Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Nosečniška sladkorna – prehlad, vročina…

Nosečniška sladkorna – prehlad, vročina…

Imam nosečniško sladkorno, dobila sem merilec in dieto, vse vrednosti so pod 6,6. Po zajtrku od 4,7 – 5,5, po kosilu od 4,5 – 5,5, po večerji 5,0 – 5,5. Trenutno sem zbolela, prehlad, boleče grlo in vročina in vrednost po zajtrku je bila 7,3. Noseča sem 20 tednov. Predvidevam je se je sladkor dvignil zaradi bolezni in da se bo kasneje uredilo ko se pozdravim ali se morda motim? Tablet ne jem, zanima me ali lahko vzamem Lekadol in kako je z limonami ali jih lahko jem in koliko na dan. Rada bi se pozdravila brez zdravil, pijem pa samo vodo in planinski čaj.

LP

Sedaj sem si izmerila po kosilu in je bilo 5,9, vročino pa še vedno imam.
Zanima me kako kuhana kisla repa vpliva na sladkor ali ga poveča ali zniža.
Hvala

Pozdravljeni,

povišana telesna temperatura in prehlad povečata krvni sladkor. Če gre za kratkotrajno povišanje, ni nič narobe. Za zbijanje vročine lahko tudi med nosečnostjo vzamete Lekadol, vendar čim manj. Poiskusite najprej s tuširanjem.
Limone lahko dajete v čaj, brez posebnih omejitev, popijte pa čimveč tekočine.
Kisla repa je zelo dobro živilo v zdravi prehrani, tudi pri sladkorni bolezni.

Lep dan

Karmen Janša

Hvala za odgovor.
Danes mi je vročina že padla in padel je tudi sladkor, tako da je sedaj vse v redu.

Pozdravljni.

Od začetka nosečnosti imam sladkorno. Po enem mesecu je bil uveden inzulin po 3 enote zjutraj in zvečer, po kosila sem šla na sprehod in inzulin ni bil potreben. Zdaj sem zbolela (močan prehlad, izcedek iz nosu in grla, občasno vročina, kašelj). Pred zajtrkom imam sladkor okrog 4,6 – 4,8, po zajtrku pa 9,7 in 10,7 (vzela 4 enote Novarapid). Je možen tak poskok zaradi bolezni? Pred boleznijo sem jemala 3 enote, pa je bil sladkor po navadi OK. Za koliko naj povečam insulin zjutraj. Naj dodam, da se diete držim 100 %. Sem pa seveda tudi shujšala, ker nimam preveč apetita.

Lp

POzdravljeni,

v času prehlada se krvni sladkor običajno dvigne, zato si lahko sama povišate insulin, postopoma za 1 do 2 enoti in ga 3 do 4 E dodate tudi pred kosilom. Ko bo bolezen minila, pa ga ponovno znižajte, da boste po jedi v območju do 6,6 mmol/l. Tudi sicer morate upoštevati, da se krvni sladkor in s tem potreba po insulinu višata ves čas nosečnosti.

Lepo se imejte

Karmen Janša

Hvala.

Danes sem zajtrku dodala 1 enoto inzulina (5 enot) in je padel na 7,5, bom jutri dala 6 enot.

Lp

V redu, če bo potrebno, še dodatno zvišajte insulin, da bo sladkor pod 6,7 mmol/l.

Lepo se imejte

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close