Normalne vrednosti sladkorja pri zdravem človeku
Pozdravljeni!
Moj oče je imel sladkorno bolezen (zaradi nepravilne prehrane, ker je 15 let jedel hrano samo po menzah in restavracijah in to vecinoma kaksne krompirjeve pireje in riz-vecinoma skrobnate stvari) in preventivno si sladkor merim tudi sam, zanima pa me, kako nihajo vrednosti sladkorja v krvi pri zdravem cloveku, Recimo, ali je normalno da bi potem, ko bi pojedel 100g Milke, sladkor narasel na recimo 10mmol? Sladkor si merim zjutraj in tudi cez dan, na tesce ga imam okoli 4,4 mmol, zdaj pa se mi je ze dvakrat zgodilo, da sem ga imel po jedi 6,3 mmol? Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
Sladkorna bolezen je prisotna, če je krvni sladkor (KS) na tešče enak oziroma večji od 7 mmol/l ali, če je izmerjen kadarkoli večji od 11 mmol/l. Vrednosti manjše od 6.1 mmol/l pomenijo, da ne gre za sladkorno bolezen.
Med normalnimi vrednostmi KS na tešče (od 7), je vmesno stanje, ki ga opredelimo kot mejna bazalna glikemija. Le to lahko še natančneje določimo z obremenitvenim testom s 75 g glukoze in če je vrednost KS po 2 urah po obremenitvi večja od 7,8 mmol/l, gre za moteno toleranco za glukozo, če je večja od 11 mmol/l pa za sladkorno bolezen. Obe stanji, mejna bazalna glikemija in motena toleranca za glukozo pomenita prediabetes. O istih vrednostih lahko govorimo tudi po jedi. KS, ki je > od 11 je sladkorna bolezen (vsaj dvakrat izmerjena).
Vaše vrednosti so tako še nezaskrbljajoče. Najboljša preventiva je zdrav življenjski slog, zdrava prehrana, redna telesna dejavnost in skrb za telesno težo.
Lep dan
Pozdravljeni,
Tudi jaz imam vprašanje na temo sladkorja v krvi. Sem noseča in pred kakšnim tednom sem bila na 50g testu. Vrednost na tešče je bila 5,3 , 1 uro po zaužitju glukoze pa 7,13.
Kaj mislite, da je potrebno, da grem še na 100g test? Glede na prebrano si predstavljam, da vrednosti niso zelo zaskrbljujoče, vendar pa glede na to, moj ginkolog želi, da grem še na 100g test (čez 1 teden), vseeno nisem povsem mirna in stalno razmišljam samo o tem. Zdaj imam že ves čas občutek, da imam neke znake hipo ali hiperglikemije.
Kako pa izgledajo neki lističi (oz. postopek merjenja), ki se jih kupi v lekarni – se z njimi meri sladkor krvi in je potreben kakšen aparat za to?
hvala lepa za pojasnila.
Pozdravljeni,
za 100 g OGTT (obremenitev s 100 g glukoze) se odločimo, ko je vrednost 1 uro po zaužitju 50 g glukoze enaka ali višja od 7,8 mmol/l. 50 g test velja za presejalni test in se naredi običajno med 24 in 28 tednom nosečnosti. Odvisno od tveganja. Vašega ginekologa je najverjetneje k 100 g testu napeljala vrednost na tešče, ki je bila 5,3 mmol/l in je v 100 g testu že patološka. Morda tudi vaše tveganje (debelost, družinska obremenjenost, glukoza v urinu..).
Vrednosti 100 g testa:
– na tešče: 5,3
– po 1 uri: 10,0
– po drugi uri: 8,6
– po tretji uri: 7,8 mmol/l.
Za moteno toleranco v nosečnosti je ena vrednost enaka ali višja od zgoraj navedene. Za sladkorno bolezen pa dve ali več vrednosti.
Glede na vaše vrednosti krvnega sladkorja ne potrebujete aparata za merjenje. V kolikor boste imeli sladkorno bolezen, dobite aparat pri diabetologu.
