Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Normalne vrednosti sladkorja pri zdravem človeku

Normalne vrednosti sladkorja pri zdravem človeku

Pozdravljeni!

Imam vprašanje glede ks…in sicer zvečer, kakšnih 90 minut po večerji ga imam od 4.0 do 4.7, zjutraj na tešče pa redko čez 3. Je to prenizko? 2 tedna nazaj sem naredila oralni glukozni test, ampak še ni sem prejela izvidov, tako da ne vem kakšne so bile vrednosti takrat. Sem pa padla skupaj med testom, bila sem zelo vrtoglava, nisem mogla stati niti sedeti.
Moja babica je imela sladkorno bolezen, pravijo da je zato večja možnost da jo imam tudi jaz.
Prosim za Vaše mnenje.

Stara sem 27 let. Že nekaj časa, posebej pa zadnja dva meseca me vsake toliko daje huda žeja, zato tudi pogosto uriniram. Zadnji teden in pol me žeja ne mine, pridružil se ji je grenak okus v ustih. Ker so to možni simptomi diabetesa sem si nekajkrat izmerila raven glukoze v krvi. Vrednosti v treh dneh: 5.5, 6.0 (namenoma jedla veliko sladkarij) in 5.9. Dve uri po jedi med 7.1. in 7.9. Ker nisem zaupala tem meritvam sem obiskala zdravnika. Vrednost: 5.0 (z aparatom, tešča 12 ur). V urinu ni bilo glukoze, le povišani ketoni (bila sem lačna, zelo žejna in neprespana). Za KKS je prav tako rekel, da je povsem ok.

Dobila pa sem napotnico za endokrinologa (pripis: diabetes insipidus?), na katerega pa moram čakati dva meseca. Zadnji teden se prehranjujem dokaj zdravo – zmanjšala sem sladkarije in omejila kruh, večerje so bile lahke. Telesno aktivna sem: sobno kolo, cca. 40 minut skoraj vsak dan ter sprehodi, poleti tek. Zanima me ali je možno, da ne glede na meritve vseeno imam sladkorno oz. jo utegnem dobiti in sem sama kako vplivala na meritve?

Naj povem še, da nihče v družini, tudi širši, nima sladkorne.

Hvala!

Pozdravljeni,

v kolikor ste manj žejni in hodite manj na vodo po hranjenju z zdravo prehrano, ob redni telesni dejavnosti, gre lahko za kakšno obliko motene tolerance za glukozo. Seveda pa je vzrok lahko tudi še kje drugje, zato vas je zdravnik poslal na nadaljnje preiskave.

Lep dan

Karmen Janša

Pozdravljeni.

Sem v tretjem mesecu nosečnosti in pri odvzemu urina na tešče sem imela KS 5,6. Ginekologinja me je napotila k diabetologu, kjer sem dobila napravo za merjenje sladkorja v krvi. Merim si 3x na dan in vse vrednosti so v mejah normale oziroma pod 6,6. Povprečje je nekje 4,5. Sedaj mi res ni jasno zakaj sem imela na tešče večjo vrednost KS kot pa sedaj 90 min po jedi…Ali na KS lahko vpliva tudi kratkoročni stres? Kontrolo imam šele v feb in ker me po vsakem merjenju vse to čudi, sem se obrnila na vas. Naj omenim še, da v tem tednu, ko sem začela z merjenjem še nisem imela neke dietne prehrane, namenoma sem jedla tudi čokolešnik in čokolado, bel kruh…

Lep pozdrav

Pozdravljeni,

sicer pišete, da je bil krvni sladkor – KS izmerjen v urinu, predvidevam, da je bil v krvi. Vrednost 5,6 mmol/l na tešče pomeni, da imate nosečnostno sladkorno bolezen in da morate pričeti upoštevati zdravo prehrano, kot so vam jo predstavili. Morda sedaj vrednosti še niso povišane, toda najverjetneje bodo kmalu. Tudi sicer bi bilo za vse nosečnice zdravo prehranjevanje in telesna dejavnost dobrodošli, posebno zaradi naraščajoče debelosti.

Kako boste živeli vi in kako se bo počutil in razvijal otrok v vašem telesu, je povsem vaša odločitev. Medicinsko osebje vam pri tem le svetuje.

Lep dan

Karmen Janša

Lepo pozdravljeni mene pa zanima naslednje. sm noseča 8 tednov in so mi ugotovili povišan sladkor. Ker imam merilnik doma si sama mirim sladkor me zanim. Kako to da imam pred jedjo oziroma na tešče povišan sladkor -po jedi pa je normalne vrednosti. kvala

Pozdravljeni,

zelo bi bilo dobro, če bi zapisali vrednosti, ki ste jih izmerili. Za nosečnice je neobičajno, da imajo vrednosti pred jedjo povišane, po jedi pa normalne. Lahko pa so povišane zjutraj na tešče. Potrebno bi bilo pogledati tudi dnevnik prehrane in telesne dejavnosti, stresnih dejavnosti v času meritev. Podatkov imam premalo.
Posvetujte in pogovorite se s svojim diabetologom, ki ima o vas več podatkov in vam lahko zastavi direktna vprašanja v pogovoru in iskanju razloga.

Lep pozdrav

Karmen Janša

Pozdravljeni,
Zanima me, kaj pomeni, če imam skoraj konstantno isto raven KS?
Namreč, oba s partnerjem uživava hrano z izredno malo ogljikovimi hidrati oz. skoraj nič le teh, vendar kljub vsemu imava dan kadar grešiva in si privoščiva kakšen OH priboljšek.
Partnerju krvni sladkor niha v mejah normale od 5 pa tja do 8, moj KS pa je skoraj konstantno isti neglede na to kaj jem in kdaj si ga izmerim je med 4.9 in 5.5. Tudi recimo po porciji sladoleda ali po kosu čokoladne torte po eni uri in po dveh urah ni presegel vrednosti 5.5

KS spremljam zadnji mesec konstantno.
Ali je to znak česa slabega?

