Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja norice pri odraslem

norice pri odraslem

Star sem 36 let in kolikor vem noric nisem prebolel imel pa sem več pljučnic, pogosto imam bronhitis. Pravkar je zbolel moj otrok, čez deset dni pa bi morali iti na dopust na morje. Bojim se zapletov, ki bi lahko nastali v primeru, da bom tudi jaz zbolel. V knjigah sem prebral, da je možno tudi cepljenje. Ali mi lahko kaj svetujete? Je možno morda testiranje?

Lepo pozdravljeni.

Tomi.

Spoštovani!
Na žalost je bolnik najbolj kužen 1 do 3 dni pred izbruhom simptomov noric, to pomeni takrat, ko je še zdrav, kar pomeni, da ste bili virusu izpostavljeni že pred nekaj dnevi.
Za cepljenje proti noricam je prepozno. Seveda pa se da preveriti, ali imate proti povzročitelju protitelesa IgG, ki vam jih določijo na Infekcijski kliniki. Če protiteles nimate in ste oseba z okrnjeno imunostjo (kronična obolenja, bolezni imunske pomanjkljivosti), hkrati pa od vašega stika z noricami ni minilo več kot 96 ur (do 2 dni pred prvim pojavom znakov pri otroku), vas lahko zaščitijo z že izdelanimi protitelesi proti povzročitelju. Če pa nimate protiteles in ste sicer zdrava oseba, vas z že izdelanimi protitetelesi sicer ne bodo ščitili, vsekakor pa je ob izbruhu bolezni smiselno jemati virostatično zdravilo, ki vam ga predpiše izbrani zdravnik.
Inkubacijska doba za norice je 6 do 23 dni in če na norice niste imuni, se zna zgoditi, da boste zboleli prav na morju. Zato je zaradi predpisovanja virostatičnega sredstva ob morebitni bolezni smiselen obisk (ali vsaj telefonski posvet) pri izbranem zdravniku še pred odhodom na dopust.
Nina

New Report

Close