Norice
1. Če je norica na mestu temence, potem je sušenje ovirano in je možno, da se sušijo počasneje prav zaradi tega.
2. Inkubacijsko dobo upoštevate od dneva, ko ste bilik prvič v stiku z noricami (pa še kakšen dan prištejte, ker so kužni še pred izbruhom). Če se niste okužili od prvega otroka, se lahko od drugega, torej prištejte še en dan tistemu, ko je drugi otrok zbolel. Če tri tedne po tem ne zbolite, najverjetneje ne boste več.
3. Oseba, ki je prebolela norice (vsaj 5-8 mehurčkov), ne more več uzboleti za noricami, razen imunokompromitirane osebe (na kosrtikosteroidih, na citostatikih). če je bil potek netipičen in ni gotovo ali so norice bile ali ne, je potrebno opraviti pregled protiteles na VZV, da se ugotovi, kakšne je zaščita oz. ali sploh je. Če je bilo ob prebolevanju prisotnih manj kot 5 mehurčkov, se šteje, da bolezen ni bila uspešno prebolena (vendar je titer protiteles tisti, ki pove, koliko je protiteles in uspešnost preboletja bolezni).
Pozdravljeni, dr.Tanč
Tudi jaz se bom navezala na to temo. Naš tri letnik je bil pred 10 dnevi v stiku z otrokom z noricami. Včeraj je dobil vročino do 37,7°C, danes prav tako. Slabo je spal, slabo je. Sedaj pa sem opazila, da ima prsni koš in hrbet cel rdeč (zgleda kot oparina), o mehurčkih ni sledu. So to tudi norice ali je kaj drugega? vse skupaj mi zgleda čudno.
Hvala za vaše mnenje in LP
Pozdravljeni…
da se navežem še jaz..
moj dveinpolletnik že od prejšnje nedelje preboleva norice..
imela sva jih ogromno.. povsod.. po podplatih, na in v ustih, lasišču, na vekah.. ni da ni..
Pri močnem srbenju si pomagava s Claritinom..
Počasi se sušijo..
Glede tega imam vprašanje: koliko časa ponavadi traja, da se povsem posušijo (potem ko ne nastajajo nove)? Imam namreč dilemo.. ali so že dovolj suhe.. ali je še kužen?
Druga resnejša skrb pa je:
na kazalcu na nogi se mu je pojavil kar velik vodni mehurček, ki ni in ni počil..
prstek je pordel.. spodaj vidim, da se nabira gnoj.. ampak mehurček nič ne vsahne.. je povsem napet.. in voden.. že 6 dni..
včeraj sem sama poskusila malo pritisniti nanj..
zdaj se je naredila res manjša hrastica.. ampak mehurček je še vedno precej napet.. in čedalje bolj gnojen.. tudi prst je bolj pordel okrog norice (pa ne mislim male rdečice).. tudi sin tarna, da ga boli nogica..
Kaj lahko naredim? Naj mu predrem mehurček? Pustim pri miru? S čim mažem? Je to že znak, da je prišlo do zapleta.. je zaradi tega še vedno kužen?
Hvala za hiter odgovor in lep večer!
Ko nove norice ne nastajajo več, se posušijo v 3-4 dneh. Otrok ni več kužen 2-3 dni po pojavu novih svežih (zadnjih) noric.
Okuženo norico naj pregleda zdravnik. Ker pišete o razširjenem vnetju, bo morda potrebno tudi antibiotično zdravljenje.
Pozdravljeni!
Tudi pri nas smo uspešno dali čez norice. Mlajšemu (2,5 leti) se pravkar sušijo in delajo hrastice, tako da je najhujše mimo. Jih je pa imel kar veliko in si je nad in pod ustnico danes spraskal hrastico. Ali bo zdaj na tem mestu imel večno brazgotino ali to velja le, če spraska vodni mehurček?
Sem namreč iskala po internetu ta podatek pa ga nisem mogla najti.
Hvala za odgovor
Brazgotine po noricah ostanejo le v primeru globokega vnetja. Po spraskanju krastice brazgotine ne bo.
