Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija norice?

norice?

Pozdravljeni

V priponki vam pošiljam slike izpuščajev pri moji 7 mesečnici. Nahajajo se po celem telesu vendar niso koncentrirani po področjih, nimajo vsebine, so trdi, ne srbijo. Nekaj dni pred pojavom je imela 6 bolezen. Danes pa se ji je pojavil tudi obložen jezik in notranji del ustnic, opazila sem tudi že sušenje teh izpuščajev. Vročine ni imela, s prehrano nimamo težav. Pred dobrimi 3 tedni je tak izpuščaj imela tudi starejša hčerka (2 leti); le ti so se hitro posušili, ker smo bili v tistem času na morju; ostale so le krastice. Ona je imela 1. dan izpuščajev rahlo povišano temp.
Danes me kliče tudi sestra in se je njen sin tudi “okužil”, verjetno od moje hčerke. Ali lahko po teh slikah in opisu ocenite za kaj bi lahko šlo?
K ped. nisem šla, ker nekih večjih težav ni povzročalo.

Hvala, lp

Spoštovana,

čeprav fotografije niso čisto “povedne”, pa bi glede na ostale podatke (opis podobnih izpuščajev pri sestrici pred 3 tedni in sedaj pri bratrancu) skoraj z zanesljivostjo lahko zapisala, da prebolevate norice. A internet ni prav dober za postavljanje diagnoz, za to bo vseeno treba k pediatru (če še niste bili).

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni

Hvala na odgovoru. Teh izpuščajev je bilo zelo malo in ni se mi zdelo, da bi bili polnjeni s tekočino, bili so bolj kot ne trdi. Povzročali niso nobenih težav in sedaj jih več ni;so se posušili in ostale so kraste katere se že luščijo. Zato tudi nismo hodili k pediatru. Če so bile to norice bi bilo super, da je vse potekalo tako umirjeno. A je obisk k pediatru sedaj še potreben- ali se mora ta bolezen nujno diagnosticirat?

Hvala ,lp

Spoštovana,

norice lahko res potekajo zelo nenavadno, še zlasti pri dojenčku so bolj mile kot pri večjem otroku – ali celo pri odraslem, kjer znajo biti velika nadloga in nevarnost.

Če so že kraste, ni treba hoditi nikamor, tudi kužni niste več. Vseeno pa bi bilo prijazno, če bi tistim, s katerimi je bila vaša dojenčica v zadnjih tednih več v stiku, sporočili o veliki verjetnosti noric. Da ne bodo mislili, da so njihove otroke popikali komarji, ko se bodo pojavili izpuščaji…

Tudi pediatru povejte o poteku in videzu izpuščaja in “verjetnih noricah” – da zabeleži v zdravstveno kartoteko (tak podatek bo zelo pomemben čez nekaj desetletij, še zlasti, če bo vaša hči zaposlena v šolstvu ali zdravstvu). Ne nazadnje tudi zato, ker sodijo norice med nalezljive bolezni, ki jih je treba prijaviti v “register” na Inštitutu za varovanje zdravja, ki je zadolžen za spremljanje epidemiološke situacije pri nas.

Fotografije, ki ste jih poslali meni, pa le spravite v “album”, v dokaz in za spomin.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close