nosečnice, ki si kdaj pa kdaj prižgete cigaret
Ne bom moralizirala, ker sem strpna tudi do kadilk :-), ampak samo en nasvet…če se le da, ne kadit! Moja mami je kadila celo tretjo nosečnost (tu pa tam) in ti čisto po resnici povem, da opažam probleme pri najmlajšem bratu, ki jih midva s starejšim bratom nimava. Npr.:
– mali se je rodil donošenček s kilažo nedonošenčka,
– sedaj pri svojih 15 letih ima velike probleme s prekomerno težo,
– intelektualne sposobnosti ima veliko slabše (predvsem spomin in koncentracija – mami je morala celo osnovno šolo presedeti z njim in se skupaj učiti, če je želela vsaj koliko toliko soliden uspeh)…
Jaz ji večkrat očitam, da je to zato, ker je kadila, in mi samo tiho prekimava, ampak za nazaj napak popravljat (vsaj takih) se ne da, zato nikar…poskusi se vzdržati.
Drugače pa ti želim lepo nosečnost.
no nobena kadilka ti ni odgovorila,
sicer tudi jaz ne kadim, vendar pa je moja mami kadila celo nosečnost in tudi kasneje pa še zdaj kadi, pa morm rečt da mi popolnoma nič ne fali. svojega osebnega zdravnika sploh še nisem vidla, ker je moja prejšna zdravnica šla že pred ene šestimi leti v pokoj.tudi kar se vsega drugega tiče je vse ok razen tega da pa res nisem končala faxa, ampak mislim da to ni posledica kajenja….
zelim ti lepo in zdravo nosečnost pa pač ravnaj se po svojem občutku kaj ti paše
Saj ne da bi tolerirala kajenje v nosečnosti…niti slučajno.
Ampak jaz sicer ne kadim, zato pa kadijo vsi okoli mene (v službi, če grem na kavo,…)
Tak da tud me nekadilke nismo glih tak “čiste”, predvsem če je pasivno kajenje RES tak škodljivo kot pravijo (baje je skoraj isto kot da bi aktivno kadil).
Lep pozdrav!
Pasivni kadilki in leoleo, to kar govorita tu gor zgodbici, da so cigareti krivi za vase zdravje, naj vama takoj povem da to ze ni res.
Taksne fore pa prvic v zivljenju slism.Moja mati je kadila pri vseh treh otrocih, pa smo vsi zivi in zdravi, nc nam ne fali.
Dakaka!
Moji dve prijateljici sta zanosili in sta kadilki.Ginekologinja jima je striktno predlagala, da ce sta kadilki, kajenja ne smeta takoj opustiti, temvec da naj se vedno normalno kadita, vendar naj skusata malo postopoma zmanjsevati.Pa ne rabs poslusat takih for kao da bo otrok prizadet, bolan in ne vem kva se vse.Drugace ti pa zelim lepo in zdravo nosecnost, tako da ne se obremenjevati.
lp Tanja22
jaz sem pred nosečnostjo kadila nekje 10-15 na dan.med prvo in drugo nosečnostjo sem zmanjšala na 3 na dan.sedaj mi je bilo pa tako slabo da sem čisto nehala.oba otroka sta b.p. sem pa slišala da tiste ki veliko kadijo se otroci lahko rodijo prej ali so manjši oz. bolj so podvrženi astmi oz pljučnim boleznim.
Lejte, moja mati je kadila skatlo na dan pri moji nosecnosti, pa sm se tri tedne prej rodila, pa sem bila 53cm dolga tezka pa 3400g. tako da js take zadeve prvic slism in menim da to ni vzrok zakaj se je otrok rodil majhen, jih velik, ce se recimo ne prehranjujes pravilno, in se v tebi nabira sama voda.To da si pa podvrzen astmi ali pljucnim boleznim, si pa lahko zgolj zaradi dednosti oz. predvsem zaradi nje.Pa ni njun, da po starsih, ampak lahko po prababici.
Otroci kadilk so v povprečju manjši, lažji (ker posteljica slabše deluje) in so bolj nagnjeni k astmi in drugim alergijam. Pika. Nekateri bolj, drugi pa nič.
Boljše je ne kadit, ampak če ne gre drugače, se zaradi 2-3 cigaret dnevno med nosečnostjo verjetno ne bo svet podrl. Sestrična mojega moža je obe nosečnosti kadila okoli 10 cigaret dnevno in se ni prav nič sekirala. Se mi je kar malo zamerila, kako lahkomiselna je z zdravjem svojih otrok… Prvorojenec je malo bolj nagnjen k okužbam, drugorojena punčka pa je na srečo kar zdrava.
