Normalne vrednosti sladkorja pri zdravem človeku
Pozdravljeni,
sem si prebrala vprašanja in odgovore na forumu in nekateri so mi bili v pomoč pri razumevanju določenih stvari, nisem pa dobila odgovora na svojo težavo.
Sem v 36. tednu nosečnosti in pred kakimi dvemi meseci so mi odkrili nosečniško sladkorno. Šla sem na test z glukozo, vendar zaradi vrednosti 5,2 je nisem pila, ampak dobila napotnico za diabetologa. Pred tem sem dva meseca jedla samo nezdravo hrano. Enostavno sem čutila veliko ptrebo po mastni in sladki hrani. Ko sem šla prvič k diabetologu in so mi vzeli kri, so mi povedali povprečno vrednost glukoze za tri mesece (torej, ko sme nezdravo jedla) in je bila 5. Sedaj odkar skušam paziti pa velikokrat presežem vrednost 6,5 po obroku. Včasih, čeprav jem isto stvar imam pod mejo, včasih pa dosti nad mejo (npr. 8). Odkar sem začela z dieto sem tudi izgubila 2 kg (vse skupaj sem se pa zredila za 6 kg). Dojenčkova teža naj bi bila na srečo primerna in plodovnice tudi nimam preveč.
Kar me najbolj skrbi je, da bi škodovala otročičku, ampak ne vem kaj narediti. Inzulina ne prejemam in tudi ne vem, če bi ga rada zdaj pred koncem. Mi lahko prosim poveste, če veste, koliko čez mejo mora bit glukoza, da resno škoduje dojenčku in kakšne so lahko te težave. Včeraj sem npr. imela po vseh obrokih povišan sladkor; npr. po zajtrku 8,5 (jedla sem kos rženega kruha in majhno pašteto, kar mi ponavadi ni škodilo). Po kosilu in večerji pa 7. To da imam po vseh obrokih povišan sladkor je redkost in velikokrat da tudi sploh nimam, ampak zadnje dni ga imam vsaj enkrat na dan.
Upam, da mi lahko pomagate in se vam za odgovor in pomoč resnično iskreno zahvaljujem.
Pozdravljena,
krvni sladkor v nosečnosti se povečuje s trajanjem nosečnosti, zaradi hormonov nosečnosti, ki povzročajo odpor proti delovanju inzulina. Vaš krvni sladkor je bil pod kontrolo praktično celo nosečnost, sedaj pa občasno te vrednosti preseže. Vprašajte se, če morda najdete še kakšen drug vzrok, ste prehlajeni, manj gibate, ste pod stresom. Svetujem vam, da se več gibate, sprehod ali telovadba dopoldne in popoldne in da ste pozorni glede prehrane. V paštetah je pogosto tudi sladkor. Raje namažite maslo ali skuto. Ko nosečnicam povem, kako lahko s telesno dejavnostjo znižujejo krvni sladkor, pogosto povedo, da s tem vzdržujejo primerne vrednosti.
V koliko dvigi krvnega sladkorja niso stalni, ne bo nič hujšega za otroka, posebno ne proti koncu nosečnosti. Sprostite se, veselite se novorojenčka, gibajte in pazite na prehrano, pa bo vse v redu. V kolikor pa bi se vrednosti močneje in konstanatno povišale, pa obiščite zdravnika diabetologa.
Spoštovana-i,
Ob jutranji meritvi sladkorja ugotavljam, da se mi ta giblje med 6,9 in 7,6 – kljub temu, da se nekako držim priporočil glede prehrane. Uživam veliko zelenjave, izogibam se kruhu (razen pri zajterku izključno čni), črtal sem pitje piva, ostali alkohol pa kozarec ali dva ob jedi (praviloma cviček).
Redno letno opravim pregled krvi in do letošnjega marca tega povišanja ni bilo. Ko sem pričel malo paziti na prehrano in način prehranjevanja sem izgubil na teži cca 10kg iz 93 na 83-85. pri moji višini 184 cm.
Jemljem zdravila za ščitnico (50 mg) zadnje dve leti in Prenesa 4mg za pritisk. Nekih ostalih težav nimam.
Osebna zdravnica mi pravi naj kar vzdržujem to stanje ???
Telesno sem za svoja leta (68) mogoče malo preveč hiperaktiven, ker enostavno ne morem biti “pri miru”.