Pozdravljeni dr.Tanč
No po škrlatinki smo tudi mi dobili norice. Danes je tretji dan in do sedaj je vse lepo potekalo brez vročine z cca. 12 mehurčki. Danes pa šok na kahlici, ko sem mu umila ritko. Norice okrog lulčka, po mošnji in pod njo in kar me najbolj skrbi okrog anusa. Ker je že večinoma suh tudi ponoči, je seveda brez plenice (ga grem pač preobleč, če se slučajno polula). Toda kako naj negujem ritko? Že od rojstva ima večkrat vneto, je bolj zaprt, pa še zadržuje blato (iz trme, nima časa), tako, da je ritka več ali amnj stalno nekaj “nadražena”. Sedaj si je ne upam z ničemer mazat. Samo malo sem mu zmočila z Donatom. Imate kakšen nasvet?
Pa še eno vprašanje imam (ni povezano z nami): ali lahko pri rotavirusni okužbi otrok krvavi iz črevesja ali gre ponavadi za kakšno drugo bolezensko stanje.
Hvala in LP
p.s. Hvala za vse odgovore, ki nam mamicam vedno pridejo prav.
Pozdravljeni še enkrat!
Danes sta se mi postavili še dve vprašanji in sicer prvo: ponoči je naš mali zelo trdno spal (mislim, da tudi zaradi sirupa Zyrtec) in se ni zbudil za it lulat, ni se niti zbudil, ko se je že polulal. Glede na to, da sem ga pogledala tik pred polnočjo in nato ob dveh, ko je bil že polulan, sklepam, da je bil moker največ 2 uri. Kaj to pomeni za kozice? Dejansko jih ima največ v predelu pod gatkami in gatke so bile kot moker obkladek. Se bodo zato zagnojile? Danes ponoči ga bom dala lulat pred polnočjo ko grem spat, oz. ne bom spala, ker me res skrbi.
Drugo vprašanje pa je : sin je zelo aktiven, skoraj mali akrobat in stalno pleza, se valja, se natika čez stole,… skratka na prsnem košu sta mu dve kozici počili (spraskal si jih ni, ker ima nohte zelo na kratko postrižene, pije sirup in tudi stalno ga nadziram, da se nebi praskal). Tudi na majčki je bil prav flekec, od tekočine. Kaj naj naredim v takem primeru, ko kozica poči? Bojim se komplikacij, gnojenja, pa tudi brazgotin.
Hvala za odgovore, tiste prejšnje in te. LP od zaskrbljene mamice
Ne razumem dobro, zakaj šok? Norice so itak povsod, v ritki, na izhodu, na lulčku, povsod. In seveda, urin in blato lahko povzročata blažje pekoče bolečine, vendar vam je otrokov odziv merodajen. Če ne toži, da ga boli, bolečine niso rpehude. Otroka umijte po kakanju/lulanju in namažite. Tudi z Bepanthenom lahko.
Rotavirusna driska običajni ni krvava, svežo kri na površini blata pa lahko vidimo, če otrok eksplozivno odvaja in pri drugih virusnih ter bakterijskih driskah.
Polulane norice ne bodo nič hitreje ali kasneje celile kot ostale. Saj je urin sterilen, če ne gre ravno za vnetje sečil. Namažite pred spanjem, pretirana skrb pa ni potrebna.
Če mehurček poći, opazujete predel. Če se pojavi rdečina, ki raste v dnevu, dveh iz npr. pol cm v 1 ali 2 cm, potem se rgeste pokazat. Sicer pa bo verjetno manjša brazgotinica, ki pa bo v nekaj mesecih zbledela in izginila.
Pozdravljeni, še enkrat. Spet se obrčam na vas z enim vprašanjem. Kaj se naredi oz. kako se “neguje” zagnojeno kozico? Prva, ki se je naredila, je še vedno največja (1cm) in se je čisto zagnojila. Druge se že sušijo, ta pa ne. Sin pravi, da ga boli. Okoli nje je rdeč kolobar približno pol cm, ki pa se ne širi. Taka je že dva dni. Na sredi je temna pika. V bistvu zgleda podobna ostalim samo s to razliko, da je zelo dvignjena nad nivo kože in rumena-zagnojena. Dobila sem par nasvetov, naj jo predrem, da izteče ven gnoj, vendar si tega ne upam narediti brez “blagoslova” zdravnika. Naj raje pustim pri miru? Lepo prosim za nasvet in v naprej najlepša hvala.
Nanjo dajte obkladek z Donatom, ki preverjeno blažilno deluje. Če bo zjutraj še vedno enako rdeča in gnojna, pojdite do otrokovega zdravnika.