Najdi forum

Normalna teža mucka

Pozdravljeni! Sem velika ljubiteljica domačih živali, še posebej mačk. Do sedaj sem vedno imela mačko, ki je bila normalno rejena. Decembra lani pa sem pod streho vzela mucka, ki je bil takrat star približno 4-5 mesecev. Torej bo zdaj star okoli leto in 5 mesecev. Zanima me, kakšna je normalna teža toliko starega mucka? Večina pravi, da je predebel, a meni se ne zdi. Hvala za odgovor.

Lep pozdrav, dark_rose

Odvisno. Odrasel samec lahko tehta tudi 6kg, odvisno, kakšne gene ima, recimo maine cooni so 8-10 kg. Načeloma pa okoli 5kg.

Ga imaš zunaj? Mu redno odpravljaš zajedalce? Zdajle na zimo se pa itak vsi malce “odebelijo” zaradi dlake.

Živim v bloku, 2 drugem nadstropju. Tu in tam, kadar je lepo vreme, ga nesem ven, drugače pa je na balkonu. Trudim se veliko ukvarjati z njim, se igrati, ima tudi praskalnik. Proti zajedavcem mu je dal veterinar februarja letos zdravilo. Sama pa ne vem, kako bi mu lahko odpravljala zajedavce? Ko je dopolnil eno leto ni več tako pogosto jedel kot prej, zdaj je le po potrebi (ima nastavljeno v šalčki brikete in si jih vzame, ko mu paše, redno menjavam vodo in čistim wc, 2x tedensko pa dobi tudi meso iz vrečke (vse, razen Whiskasa, ker ni dober za ledvice… in mesni omaki vedno zamešam malo vode). Vsake toliko pa dobi tudi poslastico (mesne palčke in posebne omakice, ki so na voljo). Mislim, da ima okoli 6kg. Glede na to, da živim v bloku, se trudim, kolikor se le da.

Lep pozdrav, dark_rose

Notranje zajedavce je potrebno preventivno odpravljati na 3-4 mesece, sploh če ga občasno pelješ ven. V ta namen kupiš pri veterinarju sredstva proti notranjim zajedavcem (npr. pasto Biovermin, tablete Zantel, tablete Milbemax (te se precej enostavno dajo mačku), ampulo Profender …).

S katero hrano ga pa hraniš? Omenjaš tudi precej priboljškov (palčke, omakice), koliko pa poje tega?

Predlagam kvalitetne brikete, če je debelušen, potem lahko tudi light, za svežo hrano pa je najboljše dajati meso ali pa konzerve, ki vsebujejo samo meso (ker tiste, ki izgledajo kot paštete ali kot koščki v omaki so same kalorije v veliko ogljikovimi hidrati).

Igraj se vsak dan z njim (npr. zjutraj in zvečer) po 15 min, z nečim, kar ima rad (npr. lovljenje po stanovanju, lovljenje žogic, palčke s peresi, vrvice, metanje miške). Ko se maček navadi na ritem, bo prav čakal, da bodo igralne urice.

Potem je tu še možnost, da mačku priboljškov nikoli ne daješ kar tako, ampak da mora za priboljše narediti kakšen trikec. Npr. sedi, prosi, pojdi okoli nog, osmica, skoči, prinesi miško, priteci itd.

dark_rose, stehtajta se 🙂 Vzemi ga v naročje, stopi na tehntico, potem pa se stehtaj še sama.

mačkonček ti je pa na vse odgovoril.

Če s tableti ne bo šlo, se kupi spot on, ki mu ga stisneš na kožo na vratu.