Ali lahko na ta sladkor vpliva kaj ščitnica in moja hiperaktivnost, ker so izmerjena vrednosti slakorja popolnoma različne po dveh ali treh dneh enake prehrane in načina zaužitja – danes 6,9 jutri 7,6.
Izmeril sem tudi vrednost 8,3 ob vedenju, da sem zvečer jedel torto, sadje in še kaj – je bil pač poseben dogodek (izjemoma).
Hvala za vaš odgovor.
S spoštovanjem
Franc
Pozdravljeni,
vaše jutranje vrednosti krvnega sladkorja so previsoke. V nočnem času je vaša celostna hormonska regulacija nekoliko spremenjena in vaše telo, predvsem jetra producirajo več krvnega sladkorja, kot bi bilo potrebno, zato vam čez noč krvni sladkor naraste. S svojo hiperaktivnostjo in skrbjo za zdravo prehrano pa ga najverjetneje čez dan uspete znižati (predvidevam, da je čez dan krvni sladkor normalen, ker o tem ne pišete). Na krvni sladkor vplivajo tudi ščitnični hormoni. Pohvala tudi za znižanje telesne teže, ki je sedaj več kot dobra.
Če bi bil moj bolnik, bi se glede na podatke, ki mi jih navajate, odločila, da vam zvečer, po večerji, predpišem metformin. Ta zmanjšuje odpor inzulina v jetrih in deluje na mehanizem produkcije glukoze, katerega zgoraj omenjam. Metformin je tudi zdravilo izbire po smernicah, varno, zelo preizkušeno zdravilo. Najpogostejši stranski učinek je slabost ali prebavne težave, kar pa so prav tako redke in po nekaj dneh izzvenijo.
Preparati metformina so Aglurab, Glucophage, Siofor.
Pomenite se s svojo zdravnico.
Lep dan
Pozdravljeni!
Najprej naj se Vam predstavim, kasneje pa razložim svojo težavo. Stara sem 29 let in že 14 let se zdravim zaradi hipotiroze – Hashimoto. Imam hormonsko terapijo Euthyrox 150 in pred tremi tedni sem si dala pregledati hormone in so bili v normali s terapijo. Diagnosticiran imam tudi PCO, zaradi katerega so mi kot pomoč tudi predpisali Aglurab 850 2x/dan. Ker sem se pred leti ogromno zredila in se tega tudi zavedam, da imam cca. 20 kil prevec sem 1x letno hodila na OGTT test in je bilo vedno s sladkorjem vse v meji normale. Vsak mesec sm si pri osebnem zdravniku izmerila sladkor na tesce in vedno je bilo v meji normale. V družini imamo sladkorne bolnike, kar povečuje možnost tudi pri meni. Pred dvemi tedni pa sem se počutila zelo slabo. Slabost v želodcu je spremljala tudi rahla vrtoglavica. Okrog 18h istega dne sem si doma izmerila sladkor po jedi in je bil 18,9. Takoj naslednji dan sem si na tešče izmerila 13,9. Isti dan po jedi je bil 15.7, zvečer je spet padel na 13,2. Naslednje jutro sem si izmerila na tešče 11.7, čez dan 10,5 in 8,9. Naslednje jutro na tešče je padel na 8.9 čez dan 7,8 in 7,6. Zadnje dni imam na tešče 6,5 – 8.0 čez dan pa vedno nižji od 6,5-7,0. V petek sem imela dve uri po jedi 3,4. Zanima me, zakaj kljub Aglurabu tak porast sladkorja? Jutri imam namen narediti še test nosečnosti za vsak slučaj. Začela sem se gibati pa tudi prehrano imam urejeno. Naj omenim, da nimam drugih očitnih znakov sladkorne bolezni ( žeja, povečano uriniranje,…) Naredila sem tudi test z lističi za glukozo in ketone in je bilo vse negativno. Ker sama nočem končati na inzulinu se bom na vse mogoče načine potrudila, da uredim sladkor. Res, da mi kile ne gredo dol, kljub vsem raznovrstnim dietam, ampak se izredno trudim. Lahko še na kak način uredim sladkor ali je edini način inzulin?
