Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija normalno uriniranje

normalno uriniranje

Pozdravljeni,

star sem 44. Zanima me kolikokrat je “normalno” iti na vodo.
Občutek imam, da grem zelo velikokrat cca. 10 krat dnevno. Velikokrat imam občutek, da me kar naprej tišči.
Ali je možno, da imam težave s prostato?
Mislim, da sem nekje videl oglas za nek test, ki se kupi v lekarni – kaj mislite o tem?

In še čisto druga stvar: na penisu imam velike popolnoma bele lise in sicer od korena do polovice. Od tam pa je normale – temnejše barve.

Hvala za odgovor in veliko uspeha pri delu.

Spoštovani!

Normalno odrasel človek urinira do 8x prek dneva in 1x ponoči. Naenkrat naj bi izločil od 250-500 ml urina. V 24urah naj bi izločil 1000-2000 ml urina. Kar je izven teh številk, ni običajno in morda zahteva pogovor z urologom – da se ugotovi, ali se da karkoli pomagati.
Kako ugotovite, ali je vaše uriniranje v teh mejah – z dnevnikom uriniranja – 24 ur beležite vsakič, ko greste na stranišče, koliko je ura in koliko ste polulali (lulate v merico in zapišete).

Glede testa, ki se kupi v lekarni – če gre za test PSA mislim, da je to nesmiselno. Za ta denar lahko greste v Adrialab ali katerikoli drugi laboratorij, kjer vam test PSA opravijo (če vam osebni zdravnik tega ne “da” izmeriti). Pričakovana vrednost v vaši starosti je precej pod 2. Če je več, je temu lahko vzrok vnetje – to je najbrž najverjetnejši vzrok vaših težav. Vnetje lahko mine z antibiotično terapijo ali pa brez.
Pomembno je tudi pomisliti na morebitne spolno prenosljive bolezni (uretritis zaradi klamidije ali gonoreje ali še česa drugega), ki tudi lahko povzročilo draženje mehurja in sečnice in posledično pogostejše uriniranje. Če je kakšen izcedek iz sečnice, če je bil kakšen dvomljiv spolni stik, je vsekakor smiselno opraviti tozadevni pregled.

Glede belih lis – lahko je normalno, lahko pa je kožna bolezen. To je stvar, o kateri se ni moč zediniti prek interneta – to mora dermatolog pregledati. Dermatolog je tudi tisti, ki izključi spolno prenosljive bolezni (seveda dermatovenerolog v bolnišnici – ta ni omejen in lahko odvzame ustrezne vzorce).

Če ni vnetja ali se niste nalezli kakšne klamidije ali česa podobnega (torej če ni potrebno zdravljenje z antibiotikom), če je urin povsem bp, ter je PSA primerno nizek (pod 1), potem je mogoče poskusiti s pripravki za prostato, ki jih brez recepta prodajajo v lekarnah (npr. Fidiman kompleks 2×1), pa tudi zdravnik vam lahko kaj predpiše (npr. Kamiren 1 mg).

Seveda pa lahko težave s sečili povzročajo tudi bolezni živčevja, hrbtenice… Nekaj o tem je mogoče reči, če se pač opravi pregled, meritev pretoka urina in določitev zastojnega urina…

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close