Ob omenjenih vrednostih krvnega sladkorja nimate nobenih znakov, niti hiper, brez terapije pa tudi ne hipoglikemije.
Najboljša preventiva za dober krvni sladkor je redna telesna dejavnost nosečnice (sprehodi, telovadba za nosečnice) in pestra, raznolika prehrana, z veliko zelenjave in z izogibanjem sladkorjev, sladkih pijač in jedi, bele moke.
Lep dan
Hvala lepa.
Me pa zanima še, zakaj se vrednosti na tešče tako razlikujejo pri testu za normalne ljudi (pod 6) in nosečnicah.(5,3). Kaj ne navajajo ponavadi, da je vrednost do 6 na tešče normalna in 6 do 7 šele motena toleranca?
Še nekaj: ginekologa je k usmeritvi na 100g test napeljala vrednost 7,13, ker je prepričan, da je meja za 50g test 6,8 in ne 7,8. Sem naknadno še enkrat preverila in vztraja pri tem, kar sem napisala.
Niti nimam glukoze v urinu, debela tudi nisem, dedno pa tudi nisem obremenjena s tem, saj ne poznam nikogar v sorodstvu, ki bi to bolezen imel. Sem pa trenutno v 32. tednu, otrokova velikost ustreza tednom nosečnosti, plodovnice primerno, prvi otrok je bil rojen v roku s težo 2810g.
V bistvu se mi zdi brez pomena hodit na 100g test, ker vrednost na tešče tako ali tako ne bo kaj drugačna ne glede na to ali za tem spijem 50 ali 100g glukoze, pa tudi osebna zdravnica je mnenja, naj ne hodim, saj so izvidi popolnoma v redu.
Kaj pa Vi menite, je smiselno, da hodim še na 100g test?
Pozdravljeni,
vrednosti sem vam napisala. Zakaj se je zdravnik odločil za OGTT ne vem. Odločiti se morate sami.
Lep dan
Karmen J
Pozdravljeni
Kakšna je to vrednost glukoze, če je 3.9?
Vem da je normalna vrednost med 3.6 in 6.1 samo se mi 3.9 zdi dost nizka…
To karkoli pove?
In še eno vprašanje kakšna je najboljša vrednost glukoze v krvi, najbolj priporočljiva-
v številki približno?
Pozdravljeni,
krvni sladkor se stalno giblje, gor in dol. Ko jemo gre gor, vendar ga naš hormonski sistem, predvsem insulin, ponovno spravi dol. Ko stradamo gre počasi navzdol, vendar ga regulatorni mehanizmi v telesu ponovno dvignejo navzgor. Pri zdravem človeku se vse to dogaja v nekih mejah, kot ste zapisali od 3,5 do 6,1. Tako, da ni najboljše vrednosti. Bistveno je, da je nekje v mejah, katere ste navedli.
Lep dan
LP!
Imam eno vprašanje, zadnje tri mesece opažam, da se začnem po določenih obrokih hrane, torej med hranjenjem (ponavadi med kosilom ali po) , pa četudi so obroki zdravi ..počutiti slabo,obide me kot nekakšna slabost in slabo počutje, ki traja kakšen pol ure,v bistvu postanem utrujena,.. potem se stanje normalizira. Zdravnik mi je rekel, da je to lahko začetek diabetesa, in sem si po tem nekakjkrat izmerila KS, moram povedati da imam precej stresno službo,..itd..parkrat sem si izmerila Ks na tešče dop.in so bile vrednposti med 4 in 5,2, sem pa naredila malo več kontrol v službi sicer v nočni službi. Ks je bil 1,5 do dve uri po obroku (2 kos kruha in namaz) 6,3, po treh urah 5,3…enkrat po obroku 1banane in ploščica velike čokolade 6,9 ena ura in pol po zaužiutju, itd. vrednost nikoli ni presegala 7 nad. Prosim za razlago, kakšne so še normalne vrednostiu KS v krvi npr. 1,5 h po obroku, po dveh urah in po treh…res pa je da sem si kontrolirala ponoči …se gibljem, čeprav sem se bolj malo zadnje leto, tudi na prehrano nisem rpeveč pazila, ampak zdaj pazim, in tudi vsak dan se gibljem…skrbi pa me predvsem kaj pomeni slabo počutje po ali med obrokom..dr. pravi da naj bi to pomenilo padec KS. hvala za razlago in lepo vas pozdravljam…lp
Pozdravljeni,
vaše vrednosti krvnega sladkorja so povsem normalne. Vrednosti krvnega sladkorja po obroku ali kadarkoli naj ne bi presegale 11 mmol/l za diagnozo sladkorne bolezni oziroma 7,8 mmol/l, če bi govorili o moteni toleranci za glukozo (vrednost je sicer prenešena po OGTT testu, ko se zaužije 75 g glukoze in se meritev napravi 2 uri po testu).