Hvala

Lep pozdrav

P.

Pozdravljeni,

očitno vaš hormonski sistem normalno uravnava vaš metabolizem, kar pomeni, da je z vami vse v redu.

LP

Karmen Janša

Spoštovani,

sem v 22 tednu nosečnosti in v petek imam v laboratoriju opraviti s tistimi zadevami za ugotovitev nosečniške sladkorne.

Veliko berem o tem, a vam moram priznati, da me je pošteno strah, če mi ugotovijo, da imam nosečniško sladkorno.

Kaj priporočate (od hrane) dan pred pregledom.

Pozdravljeni,

dan pred pregledom morate uživati povsem običajno hrano, kot ste jo uživali do sedaj. Običajna mora biti tudi vaša telesna dejavnost.

Umirite se in sprostite. Brez potrebe vas je tako zelo strah. V kolikor vam odkrijejo povišan sladkor, boste pričeli z bolj zdravo prehrano in redno telesno dejavnostjo. Več časa boste posvetili sebi in posredno s tem tudi vašemu otročičku. Pri gestacijskem diabetesu lahko ob pravilnem nasvetu največ storite sami, če pa ne gre, pa vam pomagamo zdravniki.

Lep dan

Karmen Janša

Spoštovana,

Diagnosticirali so mi nosečniški diabetes v zadnji tretjini nosečnosti, ker je bila vrednost na tešče 5,2. kake 2 tedna sem imela samo dieto in merjenje ketonov, šele kasneje dobila merilnik glukoze. Po 1 tednu merjenja sem ugotovila, da imam vrednosti na tešče vedno povišane, zato sem prosila za predčasno obravnavo in dobila dolgo delujoči inzulin. sedaj si ga apliciram po navodilih, vsak dan povečujem za 1 enoto (začetek pri 6E)…a spremembe nobene. Sladkor na tešče se mi giblje med 5,3 in 6,0. Ali lahko povečam aplikacijo za več enot naenkrat?

Po hranjenju pa je vse v najlepšem redu. Kaj bi morda pomagalo, če bi malicala tudi sredi noči?

Ketone v urinu imam prisotne pogosto, vsaj v sledovih. Več bi jedla težko, se zmerno redim. Ali sem morda preveč aktivna?

Ker testiram tudi določena živila, me zanima, ali vrednost čez 6,6 ne sme biti 1,5 h po obroku ali kadarkoli čez dan. Po zaužitju banane ali prosene kaše naprimer zleze sladkor čez 7 45 min ali 1 h po obroku, nato pa hitro pade.

Pozdravljeni,

dolgo delujoči inzulin zvečer aplicirate pred spanjem, okoli 22 ure. Dvigate ga toliko časa, lahko tudi po dve enoti, da se vam krvni sladkor KS – zniža zjutraj pod 5,3 mmol/l. Če bi jedla ponoči, bi bil KS zjutraj še višji, seveda pa imejte manjši poobedek pred spanjem, zaradi ketonov.

KS po jedi se dvigne glede na količino in glikemični indeks ogljikovih hidratov v obroku. Dogovorjen čas je 90 min po jedi, ko naj bi bil KS pod 6,7 mmol/l. Pred tem časom je običajno višji, potem pa pade, seveda pa je odvisno od hrane. Banana ima visok glikemični indeks.

Lep dan

Karmen Janša

Pozdravljeni,

zanima me, če imaš povišano S-Glukozo 6,5 dovoljeno 3,6-6,1,če je to problem za zdravniško spričevalo po odvzemu vozniškega dovoljenja,vsi ostali izvidi pa so v redu!
Hvala za odgovor in lep dan še naprej!
Ivan

Pozdravljeni,

višina KS, ki jo navajate ne vpliva na odvzem vozniškega dovoljenja. Pri sladkornem bolniku so pomembnejši drugi dejavniki: hipoglikemije, kasni zapleti.

Lep dan K

Karmen Janša

Pozdravljeni.
Mene pa zanima samo, če na pregledu za zaposlitev preverijo sladkor? Holesterol vem da, ker sem dobil po pošti, da ga imam ravno na meji, za sladkor me pa res zanima.

Pozdravljeni,

običajno je določitev krvnega sladkorja tudi med preiskavami na sistematskih pregledih.

LP

Karmen Janša

Pozdravljeni

Mene pa zanima sem noseca sem v 33 tednu pa imam nosecnisko sladkorno uceraj sem imela 4,7 danes pa 5,5 po zajtrku pa me zanima koliko je normalna sladkorna u nosecnosti? Pa ce je 5,5 prevec za mojega otroka.

Hvala za odgovor in lp.
Urška

Pozdravljeni

Sem noseca v34 tednu pa si moram merit krvni sladkor po obroku 90 minut vedno imam samo 5,5 do 6,2 vec ne pa me zanima ce bom zaradi tega dobila inzulin?

Hvala za odgovor lp

Pozdravljeni,

ciljni krvni sladkor 90 minut po jedi je do 6,7 mmol/l. Obe sta pod temi vrednostmi, tako da nadaljujta z zdravo prehrano ali sladkorno dieto ter telesno dejavnostjo. Jaz rada uporabim izraz sladkorna dienta namesto zdrave prehrane, zato da poudarim pomen izbora hranil.

Lepo se imejta, obe,

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close