Se opravičujem za tako dolgo razlago 🙂
lp
Pozdravljeni,
vrednosti krvnega sladkorja (KS), ki ste jih navedli ob poslabšanju, so bile zelo visoke. Vprašati se morate, kaj se je dogajalo. Ali ste bili prehlajeni?, Ali ste jedli hrano z visokim glikemičnim indeksom? Ali ste bili pod hujšim stresom? Ali še kaj drugega? Vrednosti KS govorijo za sladkorno bolezen.
Trudite se zanositi. KS, ki ga navajate, je za to previsok.
Aglurab ima dober učinek na krvni sladkor, vendar trebušna slinavka postopoma izgublja svojo funkcijo sproščanja inzulina, zato je pri vseh bolnikih potrebno postopoma povečevati terapijo. V kolikor se ne bi trudila zanositi, bi lahko dodatno jemala druge peroralne preparate, ker želite zanositi in med nosečnostjo pa je primeren samo inzulin. Rezervo imate v znižanju telesne teže, za kar je potrebno trdo delati, tako na prehrani, predvsem pa na telesni dejavnosti. Vsak dan vsaj 30 minut aerobne aktivnosti (hitra hoja, kolo, plavanje..), tako da se prepotite, da se vam dvigne srčni utrip in da delate vaje za mišično moč. S tem pridobite mišično maso, ki je boljši porabnik energije. Če hujšate brez telesne dejavnosti, mišice izgubljate in teža nato poraste več, kot ste jo izgubili z dietami.
Med nosečnostjo oz. že pred njo, potrebujete inzulin. Za sedaj pa pričnite jemati Aglurab 3 x 850 mg, po vseh glavnih obrokih. V kolikor ste že noseči, pa takoj k zdravniku.
Lepo se imejte
Pozdravljeni!
Najprej se Vam zahvaljujem za odgovor. No moram povedati, da mi je uspelo znižati KS vendar mi ni čisto jasno zakaj imam čez dan sladkor v meji normale 5,6 ( dve uri po jedi), po tej izmerjeni vrednosti nisem nič več jedla samo dva kozarca vode sem spila pred spanjem. Zjutraj na tešče sem pa imela spet 6,8! Jem zdravo ( gledam na gi in s tem mi je uspelo znižati KS), tudi gibam se zdaj redno vsak dan. Toda na tešče je še vedno visoka vrednost. Včeraj sem naredila domači test nosečnosti, kateri je bil negativen. Bom poskusila še z Aglurabom 3x na dan. Pa bomo videli kako bo vplivalo. Drugače pa je možno, da je KS bil povečan zaradi stresa v službi. Nažalost se temu ni mogoče izogniti 🙂 če bi pa kljub temu vrednost KS drastično naraščala bom pa obiskala zdravnika. Oz. naslednji teden ga imam namen obiskati.
Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
za jutranji povišan krvni sladkor je več razlogov. Na vrednosti vpliva premajhna zavora produkcije glukoze v jetrih, kar je značilno za sladkorne bolnike, in dnevni ritem hormonov, ki imajo nasprotno vlogo kot inzulin, ki se začnejo v jutranjih urah poviševati. Zaradi tega nam naraste tudi srčni utrip, krvni tlak in tudi krvni sladkor.
Za krvni sladkor pomaga tudi večerna telesna aktivnost, ki pa mora biti sproščujoča, ne prepozna. Lahko večerni sprehod.
Lep dan
Pozdravljeni!
No uspelo mi je znižati jutranji KS na tešče in sicer se giblje okoli 5,5-6,0! Upam, da je to še v meji normale. Ker pa imam v petek endokrinologa mi bo izmeril tudi KS in verjetno opravi tudi OGTT test me zanima, kaj mi priporočate jesti dva dni prej, da ne bi drastično dvignila KS? Že sedaj gledam na gi in se super počutim, samo dva dni prej bi resnično pazila kaj pojem, da bo rezultat dober. Hvala za razumevanje in Vaše odgovore.
Lp
Pozdravljeni,
vaš krvni sladkor na tešče je v redu.
Pred OGTT morate zadnja dva dni jesti običajno hrano, ne smete imeti pretirane telesne dejavnosti ali prevelikega stresa. Le tako bo OGTT realen. Kar pa je pomembno, kajne. Prosite ga tudi, če vam izmeri glikirani hemoglobin, HbA1c.
lep dan
Pozdravljeni,
ne vem ali tale forum še funkcionira. Poskusila bom vseeno.