Težko rečem, kaj točno je vzrok vašim težavam. Opisane težave se običajno pojavljajo po zaužitju hrane z ogljikovimi hidrati, ki imajo visok glikemični indeks. Lahko se pojavijo tudi pri osebah z motnjami v pasaži hrane skozi prebavila.
Svetujem, da zauživate mešano prehrano, večkrat dnevno v manjših količinah in da se izogibate živil z visokim glikemičnim indeksom.
Lep dan
Pozdravljeni,
v nosečnosti mi je bil ugotovljen nosečniški diabetes (prav tako tudi v prvi nsoečnsoti), ki sem ga usepšno regulirala z dieto. Zdaj po šestih mesecih po porodu sem imela kontrolo oz. OGTT test. Vrednosti sta bili nizki, na tešče 3 in po dveh urah 5.1. Na nizko vrednost me je opozorila sestra, hkrati pa mi je rekla, da bom izvid in morebitno ponovno vabilo dobila po pošti, glede na odločitev zdravnice. Zanima me kaj pomeni tako nizka vrednost. Večkrat sem utrujena oz. se hitro utrudim. Kaj mi svetujete, naj si večkrat merim sladkor v krvi? Še vedno pa delno dojim.
Hvala za odgovor.
J
Pozdravljeni,
vrednost 3,0 je zelo nizka, pravzaprav že v hipoglikemičnem področju. Vendar pa ena vrednost ne pomeni veliko. Svetujem, da se ponovi krvni sladkor na tešče, s klasičnim odvzemom krvi v laboratoriju. Ena vrednost ne pomeni ničesar. Odvisna je od različnih okoliščin odvzema, testiranja..V kolikor bo tudi kontrolna vrednost nizka in ker opisujete večjo utrujenost, bi bilo dobro pomisliti tudi na funkcijo ščitnico, ki se ugotovi z določitvijo TSH.
Svetujem, da še vedno zauživate zdravo prehrano, ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom, vzrok za nizke vrednosti, vendar pa ne na tešče, temveč po obroku je lahko tudi nepravilna prehrana.Tudi dojenje ob nezadostni prehrani matere lahko povzroči nižje krvne sladkorje, vendar redko hipoglikemije.
Lep dan in veliko srečnih trenutkov v novem letu vam želi
Karmen Janša
Pozdravljeni,
noseča sem 29. tednov in pri rutinskem testu za sladkorno sem imela na tešče vrednost 5,2 mmol. Moja ginekologinja me je takoj napotila k diabetologu in le-ta mi je predpisal dieto in samokontrolo sladkorja z aparatom. Pred nosečnostjo nisem imela težav s sladkorjem in tudi v družini nimamo znanega primera te bolezni. Pritisk imam bp in otrok se razvija, raste normalno.
rezultati samokontrolnega merjenja:
-pred zajtrkom-90 mi po zajtrku-pred kosilom-90 min po kosilu- pred večerjo- 90min po večerji
1. dan: 4,5 – 6,5 – 4,0 – / – 4,6 – 6,7
2. dan: 4,6 – 5,8 – 3,8 – 6,4 – 4,8 – 6,1
3. dan: 4,1 – 7,1 – 6,8 – 6,0 – 5,3 – 6,3
4. dan: 5,1 – 6,4 – 4,8 – 7,1
Ali te posamezne vrednosti povišanega sladkorja (ko so posledica nepazljivosti pri hrani) kažejo na nosečničko sladkorno bolezen, ali se pač tudi pri zdravem človeku dogajajo takšna nihanja?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav, Manja.
