Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Nosečniška sladkorna in zaključek nosečnosti

Nosečniška sladkorna in zaključek nosečnosti

Pozdravljeni!

Imam vprašanje.
Pri prvem otroku mi nosečniške sladkorne niso odkrili, sem bila pa ves čas na meji. Zgodilo se mi je, da sem rodila otroka 3 tedne prezgodaj (36 6/7), s težo 3900 g. Ginekologinja mi je tri tedne pred porodom namerila plod 2600 g, kar je ustrezalo tednom nosečnosti. Iz tega sklepam, da se na meritve ni najbolj za zanesti.

Tokrat sem noseča drugič 36 3/7. Že v 14. tednu so mi odkrili NSB in od takrat dalje si redno kontroliram sladkor, tudi redno hodim na preglede k diabetologu, nekje na 4 tedne. V tem času sem za 14 dni imela insulin, ki sem ga, ko sem zase našla primeren kruh (graham), lahko opustila. Seveda se zgodi, da mi KS naraste preko meje 6,6 recimo 3-4 na teden, vendar ne več kot do 7,5. Vseeno tem meritvam najbolj ne verjamem, saj ne merim 6x na dan, le 3-4x in za ostali del dneva pravzaprav ne vem, kaj se s sladkorjem dogaja. Kontrolo v laboratoriju sem imela le enkrat po prvem mesecu merjenja, torej takrat, ko sem tako merila še 6x nas dan. Glede na to, da gre nosečnost h koncu, moram priznati, da vsak dan pojem kakšen košček čokolade, sploh pa zdaj v teh praznikih kaj sladkega.

In končno k mojemu vprašanju. Glede na to, da sem se z nadzorovanjem KS v tej nosečnosti zredila enako kot v prvi (cca. 18 kg), se izredno bojim, da bo tudi tokrat plod velik, tako kot je bil prvič, sploh, če bom nosila dlje kot prvič. Prav zato se bojim, da bi se med porodom glede na velikost ploda kaj zataknilo. Kakšne imam možnosti za carski rez?

Morda dodam še to, da je prvi porod bil hiter, 3.5 ure in brez zapletov. Rodila sem fantka, tokrat pričakujem punčko in meritve ploda kažejo, tako kot pri prvi nosečnosti, vse v meji normale, kar pa se je kasneje izkazalo, da ni ravno tako.

Prosim za nasvet … Postaja me strah, čas pa se mi izteka.

Hvala za vaš odgovor,
Evelina

Pozdravljeni,

pri spremljanju nosečnice s sladkorno boleznijo spremljam pri vsakem obisku v ambulanti več parametrov: krvni sladkor po jedi v ambulanti, izmerjen v laboratoriju, glikiran hemoglobin, urin (glukoza, proteini in ketoni), krvni tlak, telesno težo. O vseh parametrih se tudi pogovorimo.
Za meritve krvnega sladkorja -KS- doma se odločam individualno, o tem, ali sploh dam glukometer, če ga dam, kdaj ga dam oz. koliko in kdaj si nosečnica meri KS. Vedno pregledamo dnevnik in se pogovorimo o meritvah. Inzulin potrebuje le majhno število nosečnic.

Kaj naj vam odgovorim? Sigurno vam ne morem nič reči glede carskega reza. O tem odloča ginekolog, ki vas spremlja, ali pa ginekolog v porodnišnici.

Krvni sladkor je v zadnjem mesecu nosečnosti najvišji in je potrebno prehrano še nekoliko poostriti, prav tako je potrebno vzdrževati telesno aktivnost. V zadnjem mesecu odsvetujem sladke jedi. Vaš KS prihaja v otroka, ki nato sprošča lasten inzulin, da vzdržuje normalen nivo KS. Inzulin je tudi rastni hormon in zato otrok raste hitreje, ne dozoreva pa enako hitro kot raste. Lahko se rodi tudi prezgodaj. Zato je pomembno držati dieto, ne toliko za vas, kot za otroka. Če je KS ob porodu višji, otrok sprosti več inzulina; ko se prekine popkovnice, je lahko otrokov inzulin v pribitku, vaše sladke krvi ni več na voljo in pri otroku lahko pride do hipoglikemije- padca KS in potrebuje infuzijo. Napisala sem zelo preprosto, kot povem v ambulanti. Moje nosečnice to razumejo in se držijo navodil, četudi so prazniki.

Vsaka nosečnica pa se odloča po lastni presoji, zdravnik je le svetovalec.

Verjamem, da do sedaj niste vsega tega vedeli in da boste razmislili o svoji prehrani in telesni dejavnosti. Imate še en mesec, ki je pomemben. Lepo se imejte in naj vas ne bo strah. Če so namerili normalno velikost otroka, je normalna.