Imam 33 let, normalna teža, sem redno športno aktivna in se relativno zdravo prehranjujem. V drugi nosečnosti so mi postavili diagnozo nosečniške sladkorne na podlagi testa OGTT. Moje vrednosti so bile:
na tešče: 4.2
po 1 uri: 8.5
po 2 urah: 9.8
Imela se dieto in rodila zdravega, normalno težkega fantka. Problem se je pojavil sedaj, ko so mi po pol leta ponovno naredili test in meritev po dveh urah je bila spet 9.8. Torej glede na izvide spadam v tista 2,5%, katerim diabetes ostane? Moje vprašanje pa je sledeče. Ko sem dobila prve izvide, se je nekaj ljudi začudilo, da je moja vrednost po drugi uri višja od tiste po prvi uri. Glede na mejne vrednosti sklepam, da večina ljudi najvišjo vrednost doseže po prvi uri. Sprašujem se ali ne bom vedno ob testu dosegla previsoko vrednost, saj je takrat pri meni višek (ne vem kako naj ga spravim pod 7.8). Je možno, da se moje izvide interpretira napačno, zato ker ne reagiram “tradicionalno” ali je to popolnoma brez pomena? Moja najvišja vrednost je namreč nižja od določene najvišje vrednosti za vse ostale.
Seveda želim vedeti, če imam diabetes in ga ustrezno zdraviti, vendar mi izvidi ne dajo miru in malo mi ni jasno, kako lahko v bližnji prihodnosti dobim diagnozo diabetes tip 2, če delam stvari “prav”…
Poleg tega me zanima ali lahko ob ponovnem testu v ljubljanski diabetološki ambulanti, ki ga bom imela, zaprosim za to, da mi kri odvzamejo tudi po eni uri, čeprav mi po porodu to ne pripada oziroma ali je to sploh smiselno? Upam, da razumete v čem je moja dilema in moje vprašanje.
Za odgovor se najlepše zahvaljujem.
Pozdravljeni,
test za sladkorno bolezen je v času nosečnosti drugače interpretiran kot v času, ko niste noseči.
V času izven nosečnosti, oziroma, kar velja za vso ostalo populacijo, je 75 g OGTT, vrednost se pomeri na tešče in po dveh urah. (med nosečnostjo na tešče, po 1 uri in po dveh urah), tudi vrednosti za diagnozo so drugačne.
Sedaj morate gledati vrednosti za celotno populacijo. Na tešče je KS normalen do 6 mmol/l in po jedi do 7,8 mmol/l. Med 6,o in 6,9 mmol/l na tešče ali med 7.8 in 11,0 mmol/l je motena toleranca za glukozo, višje sladkorna bolezen.
Vi imate moteno toleranco za glukozo, kar pomeni preddiabetes.
Z “delati prav” samo urejate krvni sladkor in preprečujete prehod v sladkorno bolezen tipa 2. Bolj ko “delate prav”, kasneje bo prišla sladkorna bolezen. Diagnozo pa imate.
Lep dan
Pozdravljeni,
hvala za razumljiv odgovor. Zanima me še ali z ustrezno dieto in urejanjem sladkorja lahko vrednost znižam in še pridem ven iz tega razreda ali samo preprečujem prihod sladkorne bolezni? Moram priznati, da me je izvid pretresel, saj sem še mlada in nimam težav s težo, zato težko razumem…
Ponovni test imam čez eno leto. Predlagate, da si redno merim sladkor kot sem si v nosečnosti ali samo pazim na dieto?
Hvala za prijaznost.
Pozdravljeni,
živite zdrav življenjski slog, kar pomeni, da jejte zdravo prehrano, brez hitrih sladkorjev, redno se gibajte, skrbite za telesno težo, poleg tega pa ne pozabite nase, na svojo sprostitev, izogibajte se prevelikemu stresu, uživajte življenje. Enkrat na leto pojdite pomerit glikirani hemoglobin, vmes si pomerite krvni sladkor občasno, da veste kje ste.
Lepo se imejte
Karmen Janša
Pozdravljeni!
