Najdi forum

Normativi v vrtcu

Ali mogoče kdo ve, kakšni so normativi – število otrok v vrtcu, za starostno skupino 2.- 4. let.

Pri nas jih je kar 20, kar se mi zdi veliko preveč.

hvala za odgovor

Mislim, da naj bi bilo za starost od 1-3 let (jasli) največ 14 otrok v skupini, od 3 let naprej pa menda celo 24 (a nisem sigurna), če je igralnica dovolj velika. Mi je pa nenavadno, da pri vas obstaja starostna skupina od 2 do 4 let.

Lep pozdrav!

Joži, take integrirane skupine naj bi se v bodoče ustanavljale po vseh vrtcih, v vrtcu, ki ga obiskuje moja hči je praksa taka že nekaj časa. Ravno zaradi takih mešanih skupin so normativi v skupini 2-4-letnikov lahko višji.
Sicer pa so normativi taki, kot si jih napisala, torej največ 24 otrok v skupini 4-7 letnikov (pa ne glede na velikost igralnice, pri nas je otrok točno 24 in je precej noro…)
Lp, Ali

Pozdravljeni!
Kolikor vem, bodo take integrirane, torej starostno mešane skupine počasi res postale vsakdanjik. Dejstvo: vrtci se bodo zaradi devetletke pričeli prazniti, zapirati, potem pa bodo pod izgovorom, da delajo integrirane skupine začeli združevati manjše skupine v večje, starostno mešane. Moja izkušnja je taka: Dveletni sin je zaradi pomanjkanja prostora bil sprejet v vrtec , vendar v skupino triletnikov, torej je tam najmlajši. Ker je izredno radoveden in komunikativen otrok, ni imel (skoraj) nobenih težav z uvajanjem in se zdaj zdi, da so ga starejši otroci v skupini kar nekako potegnili gor – v dveh mesecih je pričel tekoče govoriti, ima ideje o samostojnosti in celo pleničko je na hitro prerasel – tam pač vsi lulajo na mala stranišča.
Večji otroci so torej lahko kar v redu spodbuda, odvisno tudi od otroka samega. Je pa res, da morajo biti vzgojiteljice še bolj iznajdljive in tudi usposobljene, saj so interesi in sposobnosti dvo ali šestletnih otrok različni. Je pa 24 otrok v skupini odločno preveč! Če so otroci starostno izenačeni je to morda v redu, dvoletni in triletni otroci pa lahko v taki “gužvi” občutijo tudi precejšnjo stisko in se počutijo ogrožene. Pa še bacilov je na takem kupu mali milijon, sploh v majhnih zatohlih prostorih.
Se strinjate?
Tina

Enja..
Normativi v vrcu so:
jasli in malčki 14 otrok
sredinčki in ml. sredinčki 18 otrok
od 5 do 7 let oz. PNŠ pa 24 otrok
sama delam v vrtcu in pri nas se držimo teh predpisanih normativov, če pa so igralnice manjše, pa je v skupini tudi manj otrok..
pa lep pozdrav

Zanima me, če je kje zapisano kako se sestavljajo oddelki v drugi starostni skupini?
V našem vrtcu je bilo v prvi starostni skupini ločeno 1 – 2-letniki in 2 – 3-letniki. sedaj pa gredo v drugo starostno skupino in so sestavili skupine kar od 3 – 6 let, čeprav je otrok dovolj in bi le to bilo lahko razdeljeno malo drugače, 3 – 4 let ter 5 – 6 let oziroma bi lahko družili enako stare otroke. jaz sem zelo razočarana, saj bo sin zdaj ko je starr 3 leta v skupini z otroci, ki so stari 5 let in bodo šli drugo leto v šolo. Nelogično !!!!!!

New Report

Close