Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Nosečniški diabetes in ketoni

Nosečniški diabetes in ketoni

Spoštovani,

vljudno Vas prosim za nasvet. Sem v 30 tednu nosečnosti. Zaradi povišane vrednosti na tešče sem že od 9. tedna na dieti, prejšnji teden pa sem dobila tudi insulin (zaenkrat Insulatard, 4 E pred spanjem).
Zaradi diete, ki sem se je res strogo držala, sem shujšala 5 kg, do sedaj pa pridobila nazaj le kakšen kg (visoka sem 162 in imam 59 kg). Torej se nisem nič zredila. Ker me je ginekologinja kljub rednim obiskom še posebej poslala diabetologu, sem dobila lističe za merjenje ketonov, ki so bolj kot ne kazali pozitivno. Sedaj ugotavljam, da sem mogoče res vseskozi jedla premalo OH (čeprav lačna nisem bila nikoli). Sedaj jem najmanj dvakrat več OH, vendar mi lističi še vedno pokažejo prisotnost ketonov. Ne vem več kaj lahko storim…če bom pojedla še več OH, bom dobila še kratkodelujoči insulin.
Kar se tiče OH za zajtrk sedaj pojem najmanj 60 g rženega kruha, kosilo 120 g krompirja; 100 polnozrnatega basmati riža; 80 g polnozrnatih bio testenin; do 7 žličnikov s črne moke; za večerjo nekoliko manj. Tudi ostalega se veliko najem (zelenjave ogromno). Sedaj sem še za malico pričela jesti malo OH, ter seveda povečerek – jogurt.
Gibam se dosti, sedaj ko sem v bolniškem staležu tudi do trikrat na dan.
Po mnenju edukatorke bi morala še več OH pojesti, jaz pa vem, da se veliko nosečnic temu izogiba in poje še manj OH.
Ali menite, da moram zaradi ketonov pojesti še več in se sprijazniti z insulinom? Ali je prisotnost ketonov res tako zelo nevarna?
Za Vaš čas in mnenje se Vam najlepše zahvaljujem.

Pozdravljeni,

pri 162 cm in 59 kg niste pridobili nič kg, celo nekoliko shujšali. Nosečnica z vašo telesno težo naj bi v nosečnosti pridobila približno 12 kg. Glede na podatek, da ste pridobili premalo telesne teže in da imate pozitivne ketone, pomeni, da premalo pojeste. Včasih se je težko primerjati z drugimi nosečnicami, ker ima vsaka nekoliko drugačen metabolizem. Poleg tega je potrebno upoštevati tudi količino maščob in proteinov. Potrebno je popiti tudi zadostno količino tekočine.

Pravilna razporeditev hranil pri nosečnici je:
 35-45% ogljikovi hidrati
 20-25% proteini
 35-40% maščobe
 Vlaknine – 1,3 g/kg

Ustrezen energijski vnos glede na obdobje nosečnosti:
 2.trim: 25-30 kkal/kg
 3.trim: 30-35 kkal/kg

Razporeditev ogljikovih hidratov (OH):
 Zajtrk: 15-30 OH
 Malica: 15-30 OH
 Kosilo: 30-60 OH
 Malica: 15-45 OH
 Večerja: 45-60 OH
 Pred spanjem: 30 OH

Kot vidite, OH predstavljajo le 35 do 45% deleža v prehrani. Izbirati je potrebno OH z nizkim glikemičnim indeksom, kar zelo dobro upoštevate. Ne vem, koliko vključujete druge sestavine hrane, zato sem vam zgoraj zapisala podatke.

Ketoni prehajajo posteljico. Točno se ne ve, kaj vse povzročajo pri otroku, nekatere raziskave pa so pokazale, da je lahko inteligenca pri otroku v kasnejših obdobjih pri tistih materah, ki so imele povišane ketone nižja. Drugih podatkov ni na voljo.

Svetujem, da pojeste več, da ketoni postanejo negativni. Pridobivati morate na telesni teži, da bo tudi telesna teža otroka primerno naraščala. Če bo pri tem potrebno uvesti kratek insulin pred obroki, pa ne bo nič tako hudega.

Vem, da je težko voziti med dvema omejitvama: preveč in premalo. Če ne bi bila noseča, bi bili vsi zdravniki z vami izredno zadovoljni. Vaša izbira OH je zelo dobra, pridno se tudi gibate. Skratka idealno, le nekoliko preveč intenzivno za nosečnost. Malo popustite, malo več pojejte, pa se bodo stvari uredile.

Lep dan

Karmen Janša

Spoštovani,

ponovno lepo pozdravljeni.

Po upoštevanju vseh navodil, sem se v 14 dneh res zredila za dobra 2 kg, ketoni so tudi negativni, tu pa tam sem imela mogoče kakšen dan sledi.(Insulatard sem povišala na 5 E)
Pred dvema dnevoma mi je po pregledu dnevnika diabetologinja predpisala še NovoRapid kot korekcijo (2 E), v primeru, da je sladkor po obroku 6,8 ali več. Če pa bi se te vrednosti ponavljale pa naj bi ga začela injicirati pred obrokom.

Včeraj zvečer sem imela po večerji 6,8 in po merjenju sem si ob 21.05 injicirala 2 E NovoRapida. Ob 22.10 sem si ponovno izmerila sladkor, ki je bil 6,2. Ob 22.40 sem pojedla za povčerek en navaden jogurt 1,3 ter nekaj orehov ter si nameravala malo kasneje kot ponavadi injicirati Insulatard. Ker me je po branju navodil in samem času delovanja obeh isulinov že takoj malce zmedla kombinacija, sem si ob 00.15 ponovno izmerila sladkor, ki je bil 4,9. Po premisleku in vrednosti sladkorja, sem se zaradi strahu pred hipo, odločila da si ne injiciram Insulatarda.
Zjutraj je bil sladkor na tešče 4,6.

Zanima me ali sem ravnala pravilno ali bi morala drugače?
V kolikor bi se mi še dogodil takšen primer, kakšni naj bi bili časovni presledki pri uporabi kratko in dolgodelujočega insulina?
Če bom recimo pričela uporabljati NovoRapid še pred obroki, kdaj si ga naj vbrizgam? Kakšnih 10 minut prej? Če bom imela večerjo recimo ob 18.30 in povečerek ob 21.00 (ter že redno uporabljala NovoRapid) kdaj si lahko injiciram Insulatard?

Sicer imam diabetologa ponovno čez 14 dni, vendar Vas kljub temu prosim za pojasnila, da ne bom v skrbeh. Kljub temu, da sem ob obisku vedno “opremljena” z vprašanji se nekako vedno odpirajo nova, ko se srečaš z dejansko situacijo ob uporabi.

P.s. Moj moj zadnji izvid: S-Glukoza 5,02, S-Fruktozamin 172, K-HbA1c 4,6, K-HbA1c (IFCC) 27. Urin je bil tudi vse ok.

Hvala Vam.

Pozdravljeni,

kratki insulin NovoRapid se aplicira pred obrokom, lahko tik prej. Dolgodelujoči pa običajno pred spanjem, okoli 22 ure. Če hodite spat prej, lahko tudi prej. Kratki insulin vam krije porast krvnega sladkorhja – KS po jedi, dolgi insulin pa naraščanje KS čez noč, (ker je lastna zavora produkcije glukoze v jetrih premajhna se vam KS čez noč povišuje). Insulina bi lahko inicirali tudi istočasno.

Sicer pa ste ravnala povsem razumno.

Vaši rezultati so idealni. Kar tako naprej.

Lepo se imejte

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close