nosečnice-jedilnik
Pozdravljene bodoče mamice!
Zanima me, kako se kaj prehranjujete v nosečnosti. Vesela bi bila, če mi opišete vaše tipične jedilnike s količinami in pa kakšne pregrehe si privoščite.
Moj jedilnik:
zjutraj: sadni jogurt + musliji
malica: sadje (vsaj 1 kos), skuta, sadni sokovi …
opoldne-kosilo 1: košček mesa (npr. kuhano goveje, pečea ali ocvrta perutnina, kos ocvrte ribe) + zelenjava (solata ali kuhana zelenjava) + malo priloge (krompir, riž, testenine) ali kakšna močna enolončnica (golaž, ričet, fižolova j.)
popoldne kosilo 2: goveja juha z veliko zakuhe ali zelenjavna juha, največkrat dodam krompir, ali pa kakšne testenine, solata…
malica: sadje, sir, gosti sok…
večerja: kruh z namazom (2 kosa) + mleko, ki mi sicer ne paše, jogurt, kornfleks, če ostane kakšno meso od kosila.
V glavnem samo jem!
Lp!
bodoča mama
Z: včasih le pol litra čaja z mlekom, drugič cornfleksi z mlekom in žličko kakava
M: jabolka (sedaj) + prej breskve, nektarine ali lubenica
K: solata (kumare, paradižnik, zelena) + pire krompir + žlica omake (ostala družina je meso, meni ne paše)
ALI kakšna enoločnica (recimo včeraj sataraš, segedin zelje, tudi buranja) največkrat brez krompirja, včasih tudi s krompirjem (ob sobotah)
ALI velik krožnik juhe in solata
M: največkrat nič, včasih (recimo 2krat na teden) toast
V: ha, odvisno kaj kuhamo: so bile že tudi palačinke ali mlečni riž, ali pa samo skodelica mleka ali pa enostavno nič (recimo takrat ko malicam toast…), večerje so res nedorečene…
Pregrehe: sladoled za popoldansko malico, sicer pa glodam suha jabolka, kadar mi sladko paše. Pred mesecom sem pa imela enih deset čokoladnih dni, čisto se mi je utrgalo.
Pijem samo vodo (razen kadar mleko), ker sem že od prej navajena samo vode in to kar iz pipe.
Jagoda
hej, mami,
ti kar jej če se ti nič kaj dosti ne opazi. jaz sem zdaj v 24 tednu nosečnosti in sem se zredila za 6 kg. je pa res, da sem se prej ogromno gibala in se pri hrani nisem rabila “šparat”. zdaj pa kar moram pazit, ker se mi zdi, da se mi takoj pozna na teži. sem pa se zredila bolj v boke in rit, kot v trebuh.
v glavnem se za zajtrk, preden grem v službo, fajn najem: dve žemljici z namazom in sirom, pa še kakšna rezina mortadele ali šunke. za malico pojem jogurt in dve jabolki. za kosilo kakšna mineštra ali solata z zrezkom. popoldan pojem kakšno grozdje ali banano. zvečer pa juho z zakuho. moje pregrehe: sladoled ali kakšen košček torte ali zavitek ali malo čokoladke…
mleko in mlečni izdelki mi gredo težko po grlu. se pa potrudim, da vsaj nekaj mlečnega pojem. prehrano pa dopolnjujem z tabletami kalcija ali magnezija ali abc beta karoten vitamini.
dober tek vsem mamicam,
alenka
Draga Alenka (in ostale)!
Jaz že jem in jem, vendar me je strah, da bi šla teža tja do +20 kg. Jem pa zato, ker mi je sicer slabo in se počutim slabotno. Vse kar sem naredila, sem omejila ogljikove hidrate, ki so bili prej moj glavni vir prehrane. Pregrehe sem pa vse črtala in zaenkrat mi še uspeva. Toda skrbi me, da bodo hormoni naredili svoje…
Sem namreč še bolj na začetku (9. teden). Brala sem, da se ti v prvem trimesečju teža ne sme dvigniti nič!!
V službi pravijo da sem kot hrček, pa me nič dosti ne prizadane :-)))
Lep dan želim še naprej!
ti se kar nič ne sekiraj in jej, če ti telo tako pravi. Če se boš dovolj gibala, se kilogrami ne bodo tako hitro nabirali. Jaz sem se med nosečnostjo zredila 10 kg, pa sem jedla in jedla.
Aja – tudi meni ni pasalo mleko in ga tudi nisem pila. Če te skrbi zaradi kalcija, tudi v drugi hrani se ga najde dovolj, poleg tega pa pravijo da se kalcij iz mleka zelo slabo privzema v telo.
Pa veselo nosečnost!
Mislim, da absolutno pretiravate.Jejte kar vam prija, bodite pozorne le na dovolj velik vnos kalcija in ne pretiravajte s sladkarijami.Jedilnik mora biti mešan- meso zelenjava, testenine, riž- vsega po malem.
Predvsem pa veliko pijte- voda, nesladkan čaj, vmes kakšen sok.
Prosim vas , da se ne obremenjujete s hrano. Mešana hrana z veliko tekočine je najbolj zdrava.
Pa manj sekiranja
Lucija