Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Nosečniška sladkorna

Nosečniška sladkorna

Med prvo nosečnostjo so mi ugotovili nosečniški diabetes. Bila sem na strogi dieti, insulin ni bil potreben. Po porodu se mi je sladkor v krvi ponovno normaliziral. Zdaj sem spet noseča, 7 tednov, pa me zanima če se bo ponovilo. Ali lahko kako pripomorem že na začetku s pravilno prehrano, da se izognem poznejšim strogim dietam??

obrni se na diabetologa.
Zelim ti mirno, zdravo, breskrbno nosecnost 😉

klemen

S pravilno prehrano nikakor ne moreš zgrešiti. To je v bistvu ZDRAVA prehrana, ki je dobra za vse ljudi.

Vsekakor pa sodeluj s svojim zdravnikom.

Uživaj v nosečnosti! 🙂

Aurora, prosim te, da se še javljaš in poročaš. Sama sem imela gestacijski diabetes, 6 mesecev po porodu pa so težave še vedno prisotne. Sem v dilemi ali se sploh lotiti druge nosečnosti.

Lp od Nike

Pozdravljena Nike! Trenutno sem v 27. tednu, ginekolog me še ni napotil na test za sladkor. Če te bo še kaj zanimalo dogajanje v prihodnje, se javim.

Meni se je v drugi nosečnosti zopet pojavila sladkorna, vendar jo zaenkrat krotim s prehrano.. Vsaj enkrat na dan si moram 90 min po jedi izmeriti krvni sladkor, pa na cca. en mesec imam kontrolo na polikliniki v Lj…

V prvi nosečnosti sem bila zadnja dva meseca poleg stroge diete tudi na insulinu, vendar se mi je krvni sladkor že drugi dan po porodu vrnil v normalne meje..

Lp, DeVilla (25 t)

Hojla!
Na področju povišanega krvnega sladkorja sem še čisto nova, prva nosečnost mi je namreč minila brez nevšečnosti.
Zdaj sem v 27. tednu in sem opravila presejalni test, nivo sladkorja je bil 8,4 mmol/l. V ponedeljek sem napotena na diagnostični test. Kaj se mi obeta? O kakšni dieti govorite? Kakšne vrste diabetes ti lahko odkrijejo – baje, da sta dva oz. trije?
Nič ne vem o tem in prav nič mi ni prijetno. Lahko to škodi otročku? Kaj pa meni?
Hvala za pomoč.
Urša

Pozdravček,

ker sem tudi jaz prebolela nosečniško sladkorno bi ti želela dati kakšen pameten nasvet glede druge nosečnosti, vendar za to nisem strokovna oseba! Obstaja pa velika verjetnost da se ti ponovi oz. kolikor jaz vem, lahko z nepravilno prehrano v naslednjih 20 letih z veliko verjetnostjo pričakujeva sladkorno bolezen, kljub temu da po porodu res izven”. Knjiga ni namenjena samo hujšanju, kot piše, pač pa te pouči kako z normalno prehrano ozdraviš slinavko, vzdržuješ pa normalno težo oz. glede na to da si noseča moraš itak paziti da ti nebo teža “preveč” ušla. Iz srca priporočam! Lahko normalno ješ, vendar taka žPa glej da boš jedla vsaj 5x dnevno. Ker če izpuščaš obroke, takrat tvoj organizem sam tvori sladkor, ki je nujno potreben zate in rast otročička.
Kako pa je bilo prvič? V porodnišnici v Lj. za t.i “sladkorne nosečnice” skrbi ginekologinja dr. Sketelj!

Želim ti veliko sreče in zdravo nosečnost!

Maja

Vidim da mi je pri orejšnjem mejlu močno ponagajal škratek.Torej vse ki imast sladkorno ali pa samo nosečniško sladkorno obvezno preberite knjigo “jem torej ujšam-Montignac).Cena knjige v dzs je 5200.Knjiga vam naj bo doživljenski pripomoček za zdravo prehrano.Ni pa kjnjiga namenjena le hujšanju, pač pa tudi pravilnemu ohranjanju telesne teže, kar je pa še najbolj pomembno pa predvsem kako pozdraviti slinavko in z napotki kaj jesti!Ker sem tudi jaz imela nos. sladkorno, ki mi je zdaj po 10 mes. res izvenela, vendar mi je diabetolog rekel da imam na zg. dopustni meji, kar pomeni da moram na 2 leti kontrolirati sladkor. V času nosečnosti sem imela samo strogo dieto-vendar pa nisem imela pojma kaj jesti, kaj se dogaja v telesu..itd.Torej knjiga laično opiše vse te podrobnosti in dejansko kako vpliva če hrano (na primerih).
Nosečniško sladkorno je potrebno jemati ravno tako resno (v bistvu še bolj), ker se sladkor preko posteljice prenaša na otročka. Ponavadi so ti otroci večji in rojeni pred rokom.Rodila sem 17 dni pred rokom z umetnimi popadki,, ker je otroček imel prekomerno velik trebušček. Velik je bil 54 in 3900. Takoj po porodu je moral na intenzivno ker mu je cukrček padel na 3.9 (nizko).Padec sladkorja je bil zato ker se je matral pri porodu (malo napora) in ni bil več priklopljen na mamico ! Ker mamice še ne moremo takoj polno dojiti je na intenzivni dobil malo mleka in glukozice po flaški.V dveh dneh se mu je cukrček lepo uravnal, vendar pa nisva mogla dojiti ker mu je bilo premalo.Sem mogla dodajati še mleko.Na intenzivni je bil zgolj na opazovanju (ni to kej posebnega!!). Torej bodoče mamice res se držite diete. Opažam da je tamal še vedno bolj sladkosneden,pa nevem če res od tega! Srečno vsem bodočim mamicam!

