Norice v zgodnji nosečnosti
Spoštovani! V 11 tednu nosečnosti sem zbolela za noricami.Ginekologinja mi je takoj dala napotnico za infekcijsko kliniko kjer so mi pripisali Virolex 5×na dan po 4 tablete. Danes mineva že 5 dni odkar pijem tablete a sem zelo v skrbeh da bi kaj vplivale na dojenčka glede na količino ki jo dnevno zaužijem. Vročine nisem imela in norice se mi počasi že sušijo..imela sem jih minimalno saj je kot zgleda zdravilo pomagalo. Nevem ali bi bilo pametno količino zmanjšati ali naj se držim navodil in jih pijem do ponedeljka kot mi je bilo naročeno. Hvala in lep pozdtav!
Zdravilo aciklovir, ki so vam ga predpisali, ne škodi plodu, pač pa mu (sicer zelo v redkih primerih) lahko škoduje materina bolezen (zlasti, če bi imeli visoko vročino) in sam virus. Torej ga jemljite natanko tako, kot so vam ga predpisali.
Zanesljivo bodo stanje vašega otročka natančno spremljali vsaj še nekaj tednov, ko bi se lahko pokazali znaki morebitne okužbe pri plodu.
A kot sem napisala v uvodu, so takšne okužbe ploda izjemno redke (še zlasti zato, ker ste takoj pričeli dobivati zdravilo, ki ustavi razmnoževanje virusa), zato je kakšna panika povsem odveč.
Srečno,