Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo nosečniška sladkorna

nosečniška sladkorna

Lepo pozdravljeni!
Sem tretjič noseča, vendar so tokrat že na začetku težave :(. Pri odvezmu krvi na tešče v 10. tednu nosečnosti je rezultat za sladkor pokazal 5,13. Naredila sem sicer napako, ker sem pred odvzemom krvi zjutraj vzela homeopatske kroglice, ki so dejansko iz mlečnega sladkorja, potem pa še en mini (tic-tac) bombon, ker mi je na prazen želodec zaradi nosečnosti slabo. Mogoče je to prispevalo k rezultatu 5,13?
Test smo ponovili, tokrat je pokazal (res na tešče) 5.0. Še vedno nisem pomirjena, ker se mi od 5,0 do 5,1 ne zdi daleč :(. V prvi nosečnosti je bil ta na tešče vedno nekje 4,5, v drugi nosečnosti 4,77, sedaj pa kar 5.0? Res pa je, da sem tokrat stara 36 let, zadnja nosečnost pa je potekala pri 31 letih.

Sedaj se iz strahu izogibam vsemu, kar “diši” po sladkem, ne vem pa, če bo samo to dovolj. Še bolj sem prestrašena, ker merjenje sladkorja doma pri meni ne bo šlo… imam grozno fobijo pred iglami in krvjo in… sem pri poskusu, da si izmerim glukozo v krvi iz prsta skoraj omedlela :(. Zato je pa panika še večja…

Glede na to, da sploh nisem ljubitelj sladkarij, sem precej presenečena. In me skrbi. Kaj sploh pomeni rezultat 5,0 oz. 5.1. Kaj predstavlja razlika 0,1? Kako hitro sladkor naraste iz 5,0 na 5,1?

Hvala.
Lep pozdrav…

Pozdravljeni!

Sem v 34. tednu nosečnosti. OB začetku nosečnosti so mi ugotovili povišan sladkor (5,1). Ves čas nosečnosti sem imela dokaj lepe vrednosti sladkorja, saj sem se prehranjevala v skladu s smernicami za zdravo prehrano. Sladkor je bil povišan ob pregrehah oz. neupoštevanju diete. Ker je diabetologinja rekla, da sem imela doslej zelo lepe vrednosti, z občasnimi poskoki, obisk pri njej ni več potreben, razen v primeru poskokov…

Sedaj pa mi že tretji dan sladkor močno nagaja, kljub temu, da jem enako kot doslej:
– dne 10.12. 2017 sem imela na tešče 4.5 mmol/L, 90min po obroku (mleko in ovseni kosmiči + črna nesladkana kava) pa 9,1 mmol/L, po 90 min po kosilu 6,9 mmol/L;

– dne 11.12.2017 sem imela na tešče 4,8, po obroku 5,8, po kosilu pa 6,9 6,9 mmol/L ;

– dne 12.12.2017 pa zjutraj 5,2, 90 min po zajtrku (spet običajno: malo jabolko, polnozrnat kruh, pišča.prsa in jogurt 2 % mm) pa 7,1 mmol/L. Ker so me te vrednosti malo prestrašile, sem si ga zmerila zopet 90 min po malici (polnozrnata štručka, jogurt 1,3 mm in 1 ne preveč zrel kaki) pa je bil sladkor 10,2 mmol/L.

Kaj vi menite glede vsega tega? Kaj naj naredim? Naj povem, da me je v nedeljo, malo pred meritvijo sladkorja (ki je pokazal potem 9,1 mmol/L obšla huda slabost), isto ponočo na ponedeljek, danes ponoči pa sem dobila še hud glavobol… Ne vem, če ima to kakšne veze s povišanim sladkorjem, pa vendar….

Danes moja diabetologinja ne dela…

Za odgovor bom zelo hvaležna.

S.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close