norice – drugič
Pozdravljena ga. NinaP.
Pred časom sem vas spraševala o noricah in rotavirusu. No, rotavirus sva preživeli skupaj z nekim adenovirusom. Kasneje sva dobili še neko virozo, pa je sedaj vse okey.
Pišem zaradi tega, ker sva danes 19. dan inkubacijske dobe za norice. In me zanima, ali so še možnosti, da jih dobimo. Vem, da je inkubacijska doba 21 (eni celo pišejo 23 dni), pa me vseeno zanima. Ves teden dobiva po teleščku neke mozoljčke, ki pa zvečer kar zginejo (rdeč lišaj, znotraj pa mali mozoljček, ki ne izstopa nad povrhnico). Ali so to začetki?
Vem, da sem sitna s temi noricami, a kaj ko je bila starejša tako boga, ko jih je prebolevala in me je malo strah, saj je mala stara komaj 10,5 mesecev.
lp, suzana
Spoštovana Suzana! Inkubacija je res 6 do 23 dni. (Za primerjavo: moj takrat 5 in polmesečni sin jih je dobil 22 dni za sestrico).
Norice imajo zelo različne poteke, v glavnem pa se začnejo s prehladnimi znaki, vročino in pojavom izpuščajem: najprej bunkica, iz katere se razvije mehurček, iz mehurčka pa krasta. Včasih so na začetku prisotni le znaki, kot je npr. slavše počutje in nerazpoloženost otroka, jokavost, včasih pa prav nič in najprej opazimo kožne spremembe. Tudi kožnih sprememb je včasih tako malo, da jih starši ne opazijo. Za norice je značilno, da se kočne spremembe pojavljajo v zagonih. Zato nekje na sredini obolenja vidimo: bunkice, mehurčke in kraste, ki se že sušijo.
Izpuščaji, ki jih opisujete, niso značilni za norice, temveč bolj za preobčutljivost (hrana, tkanina, ??), seveda pa – kot vedno; je potrebno izpuščaje videti.
Lep pozdrav!
Nina