Ali mu briketke natančno odmeriš ali samo daš po občutku? Ker tistih 50g/dan, kot je pribl. količina za odraslo aktivno mačko, se hitro nabere. 25g komaj pokrije dno posodice in (vsaj meni) deluje zelo malo.

mačkonček, najlepša hvala za vse izčrpne informacije. Za zajedavce mu dajem na vsake 4 mesece frontline za vrat (nisem pa prepričana, koliko deluje. Vidim ga, da se praska tu in tam (sem ugotovila, da je to verjetno zato, ker hodi po hodniku bloka, se uleže na predpražnik, kjer imajo doma pse in zagotovo od tam dobi kakšno bolho. Paštetk mu ne dajem, dobi le vrečke z mesom, včasih malo hrenovke, ali surovo mleto meso (ni izbirčen muc). Brikete kupujem Kitkat, Friskies, Molly… Najpogosteje Kitkat. Priboljški – približno 2x na mesec. Ja. to se je že navadil. Se usede in začne nagajivo gledati in mijavkati. Že vem, koliko je ura. Igrava se več kot 15 minut dnevno (včasih tudi po 2, 3 ure s premori seveda). Predlog glede priboljškov se mi zdi super, bom poskusila. Čeprav ga nisem nikoli dresirala kot psa – sedi, tačko… ipd.
ZivelaPomlad , se bova stehtala in javim, koliko tehta 🙂

Lep pozdrav, dark_rose

Pozabila sem omeniti še Hoby Cat in Pet (ne vem točnega imena – znamka Müllerja). Kot študentka mu ne morem nuditi vrhunske hrane (Hills…ipd.), ker mi finančno skozi mesec ne znese.

Lep pozdrav, dark_rose

Ups, Kitekat. 🙂

Lep pozdrav, dark_rose

moram reči, da si ti ena zelo vredu oseba da tako lepo skrbiš za mucka, kar tako dalje teža pa je normalna tam od 4 do 6 kg

Moj muc je najboljši, je kar sam stopil na tehtnico 😀 In tehtnica je pokazala 5,3kg. 😉 Torej bi rekla, da nikakor ni predebel.
Svetilnik01, hvala. Ko sem ga prvič videla (sosedje so ga našli tavati po hodniku našega bloka in dali oglas, jaz pa sem si že leta želela mucka, ker živim sama.), smo najprej mislili, da je mucka in sem se preprosto zaljubila vanj. 🙂 Pomaga mi fant, ki je kar dostikrat pri meni in zaposlen. Tako tudi on kdaj prispeva kaj za hrano, pesek, igrače, vse potrebno. Dajeva pa mu neizmerno veliko ljubezni, razvajava ga in ga imava zelo zelo rada.

Lep pozdrav, dark_rose

Naštete suhe hrane so kvalitetnega ranga Whiskasa (poglej na sestavo in primerjaj, predvsem so to same žitarice).

Hill’s je drag, po kvaliteti ni pa nič posebnega. Koliko pa porabiš mesečno
za hrano trenutno?

Ko si finančno nisem mogla privoščiti več, sem kupovala za mačke Trainer brikete.
Sicer je OK kvalitete tudi Sanabelle, cena pa je prijaznejša kot pri Royal Caninu.

2 kg hrane, kar je dovolj za en mesec, če je samo brikete, če je še kaj druga, je za več časa,
stane od Sanabelle cca. 14 evrov.

Ja, brikete kupujem v večjih količinah (2kg npr. Hoby Cat sem dala 3€ in še nekaj.) Ko sem dobila občutek, da se je briketov naveličal, sem mu kupila 1kg briketov Pet Bistro – Müller, okoli 1,70€, tu in tam mesne palčke (1,50€), in Kitekat mesne vrečke (okoli 5€ za 12 vrečk, ki jih porabi v 7 tednih) + 8,50€ za pesek, ki mu zdrži okoli mesec dni, mogoče 2. Torej mesečno porabim zanj okoli 10-15€. Kupujem pesek Flamingo Cat Litter pouder, ki je sicer drag (vmes sem imela Lidlovega – 10kg za 3€, a se ne sprime tako dobro kot Flamingo.), a kvaliteten. Prihodkov imam okoli 170€, od tega gre 20€ za varčevanje, max. 20€ (15€ naročnina) za telefon, okoli 15€ najmanj za mucka, ostalo pa mi ostane za hrano in ostale potrebe – le najnujnejše! Na začetku sva veliko zapravila za njegovo posteljico, šalčko, praskalnik, igračke,a hvala bogu je to enkratni nakup. Pa tudi veterinar ni bil poceni. Kastracijo so mi plačali starši, ker sama nisem imela. Kadar mi zmanjka, ali da prihranim, za mucka da tudi fant. Nekako shajava. Zato upam, da kmalu diplomiram (še nekaj izpitov imam, diplomska tema že izbrana) in se zaposlim čim prej. Potem bo doooosti lažje.

