Norice-kaj je res in kaj ne?
Dober večer!
Naš 14-mesečnik je v petek začel “kuhati”, v soboto pa se je pokazalo zakaj – NORICE!
Pediatrinja nam je po telefonu potrdila, da so to res norice ( v njegovi jaslični skupini so že praktično vsi zboleli za njimi ) in da zdravljenja NI !
Kreme se več ne predpisujejo, v primeru hudega srbenja pa naj mu damo sirup Claritin.
Zato bi mamice, ki ste to že dale skozi povprašala sledeče:
1. Koliko časa trajajo norice ( cca.) – 5, 10, 15 dni?
2. Ali res ne smem z otrokom na svež zrak? Nima vročine in tudi drugače se dobro počuti. Baje naj teden dni ne hodimo z njim ven!
3. Ali ste otroka med boleznijo kopale, tuširale ali samo “popivnale”?
Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav!
Norice trajajo… odvisno koliko bo izpuščajev, saj se ne pojavijo vsi naenkrat.
Ven naj se ne bi hodilo vsaj toliko časa dokler je otrok kužen, torej dokler se vsi izpuščaji ne posušijo, kraste niso več kužne.
Otroka lahko tuširate, kopate pa rajši ne, da se izpuščaji še bolj ne “razlezejo” po telesu.
Vse o tej bolezni pa je napisano tule:
Vladka
Norice so pri nas trajale kakšne 10 dni, ampak hudo je bilo le 4 dni. Ven greš lahko, če ni vročine, vendar ne med ljudi – lahko pa na sprehod po naravi. Nam je pediatrinja ob hudem srbenju priporočila, poleg Claritina, ki ni nič pomagal, namakanje v sodi bikarboni (če se prav spomnim na ene 37 stopinj, prbl. 10 minut). V lekarni pa so skrbni babici za 2000 SIT prodali še neko kopel s francoskim imenom, ki pa se ga ne spomnim. Soda bikarbona in ta kopel sta precej pomagali, tako da je bila res kriza samo eno noč. Čim manj srbenja vama želim, pa tolaži se, da ko bo enkrat mimo, se ne bo nikoli več ponovilo. LP
Mi smo imeli res lahko obliko noric. Par izpiščajčkov, nič vročine (zdravnica je rekla, da imava res srečo) in sva s tamalo vse cas hodili ven (ce nima vročine gre lahko ven) na svez zrak. Napaka. Baje norice zelo izčrpajo imunski sistem. Je tamala dobila hudo angino in vnetje uses in sva takoj po tem pokasirali s edozo antibijotikov. Torej cuvaj ga, ker se res velikokrat zgodi, da potem pride se kaka druga bolezen.
Moja dva sta imela res hudo obliko in sta bila zelo boga. Claritine ni nič zalegel (pa še vzameš ga lahko res v majhnih dozah), bolj je v najhujših nočeh zalegel kar Calpol (proti vročini in bolečinam). Otroka je treba v času, ko izpuščaji še nastajajo (to traja tri, štiri, pet dni, odvisno) in dokler se ne začnejo sušiti, čuvati zaradi morebitnih komplikacij. Norice res izčrpajo imunski sistem.
Norice smo prebleli pred dobrim mesecem.
Moja zmota pa je glede luknjic, ki ostanejo po noricah. Mislia sem, da luknjica ostane, če si ali mehurček ali hrastico razpraskaš. Nam je ostala luknjica na ramenu, ki je ni nikoli, res nikoli ni popraskal (praskal se je le po obrazu in glavi, pa še to ne prav veliko), enkrat tedensko smo ga tuširali, da se ne bi razmočile,…..
Luknjica je ostala pri tem čisto prvem mehurčku, ki se je pojavil in s tega je hrastica tudi nazadnje odpadla (po dobrih nekaj tednih) in glej ga zlomka – spodaj je ostala luknjica premera 4 mm.
Imamo še 2 – eno pri ustih, ki je bila res na udaru (saj veste kaki so 2, 5 letniki okoli ust) in eno na čelu, čisto pod lasmi (ta pa je bila res spraskana).
Mislim, da smo jo kar dobro odnesli.
Izgleda, da smo jo mi dokaj dobro odnesli – ne vem sicer, kaj je dobro in kaj ne, ker smo prvič bolani.Dejstvo je, da se je po 5-6 dneh širjenje mehurjev ustavilo in se že lepo sušijo ( ima pa jih naš miško vsepovsod – ampak res vsepovsod).
Zanima pa me, koliko časa še ne sme v vrtec, potem, ko bodo krastice zginile?