Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Noseča in ščitnica

Noseča in ščitnica

Pozdravljeni!

Sem v 24 tednu nosečnosti. Moja diagnoza glede ščitnice je hipotiroza po vnetju. Še pred nosečnostjo (novembra) sem imela TSH 2,020, v začetku aprila pa TSH 4’77, T4 12’16 in T3 4’27. Jem Euthyrox 50 dnevno. Že skoraj tri tedne imam drisko po večkrat na dan. Analize blata niso pokazale bakterij, okužb ali česa podobnega. Ginekologinja je omenila, da je driska mogoče posledica spremenjenega delovanja ščitnice. Splošna zdravnica mi je naročila, naj se oglasim naslednji teden, če ne bo bolje, da bomo naredili novo kontrolo stanja hormonov. Na forumu pa sem prebrala, da je idealno stanje TSH v nosečnosti od 1 do 2?? Ali je za drisko res lahko kriva ščitnica?
Hvala za vaš odgovor!

Buča

Spoštovani!

Za drisko pri vas najverjetneje ni kriva ščitnica. Najpogosteje gre za virusno okužbo, ki jo rutinska analiza blata ne odkrije. Vsekakor je pričakovati, da se je ali se bo driska umirila. V nasprotnem je potrebno opraviti dodatne preiskave (gastroenterolog, infektolog..). Glede na nosečnost in vrednost TSH 4,77 mE/l bi bilo priporočljivo odmerek Euthyroxa zvišati za 25 ug in preveriti TSH in ščitnična hormona čez tri mesece.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Kolegica, ki je tudi noseca in jemlje nadomestne hormone zaradi Hashimota, je imela tudi obdobje driske se zdi da tudi pri 6ih mesecih. Kasneje je prilagodila odmerek hormonov in jemlje zdaj okoli 75 mch se mi zdi (zdaj je v 8.mesecu). TSH pa le preveri.
lp Sanja

Pozdravljena!
Vidim, da se srečuješ z enako težavo kot jaz. sicer sem v 9 mesecu nosečnosti, imam enako diagnozo in težave z driskami že od 2 meseca nosečnosti. Driske imam tudi do 4-krat dnevno in sem opravila vse preiskave pri infektologu, gastroentirologu, izvidi vsi bp. So me pa driske včasih dobesedno izčrpale, včasih sem dobila celo občutek, da se bom vsak trenutek na WC-ju onesvestila.
Ker se mi je v 7 mesecu nosečnosti pojavil tudi sladkor, kar so povezali s hashimotom, so me zaradi drisk ( otrok je zaradi drisk utrpel zastoj v razvoju) poslali na kontrolo v tirolosko ambulanto. Tam je zdravnica seveda zanikala povezavo driske s scitnico. Moje osebno mnenje je, da je ravno sprememba hormonov v povezavi s sčitnico povzročila driske, kljub temu da uravnavam TSH vrednosti v območju 2.
Ti pa svetujem, da si sama pogosto kontroliraš TSH ker pri meni se je stanje hormonov v nosečnosti 4-krat poslabšalo. Jaz sem si kontrolirala na 1 do 2 meseca.

New Report

Close