Maja

V diabetološki ambulanti na polikliniki sem omenjala Montignaca, ki pa so ga “spljuvali”. Meni osebno pa se ne zdi napačen. Kaj mislite, ali imamo kakšne šanse, da v prihodnosti ne zbolimo za diabetesom?? Zelo pazim glede prehrane, telesna teža mi ne dela problemov, a žal rezultati niso preveč spodbudni (na zgornji mejo normale).

Nike

Hojla!
Hvala Maja za vse informacije. Knjiga Jem, torej hujšam res nazorno in dokaj enostavno pojasnjuje celoten proces. Seveda bom poskusila s tovrstno prehrano uravnati sladkor, ki mi sicer še vedno ni povsem jasen. Najprej sem imela v vodi 3 mmol/l, en mesec kaseneje 6 mmol/l, potem sem naredila krvni test po 50g obremenitvi z glukozo. Rezultat 8,4 mmol/l me je napotil na 100g test z glukozo. Vsi parametri so bili v mejah normale.
Jupi!!!!
Naslednji pregled: v urinu imam glukoze 56 mmol/l. Ne, nisem se zatipkala: 56!!!!! 9x več kot prejšnjič!!!! Pa pravi ginekologinja, da ni nič groznega, da sem premalo pila in tako neprej.
Ali se ti spomniš svojih vrednosti? Mislim – zdaj mi res ni nič več jasno…
Hvala, Urša

Imela sem nosečniško sladkorno, vendar nikoli glukoze v urinu.

Lp od Nike

Pozdravljene vse,
sama sem diabetik tipa 1, se pravi, da potrebujem insulin. Pred skoraj 8 meseci sem rodila popolnoma zdravega fantka, čeprav, nas kar malo prestrašijo. Prevdsem brez panike, jejte zdravo, gibajte se kolikor se da, veselje tudi zelo pomaga.Če ima katera kako vprašanje naj kar vpraša.

lp,

Yvon

pOZDRAVLJENA

tudi jaz sem diabetik tipa 1 v kratkem nekako nacrtujem nosecnost, vendar me je tega zelo strah. Zanima me kako si mela cukre v nosecnosti? Je bilo tezko obvladovat sladkor? Koliko krat na dan si si merla cuker? Kaj pa pred nosecnostjo? Meni so rekli naj imam vsaj 3 mesece pred nacrtovano nosecnostjo urejen sladkor. Cez dan ga kar imam samo zjutraj je ponavadi zelo visok 10 tudi 11? Ce ne cez dan je okrog 5,6. Tudi na pregledih je bil vedno pod 6. Kaj si rodila po naravni poti? Lahko prosis za carski rez?
hvala ze v naprej za odgovor

Pozdravljena Tija,
res je približno 3 mesece prej sem morala urediti svoje cukre, tako, da je bil moj HbC1A nekje 5,1 – 5,6. Zjutraj na tešče ni bil nikoli več kot 6.Hodila boš na preglede k dr. Tomažičevi ( diabetologinja) in dr. Sketljevi ( ginekologinja) sta kar hudi, če se ne držiš reda. Rodila sem po naravni poti in sicer 3 tedne prej v Ljubljani.Vse diabetičarke rodimo v Lj.Krasno osebje. Porod je bil sprožen, ker naj bi bil plod velik. Pa ni bil. Ruben je bil težak 3090 g in imel je 50 cm. Če želiš izvedeti kaj več mi piši na mail. Pa dobre cukre.

Ojla, sladkorčice!

Malo višje sem napisala, da svojo drugo nosečniško sladkorno kontroliram z dieto. Od včeraj ni več tako, saj sem zopet na inzulinu. Trikrat dnevno si ga moram vbrizgat v trebuh. Enote trenutno niso velike; 4E za zajtrk in po 6E za kosilo in večerjo.. Malo me še zafrkava vozni red prehranjevanja, pa še prvorojenko imam doma na antibiotikih.. Razlogov za stres mi tako ne zmanjka… 😉
Danes sem izmerila rekorden padec cukra v krvi na 2,8!! Po 4 napolitankah in pol ure kasneje se je cukr dvignil na 5,6. Ima katera tudi že tako izkušnjo za sabo??
Drug teden imam kontrolo na polikliniki, če mi enote inzulina ustrezajo, pri zdravnici dr.Tomažičevi pa se moram oglasit 7.marca.. Me prav zanima, če bo katera od vas tudi takrat na polikliniki… Če je katera za kakšen čvek v živo, pa naj se mi javi!! Informacij in ušes za poslušat ni nikoli premalo!

Lep petek vam želim!

Lp, DeVilla (29t, 6/7)

P.S.
Sicer pa preberite v februarski reviji za sladkorne bolnike DITA intervju z nosečko, ki ima nosečniško sladkorno!!! Na splošno je revija polna dobrih informacij, imajo pa tudi svojo spletno stran…

Lp, DeVilla

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close