Zdrave otroke vam želim. Kar se razvad tiče, pa vsak po svoji vesti in presoji…
Tanja22, jaz na ta forum nisem odgovorila zato, da se boš ti tule zdej razburjala in me glih toliko da ne obtoževala, da si zmišljujem in lažem… Sem samo povedala svojo zgodbo, za katero mislim, da so k njej pripomogli cigareti ter da bi z njo pomagala dakaki, da bi se lažje odločila…kakor koli se bo že odločila. Tudi če bo vztrajala pri cigareti ali dveh na dan ali pa pri celi škatli, je ne nameravam obsojat, saj je to njena odločitev. Je pa fajn, če človek sliši več strani, a ne? Pa če je prava ali pa ne! Kdo pa pravi, da je tvoja trditev pravilna:”to ni res, ker jaz take stvari prvič slišim…” Mogoče to samo pomeni, da bi mogla biti malo bolj osveščena, kaj cigareti povzročajo in česa ne. S tem argumentom, da to ne more biti res, ker ti to prvič slišiš, me pač ne boš prepričala, da cigareti niso škodljivi.
Kajenje je pa odločitev vsakega posameznika, ki je jaz ne mislim obsojati!
Lp.
Pri prvemu priznam sem tu pa tam prižgala kak cigaret na začetku nosečnosti (pred nosečnostjo sem pokadila več kot škatljico na dan), vendar ko mi je en kolega povedal kakšno škodo lahko naredim otročku sem še to ukinila. Pač … tistih 9 mesecev sem se marsičemu odrekla zavoljo otroka. Je pa tudi res, da sem toliko lažje nehala, ker mi je cigaretni dim fuuuull smrdel … :))) Bi pa rekla tako, da če res ne moreš nehat ta čas, poskusi res čimmanj kadit … recimo da en dan pokadiš 3 … pa si rečeš drugi dan … ma dej k probam sam 2 … in pol vidiš kako ti gre in če zdržiš. Jaz odkar sem se odvadila se počutim neprimerljivo boljše. Je pa res, da na začetku misliš samo na to kako bi enga pokadil. :)))))
Jst sem pred nosečnostjo pokadila enih 5 cigaretkov dnevno … na začetku nosečnosti sem popolnoma nehala kadit, ker mi enostavno ni šlo… zanimivo je pa to, da bolj kot sem bla noseča, bolj so mi cigareti dišali…. in vsake tolko sem si priznam enga prvoščla za svojo dušo.. nevem, mogoče sem pokadila dva cigareta na mesec.. mislim, da s tem neke škode svojemu otročku nisem nardila..
zdej sem pa dobre tri mesece po porodu in pokadim sem ter tja kašnega…(ne dojim več)..
Tanja22!!Verjetno si res 22,ampak nezrelih 22.Ali kje piše da so cigareti zdravi??Ali jih v nosečnosti celo priporočajo??No,če je tako kot pišeš ti potem že mora biti nekaj na tem.Ampak cigarete škodijo zdravju,kaj šele nerojenemu otroku,zato pravimo,da se moramo zdravo prehranjevati,ne kaditi,ne piti alkohola itd.če želimo imeti zdravega otročička.In tako enostavno je!
Kadilke pravijo,da je ginekolog rekel to pa to in da ne smejo nehati…jaz pa sem prebrala,da je gin.napisala na nekem forumu:prenehajte kaditi in to takoj zdaj!!Tudi sama sem bila kadilka in to zelo strastna vendar sem se cigaretom odpovedala leto preden sem nosečnost načrtovala zelo zavestno,ker mislim svojega otroka neizmerno ljubiti in mu želim le dobro,zato mu kot mama nočem škodovati,ne zdaj v trebuhu in nikoli kasneje!In nikoli ne mislim več prižgati cigarete zavoljo mojega otroka.In zavoljo sebe.
LIQER!!!
Za tvoje mnenje se osebno pozvizgam, js vem kolk sm stara in da sm za svoja leta se kako samostojna in samozavestna.Kar se tice cigaret, paziiiii, nikoli nism napisala da so zdravi, vendar pa vsi ginekologi trdijo, da kadilke, ki so zanosile, ne smejo takoj prenehati kaditi,ker je telo enostavno navajeno na nikotin, in tako lahko v zacetku pride se kako hitro do kaksnih nevsecnosti, ki si jih nobeno dekle ne zeli.Nism pa rekla, da morajo kaditi ves cas, rekla sm da naj kajenje zmanjsujejo kolikor se da, vendar opozorilo vseh ginekologov, ni zdravo takoj v enemu dnevu prenehati kaditi, ampak postopoma zmanjsevati, kar je zame velika razlika od tega kar si ti napisala, oz. za kar si me napadla. Kdo pa si ti, da me bos napadala, forum je zato, da lahko vsak napise svoje misljenje.
Hvala in lp