Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Norice

Norice

Spoštovani,

sem noseča, tri tedne pred porodom. Včeraj sem bila v stiku z otrokom, za katerega mi je mama danes povedala, da je zbolel za noricami. Sedaj me grabi panika, ker noric še nisem prebolela in je za otroka nevarno in celo smrtno, če mati zboli okoli poroda. Menda se da zdraviti z imoglobulini – ali je to uspešno, ali prepreči najhujše. Prosim vas, dajte mi vsaj malo upanja,

Marija

Spoštovana,

novorojenček lahko res težko zboli v primeru, ko njegova mama zboli z noricami v obdobju 2 dni pred do 5 dni po porodu. V tem primeru nima nobene zaščite pred virusom, ki bi mu jo dala mama (imunoglobulinov vrste G, ki dajejo zaščito po prebolelih okužbah, se v času “sveže” okužbe še ne tvorijo), v času materinega prebolevanja je zelo velika obremenitev z virusi. Zaradi nezrele obrambe je potek okužbe včasih celo smrtno nevaren.

A to je le najslabši možni “scenarij”, do katerega v vašem primeru zanesljivo ne bo prišlo.
Kot prvo zato, ker mnogi prebolijo norice brez jasnih znakov – in zato zmotno mislijo, da noric niso preboleli. Tu se da negotovost preprečiti s tem, da vam čim prej vzamejo vzorec krvi za določitev protiteles (ti. specifični IgG in IgM na VZV = varicella zoster virus). Preiskavo lahko naredi vaš osebni zdravnik ali ginekolog, kri se pošlje na Mikrobiološki inštitut, za izvid je treba počakati največ 3 dni (lahko še manj, če zdravnik na napotnico pripiše NUJNO). Poleg tega preiskava ne sodi med drage – stane okrog 30 evrov.
Če res ne bi imeli protiteles iz razreda IgG, potem obstaja možnost, da zbolite v času med 14 in 21 dnevi od stika z okuženo osebo. V tem primeru se vas bo ščitilo z imunoglobulini proti VZV. Ker to ni povsem nenevarno zdravilo (sodi med “biološka” zdravila zato, ker gre za koncentreat humanih imunoglobulino, torej se pripravlja zdravilo iz seruma ljudi, predvsem tistih iz baze krvodajalcev), pa se ga ne da kar tako, le v primerih ogroženosti.
Naslednja opcija je čakanje – in če bi res zboleli in rodili v nevarnem obdobju, se zaščiti in zdravi tudi novorojenček. Vsako leto imamo kakšen tak primer – in doslej so se vsi dobro končali.

Torej, brez panike, še zlasti ker je prva možnost zelo verjetna.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close