norice v nosečnosti
Če ste že preboleli norice ni možnosti za ponovno okužbo, če še niste preboleli noric je pomembno ali je oseba z “noricami” še kužna lai ne več. V primeru suhih hrast brez svežih mehurčkov ni več kužna. Če ste se okužili in boste zboleli v roku 14 dni do 3 tednov potem je možnost za prenos na plod in kasne posledice, kjer pa vam zakon verjetnosti ne pomaga veliko, ker gre načeloma lahko za hude posledice na živčevju in/ali koži, če pride do okužbe ploda v času embrionalnega razvoja, to je do 12. ali 13. tedna nosečnosti. Po tem roku so v nosečnosti posledice za plod v glavnem zanemarljive. Sveže norice znajo biti pomemben problem spet v času poroda, ko se plod lahko okuži med porodom, zboli z vnetjem možgan in možganskih open, kar je lahko smrtna bolezen ali pusti hude posledice.
Pozdravljeni. sem v 21 tednu nosecnosti: Sosedovi otroci prebolevajo norice in pomoje jih bo dobila tudi moja 3 letna hci. Mene pa zanima naslednje.Jaz ne vem ce sem jih prebolela.Moja mami pravi da naj bi imela pri drugem letu par pik in da ni bilo potrjeno da sem prebolela varicello.Kaj se zgodi v primeru da jih dobi hcerka in da se jaz okuzim?Ali je to kaj nevarno za plod? berem sicer da naj bi napadlo plodov zivcni sistem in da je lahko prizadet? Hvala za vas odgovor
Spoštovani,
Če nosečnica še ni prebolela noric in v nosečnosti zboli, obstaja možnost, da se infekcija prenese tudi na plod, učinek na plodu pa je odvisen od njegove starosti in naključij. Velika večina plodov, ki zbolijo v maternici zgolj preboli norice in nima nobenih posledic, lahko pa seveda pride tudi do poškodb na centralnem živčevju (možganih). Vsekakor velja v danih pogojih preveriti, če ste norice že preboleli in če ste jih, so skrbi odveč.