Lep pozdrav, dark_rose

Moj predlog bi bil, da nehaš kupovati Kitekat vrečke, ker ni od njih za mačka nobenih koristi, gre ti pa kar tretjina budžeta zadnje. Te vrečke so namreč eni sami aditivi in žitarice pa še lepijo se na zobe in ustvarjajo zobne obloke, tako da je še slabše kot briketi.

Za 5 € kupi raje meso, zapakiraj v majhne porcije v vrečke in daj v teh malih paketkih v zmrzovalnik (če ga imaš, sicer kupi meso sproti). Sploh glede na to da pišeš, da meso maček rad je.

Kombiniraj z briketi, ki si jih lahko trenutno privoščiš, potem ko boš lahko pa prični počasi kupovati kvalitetnejše brikete (npr. prej omenjeni Sanabelle, Trainer itd.). Zraven briketov pa trenutno čimveč mesa, kolikor si pač lahko privoščiš, ker mačka je karnivor in to nujno rabi.

Se pravi surovo meso, ki ga dobim v trgovini. Kaj pa ledvičke, jetrca? Imam zamrzovalnik, tako da ne bo problema. Torej nobenih drugih vrečk ne bi mogla mu kupiti, cenovno ugodnih?

Lep pozdrav, dark_rose

Animonda Garny se mi zdi cenovno ugodna, so pa to 200g konzervice, ena stane 1,70 eur (tam-tam). Ampak verjetno se ti res najbolj splača kupit surovo meso (tak kot bi zase kupila) in kombiniraš z briketki. Konzervice so najdrajže od hrane, brikete pa res raje kupi Trainer ali Sannabelle. Ker boš poleg briketov dajala še surovo/kuhano meso, ti bodo briketi toliko dlje zdržali in boš tako kupila 1x na 2 meseca 🙂

Če si iz Ljubljane, ti priporočam trgovino Smrček na Trubarjevi (malo poguglaj kje točno je), tam pri Ajdovem zrnu. Imajo še največ izbire različnih briketov. Od najcenejši do najdražjih. Trainer vem, da ima tudi Mr. Pet (so v hali A v btc-ju), ker to, kar zdaj daješ, ima NULA od mesa. Tistih 4% so koža, kremplji..kot bi ti vsak dan jedla hrenovke in fingrse.

ZivelaPomlad, hvala za vse nasvete, sem si izpisala. Sem iz Maribora. Imamo tudi tu Mr. Pet, Zootic (ki mi sicer ni pri srcu!), Tukano in še kaj bi se našlo… Kakšna manjša trgovinica za male živali.

Lep pozdrav, dark_rose

za animonda carny adult če želiš ti jih jaz naročim preko zootica , 6 konzervic po 200 gramov stane samo 4.5 evra.lp

Svetilnik01, hvala za ponujeno pomoč. V kolikor bom imela težave najti, te kontaktiram. 🙂

Lep pozdrav, dark_rose

ne gre se za težavo najti, pri nas so te konzerve še enkrat dražje.lp

Aha. Od kod pa si? Imam še eno vprašanje. Če morda kdo uporablja Flamingo Cat Litter Powder, kako dolgo Vam zdrži 7kg pakiranje? Ko je bil najin muc še mladiček, ni zdržalo niti 14 dni, ker je šel na wc tudi do 10x na dan potamalem. Upam, da bo zdaj zdržalo dlje, ko je odrasel muc in gre na wc kvečjemu 2-3x. 🙂

Lep pozdrav, dark_rose

New Report

Close