Noseča sem 26 tednov (četrtič). Bila sem na 75g OGTT testu. Vrednosti so bile na tešče 4,0, po eni uri 7,7, po dveh urah 7,3. Glukoza na tešče pri prvem pregledu (10 tednov) je bila OK, 4,2. Pri ostalih nosečnostih so bili vsi testi sladkorja OK. So zdajšnji rezultati OK? Sicer poskušam paziti na prehrano (čim manj sladkorja, večkrat polnozrnati izdelki…), se pa po moje premalo gibam. Zredila sem se do sedaj 5kg, počutim se dobro, otrok ustreza tednom po velikosti. Je dobro, če še naprej pazim na prehrano in uvedem še gibanje?
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
vaš OGTT je normalen. Prav pa je, da skrbite za zdravo prehrano in telesno dejavnost.
Lep dan
Pozdravljeni,
lani sem vam pisala v zvezi z rezultati po nosečnosti, v kateri so mi diagnosticirali moteno toleranco na glukozo. Po porodu so izvidi ostali enaki.
Zanima me samo kakšne naj bi bile vrednosti glikiranega hemoglobina pri zdravem človeku?
Na spletu najdem podatke samo za sladkorne bolnike. Ali so vrednosti enake? Mislila bi si, da naj bi bile nižje.
So vrednosti med 5 in 6 uredu?
Za odgovor se najlepše zahvaljujem.
Polona
Pozdravljeni,
glikirani hemoglobin pri zdravem človeku je do 5,6%
Lep pozdrav
Karmen Janša
Spoštovani,
v prvi nosečnosti pred 27 leti so mi odkrili povišan sladkor, od tedaj se z njim spopadam. V tistih časih sem imela normalno težo in veliko gibanja. Nikoli nisem jemala nobenih zdravil zaradi cukra – pri 45 letih me je moja zdravnica poslala v diabetično ambulanto, od koder so me po treh letih odslovili, češ, da moj cuker ni tako visok, da mi ga ne bi mogla nadzorovati moja zdravnica. V tistih časih je bil HbA1c 6 do 6.2.
Zdaj imam 53 let, malo preveč kil (pri višini 170 cm se kg sučejo med 73 in 77), rahlo povečan holesterol, sploh TGC, zamaščena jetra in pankreas, ne jemljem nobenih zdravil (samo detralex zaradi krčnih žil v poletnem času), na teden naredim okrog 100 km s kolesom, rajši hodim peš kot se vozim z avtom, in sem precej dedno obremenjena, kar se cukra tiče (oba starša jemljeta že desetletja zdravila zaradi diabetesa tipa 2, očetova rodbina – moški, so nekateri na insulinu).
Izogibam se sladkorju itd…, s prehrano in gibanjem kar vzdržujem nespremenjeno stanje cukra. Sem pa več kot presenečena, ker se mi redno pojavlja višja vrednost sladkorja zjutraj,ne zvečer. Včeraj zvečer sem npr. zadnjič jedla ob 18, ob 20. uri spila še en kozarec soka, naredila potem s kolesom 8 km, in izmerila sladkor pred spanjem ob 23. uri 6.3. Danes zjutraj na tešče ob sedmi uri pa je bil 7.7.
Da imam cuker na tešče večji kot pa zvečer, sem omenila pred nekaj leti tako svoji zdravnici kot tudi v diabetični ambulanti, pa me nobeden ni resno jemal. Moja mama ima enak problem – vedno ima zjutraj višji cuker na tešče kot pa zvečer.
Je potrebno kaj akcije ali naj kar mirno in zadovoljno živim naprej?
Hvala za odgovor, želim vam lep dan
a.
Pozdravljeni,
pri sladkornih bolnikih se poslabšanje ali pa začetek sladkorne bolezni lahko pokaže bodisi na povečanje zgolj krvnega sladkorja zjutraj, lahko zgolj po jedi ali pa, kar je najpogostejše, tako zjutaj kot po jedi.
Povišane jutranje vrednosti so posledica nepravilnega delovanja večih hormonov, ne samo inzulina oz. rezistence na delovanje inzulina, tudi v jetrih, zato jetra proizvajajo več krvnega sladkorja v teščem stanju – ponoči, kot bi bilo potrebno. Pri svojih bolnikih se v takem primeru odločim za uvedbo večernega odmerka metformina.
Lepo se imejte
Karmen Janša
Forum je zaprt za komentiranje.