Pozdravljeni,
glede na vrednost 5,2 mmol/l na tešče imate nosečnostno sladkorno bolezen. Vrednosti 90 minut po obroku naj ne bi presegale 6,6 mmol/l. Svetujem, da poostrite dieto, ki so vam jo predstavili, vključite še redno telesno dejavnost, tako, da se bodo vrednosti po obroku spustile pod 6,6 mmol/l. Ne rabite pa meriti krvnega sladkorja pred kosilom in pred večerjo, ker so takrat vrednosti pri nosečnici normalne. Tudi zjutraj si lahko krvni sladkor pomerite vsak drugi ali tretji dan.
Nosečnica ima zaradi številnih sprememb v organizmu nižje vrednosti krvnega sladkorja, kot ostali – nenoseči ljudje. Zato so tudi diagnostične in ciljne vrednosti nižje.
Držite se diete, hodite na sprehode in vaš sladkor bo v normalnih mejah. S tem boste zagotovili normalno rast in razvoj vašemu otročičku.
Lep dan Karmen Janša
Lep pozdrav mene pa zanima na tešče sem imela 6.6 sladkorja po glukozi pa čez 2 uri 3.6 a je to normalno čez dan pa tudi kdaj po 10.7.LEP POZDRAV
Pozdravljeni,
v četrtek sem si na sejmu narave in zdravja izmerila sladkor in imela sem 8,5 (okrog 15h, torej ne na tešče). Vsi mi govorijo da to ni sladkorna, ampak mene še vedno skrbi zakaj imam čez dan tako visok nivo sladkorja?
Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav
Pozdravljeni,
vrednost 8,5 mmol/l po jedi ne postavlja diagnoze sladkorna bolezen. Prav tako je enkratna vrednost, izmerjena z glukometrom, ni dovolj za presojo. Je pa dovoljna, da se vprašamo (kot ste se tudi vi), ali je to v redu oz. kaj se dogaja.
Diagnostična vrednost za sladkorno bolezen po jedi je 11,0 mmol/l. Če nekoliko špekuliramo vrednosti obremenitvenega testa z glukozo, bi lahko tudi po jedi rekli, da je nekje med 7,8 mmol/l in 11,0 mmol/l neko mejno stanje, ki napoveduje motnjo v toleranci za glukozo.
Vprašajte se: Ali ima kdo v družini sladkorno bolezen? Ali imate primerno telesno težo? Ali skrbite za redno telesno dejavnost? Ali jeste zdravo prehrano? Ali lahko kaj spremenite v svojem življenjskem slogu?
Vaš krvni saldkor ne pomeni sladkorne bolezni, ker pa spodbujamo k zdravemu življenjskemu slogu in skušamo preprečevati sladkorno bolezen tipa 2, naj vam vaš obisk sejma pomeni več skrbi zase, predvsem na področju boljšega počutja.
Lep dan
Najlepša hvala za Vaš odgovor.
V družini ni nikoli noben imel sladkorne, razen starostno (pradedek). Vse kar ste omenila se držim, zato me mal skrbi od kje tako visoka vrednost, namreč do cca junija 2012, ko je postala vročina neznosna sem redno (vsak dan) tekla po 5-10km, zdaj pa hodim na aerobiko cca 4-5x na teden. Prehranjujem se dokaj zdravo, edino morda včasih malo preveč sladkega. Telesno težo imam super.
Razmišljala sem, da je morda tako visoka vrednost, ker trenutno vsako jutro pijem dcl mešanico vina(terana) in meda (ki je zelo sladka), ker sem imela slabo kri.
V soboto mi je babica z glukometrom še enkrat izmerila (ima doma, ker meri dedku sladkor vsak dan, saj ga ima zaradi kemoterapij povišanega) in je bila vrednost 7,7 po kosilu.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.