj ščitnični hormoni vplivali na dvig sladkorja v krvi. Kakšno je vaše mnenje glede tega? Je možno, da je za nastalo situacija kriva moja ščitnica?
Lep dan vam želim in vnaprej hvala za odgovore!
Pozdravljeni!
Sem drugič noseča. V prvi nosečnosti so mi odkrili diabetes v 28.tednu. Sladkor sem uravnavala z dieto. Tokrat pa sem že v 10.tednu imela povišan sladkor na tešče. Ker so se mi vrednosti na tešče postopoma dvigovale, so mi predpisali jemanje dolgosproščujočega inzulina, in sicer 6 enot. Sladkor je bil v prvih dveh dneh na tešče v mejah normale, potem se mi je pa spet dvigoval. V diabetološki ambulanti so mi povedali, da lahko pričakujem postopno rast, saj naj bi bil ta sladkor zgolj posledica hormonskega neravnoveja v telesu. Zdaj sem v 14.tednu, ko si vbrizgam 10 enot inzulina, pa še kar mi sladkor na tešče raste. Predvčerajšnjim npr. sem si dala prvič 10 enot in sem imela naslednje jutro 4,9. Včeraj zvečer sem dozo 10 enot ponovila in sem imela danes že 5,5.
A dejansko sladkor na tešče lahko tako hitro raste? To bi z zdajšnjo rastjo sladkorja pomenilo, da bom čez dva meseca že na 30 enotah? Naj še povem, da so vrednosti čez dan v mejah normale. Povprečni mesečni sladkor sem imela 5,4. Ugotovila sem tudi, da ne glede na to, kaj/kdaj jem povečerek ali ga ne jem, je sladkor na tešče vedno povišan. Svetovali so mi, naj uživam 1 enoto mleka in 1 enoto OH. Tako je moj povečerek v večini jogurt ali kefir s koščkom rženega kruha.
Naj še dodam, da sem visoka 170 in tehtam 51kg. Sladkorne bolezni v družini nimamo. Zaenkrat mi je teža celo padla za 1kg, kar sicer ni razlog za skrb, so me opozorili v diabetološki amb. Gibam se vsakodnevno, redno, saj je dvoletno hči nemogoče držati v mirovanju. 🙂 Sprehodi so naš vsakdan. Edino sprehodov zvečer po 21h, ko dama s partnerjem hči spat, se izogibam, saj takrat ponavadi urtujena zaspim. Lahko po vašem mnenju kako znižam sladkor na tešče? Kdaj lahko pričakujem, da se mi rast sladkorja na tešče nekoliko upočasni? Ali delam kaj napačno?
Najlepša hvala za vaše mnenje in odgovor, lep pozdrav!
Pozdravljeni,
sem v 27. tednu nosečnosti in večkrat si nadziram količino sladkorja v krvi. Zaradi prekomernih vrednosti sem pred kakšnim mesecem začela z dieto, ki sem jo zaradi teže prejšnjega otroka vzela zelo resno. Da bi lažje nadzirala sladkor v krvi sem prečesala skoraj cel internet, pa še vseeno nisem ugotovila kako sladkor prehaja v posteljico in kako vpliva na otroka? Če je, na primer, moja vrednost po večernem obroku 8, kaj to pomeni? In kaj pomeni, če imam pri ostalih dnevnih obrokih vrednost, ki je “nizka”, npr. 5,5. Se te vrednosti dnevno seštejejo in izmerjen sladkor 8 ni tako nevaren ali je prekomerno vseeno prešel v posteljico in ima vpliv na otročka.
Zaskrbljena sem tudi ali sem s tem, ko se do 20. tedna nisem držala diete oziroma mi še dandanes vrednost kdaj prekomerno naraste, resno ogrozila otročka in kako lahko sedaj to popravim? Pri morfološki preiskavi je otroček zgledal malo večji, pa vendarle ne prevelik.
Zanima me tudi, zakaj so vrednosti sladkorja najvišje proti večeru? Kako te vrednosti najlažje uravnavam? Laično si razlagam, da se sladkor deloma cel dan nalaga in je zvečer vrednost najvišja. Včasih pojem nekaj za večerjo, pa je vrednost čisto normalna, včasih pa za isti večerni obrok naraste. Vem, da vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so stres in telesna aktivnost, vendar ali je lahko rezultat resnično tako drugačen?
Zanima me kaj pomeni, če med obroki pojem sadje, kot je na primer pomaranča. Bo to vplivalo na krvni sladkor izmerjen po naslednjem obroku?
Lep pozdrav.
Pozdravljeni.
Imam vprašanje glede sladkorne v nosečnosti. Sem v 31 tednu nosečnosti. Vednosti sladkorja na tešče se mi gibljejo med 5,0-5,3 mmol/l. Do sedaj sem imela po 90 minut po jedi jedi od 5,4-6,4 mmol/l z redno telesno ativnostjo. Sedaj pa sem s strani ginekologa dobila, da moram počivat, mirovart in se mi je zgodilo,da sem 2× po kosilu 90 minuit izmerila 8,0 mmol/l (03.06.18 in 04.06.2018) in enkrat po večerji 7,0mmol/l (04.06.2018). Meritve izvajam od 09.05.2018 naprej. Naslednjo kontrolo imam 13.06.018. Zanima me ali se zardi teh vrednosti moram kaj prej oglasit na kontroli. Ali bi me te vrednosti morali skrbeti?
Za odgovor se že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Forum je zaprt za komentiranje.