Želim vam veliko srečnih trenutkov v vaši družinici

Karmen Janša

Pozdravljeni,

nekajkrat ste mi že pomagali z nasvetom, pa vas ponovno prosim za pomoč … od 33.t imam diagnozo gestacijski diabetes in si merim KS. Z zdravo prehrano, predvsem pa gibanjem, to do zdaj ni bil problem. Težava pa je, da se mi je ob virozi občasno povišal sladkor do 7,5 po obroku, sedaj, ko sem tako zbolela, da ležim, pa zjutraj in zvečer že 2 dneva (dan vmes je bil ok, ker skoraj nisem jedla), nikakor ne morem umiriti nihanja (pred obrokom je do 4, po obroku pa celo do 8,5). Danes sem zajtrkovala le kislo mleko z 0,5 maščobe in 15g rženega kruha, pa mi je narasel na 8,5. Klicala sem v diabetološko ambulanto in so dejali, da v bolezni se to pač dogaja (isto ste pojasnili tudi že vi na forumu), obljubili so tudi, da me pokliče zdravnik, ko sem vztrajala, da želim kak posvet, a ker je danes petek, bom najbrž čakala še ves vikend.
Kaj mi je storiti? V zadnjem mesecu sem shujšala 2kg, kar ni dobro, saj sem med drobnimi (začetna teža 50 kg), sedaj pa res ne vem, če naj bom raje samo na zelenjavi in mesu, ali naj pustim, da mi še nekaj dni narašča sladkor. Sem namreč v 37. tednu in ne bi rada šla rodit s povišanim sladkorjem. Mi pa pade dveh urah, dveh urah in pol. Kaj bi to pomenilo za porod? Sladkor bi mi namreč padel že med samim porodom, zato mi ni najbolj jasno, kako je potem s povišanim sladkorjem pri otroku. (v 33.t je bil normalne velikosti, malenkost lažji od povprečja). Trenutno poskušam z minimalno količino hrane na 2 uri in enim sadežem skozi ves dan (sadje mi grozno poviša sladkor).

Pozdravljeni,

med virozo se sladkor poviša, za nekaj dni, kar pa nima velikega vpliva na otroka, zato se ne obremenjujte preveč. Jejte več zelenjave, oreščke, pusto meso, med ogljiko – hidratnimi živili izbirajte neoluščene, polnozrnate.. Krvni sladkor je pri vas, kot tudi sami ugotavljate višji uro ali dve, nato pade. Kmalu bo viroza minila, šli boste na sprehod ali pa doma potelovadili in sladkor se bo vrnil v običajne meje, seveda ob zdravi prehrani. Ni pa prav, da vam pada telesna teža, to se pravi, da pojeste premalo. Najverjetneje se tudi vaš zdravnik ne bi odločil za inzulin med virozo. Ne vem, kako pa ste se pogovarjala glede padanja telesne teže. Če telesna teža pada, pomeni, da pojeste premalo. Če v takih primerih ni mogoče z dovolj hrane urediti krvni sladkor, je potreben inzulin.

Med porodom ne skrbite, da bo preveč padel, za to bo poskrbel sam organizem. Če nimate inzulina, ne boste imeli hipoglikemije. Če boste dobili inzulin, vam bodo v primeru nizkega sladkorja dali infuzijo glukoze.

Veselite se prihoda otroka, viroza bo minila, vaši sladkorji bodo spet v redu,

Karmen Janša

Hvala za odgovor,
tudi v diabetološki amb. so mi rekli, da ni problem, če je sladkor zaradi bolezni nekaj dni visok po obrokih in da naj se še naprej držim diete. Sem pa zamenjala zajtrk in malico in pojem za zajtrk le jogurt in je po 90 min sladkor ok, nato pa pojem malico z oh in si čez 90 min ponovno merim, pa je vredu.
Težko bi rekla, da je teža padla ravno zaradi diete, ker imam že ves čas odkar imam to dieto, viroze (dobim od starejšega otroka); ugotavljam, da so ravno te problem pri mojem sladkorju. Ko sem zdrava in v pogonu in si odmerjam zgolj kruh in sadje, vsega ostalega (seveda ne mastno, sladko ali bele moke, ampak to je že prej bilo redko na jedilniku) pa ni bilo treba posebej odmerjat. Tudi ko sem 2x jedla enako kot pred dieto in šla na krajši sprehod, ni bilo problema.

Upam, da bodo moje izkušnje še komu koristile, zato razlagam na dolgo in široko, vi te stvari tako poznate …

Pozdravljeni,
Vaši komentarji se mi zelo dopadejo in so mi blizu, zato bi vas prosila, če mi poveste, kako se lahko naročim pri vas.

Hvala.

Pozdravljeni,

ne vem, od kod ste doma, jaz delam v Splošni bolnišnici na Jesenicah.

Za obisk diabetološke ambulante potrebujete napotnico izbranega osebnega zdravnika ali ginekologa.

Lep dan

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close