NONI
Franjo, jaz Nonija sicer nisem nikoli uživala, sem pa slišala bolj negativne informacije, sicer pa ne vem ker nonijev je baje več – vsaj 3 vrste.
Kolegica ki je biolog je dala svojemu kolegu analizirati sok ki ga je pila in je imel le take vsebnosti kot ribezov sok – ne vem pa katere sorte je bil (menda steklena flaša z zlatim pokrovčkom ).
Poleg tega sem od nekega zdravnika slišala da je v Nemčiji prepovedan – nisem pa tega preverjala.
Nekateri ljudje ga pač zelo hvalijo, jaz sem se odločila za druge stvari , zato ti lahko povem le posredne informacije.
Franjo,
piši mi privat in pošlji naslov in ti bom poslal nekaj literature v slovenščini.
Načelno, obstaja preko 200 firm, ki procesirajo noni sok. Sam lahko priporočim samo eno – tisto katere sok pijem sam. Od vseh firm, ki izdelujejo noni sokove, lahko edini dokažejo vsebnost spojine proxeronin in tudi človek, ki se preko 40 let ukvarja z to spojino in jo je seveda patentno zaščitil podpira samo to firmo. Mimogrede, v 0,3 dcl noni soka je toliko proxeronina kot v 12 kg ananasa (do sedaj največjega najdišča se spojine) ali 36 kg banan.
Statistika Dr. Solomona za:
rak – zmanjšanje simpromov 68% (v skupini 1.822 pacientov)
In še odgovor Rini, v Nemčiji spijejo ogromne količine noni soka. Imajo pa konkurenco v farmacevtski industriji, ki se ji reče Ba… in ki so (baje) financirali anti reklamno kampanijo zoper noni. Takrat je prodaja upadla za 90%, a je danes večja kot je bila pred upadom. Vsak kupec je tam tako direktni uvoznik soka. Ali je potrebno povedat zakaj eno in zakaj drugo?
Toni
Prosim, če tudi meni pošljete literaturo na naslov: [email protected] – mama ima hudo obliko raka in smo se odločili, da ji tudi pomagamo poleg endovitala še s tem sirupom. Hvala za pomoč in lep pozdrav, Tanja
Z noni sokom se je srečala moja prijateljica dva dni ,preden bi morala na operativni poseg zaradi raka na dojki.Ker se je operacije neznansko bala ,je poskusila tudi to.Danes(po enem letu in pol)nima več diagnoze rakavega bolnika.Ne trdim ,da ji je noni bolezen ozdravil ,vendar je dejstvo ,da se danes počuti popolnoma zdrava ,je polna energije in prekipeva od življenske moči.Če koga zanima kaj več ,mi lahko piše tudi na mail : [email protected] tudi mnenje zdravnice ,ki se je s sokom srečala in ga opisuje iz svojega zornega kota:
Po desetih letih uporabe izdelkov CF v naši družini, mi izkušnje kažejo, da dobim najboljšo orjentacijo o uporabnosti posameznega preparata, če ga sama dalj časa jemljem ali ga uživa kdo od družinskih članov. Na podlagi tega spoznanja, sem pred časom »dala na testiranje» nov preparat, sadni sok Noni, ki je v globalni mreži na razpolago že nekaj mesecev ( v kratkem pa bo dostopen tudi pri nas ). Pred tem sem skrbno preučila obsežno literaturo, ki mi je bila na razpolago in se udeležila tudi strokovnih predavanj kolegov, ki imajo s tem preparatom že več izkušenj. Te faze teoretične priprave, pred uvedbo novega preparata v krog izdelkov, katerim zaupam in jih uporabljam, nikoli ne zaobidem, ker sem praviloma do novih stvari zmeraj nekoliko kritična in nezaupljiva.
Verjetno se vprašate kaj me je prepričalo, da sadni sok Noni preizkusimo tudi v naši družini. Ker lastnih izkušenj z Nonijem nimam še zadosti, bom skušala strniti najpomembnejše informacije iz literature, ki so zbudile moje zanimanje za ta izdelek.
Noni ( Morinda citrifolia ) je tropski sadež, ki raste v Polineziji, na Tahitiju in Havajskih otokih; na bogatih vulkanskih tleh. Noni je sadež zelo kompleksne in bogate sestave. Vsebuje vitamine, minerale, mikroelemente, 18 vrst aminokislin, encime ( najpomembnejši je proxeroninaza ), ter številne fitonutritive, od katerih so najbolj pomembni: XERONIN, PROXERONIN, SEROTONIN, SCOPOLETIN, DAMNACANTHAL, TERPENI…
Noni se v Polineziji, Indiji in na Kitajskem že več kot dva tisoč let uporablja za ohranjanje in izboljšanje zdravja. Zadnje desetletje je ta sadež zbudil pozornost različnih strokovnjakov. V številnih znanstveno raziskovalnih centrih potekajo intenzivne raziskave glede sestave in učinkov, ki jih lahko sestavine sadeža Noni imajo na organizem. Dosedanja spoznanja so vzpodbudna, vendar za relevantne rezultate bo še moralo biti dokončano veliko kontroliranih študij ( ki že potekajo ).
Dr.Neil Solomon (zdravnik, raziskovalec ) je zbral in preučil poročila več kot štirideset zdravnikov in specialistov za prehrano, ki so spremljali učinke uživanja soka Nonija, pri več kot deset tisoč uporabnikov. Iz njegove zbirke podatkov, bi navedla le najpomembnejše.
XERONIN je pred več kot dvajsetimi leti odkril prof.dr.Ralph Heinicke in ugotovil, da je ta alkaloid nepogrešljiv v sintezi beljakovin, kontroli delitve celic, ter izkoriščanju ostalih fitonutritivov v organizmu. Xeronin je zelo labilna in občutljiva snov, ki se kratek čas skladišči v jetrih in se od tod distribuira v ostale dele organizma. Dr Heinicke je prepričan, da zaradi velike vsebnosti proxeronina (ki se pod vplivom encima proxeroninaze v organizmu pretvarja v xeronin), Noni vzpodbuja samoozdravitvene procese organizma. Ugotovil je tudi, da v zadnjem desetletju koncentracija te snovi v rastlinah, ki jih uporabljamo v prehrani, permanentno upada, zaradi pomanjkanja mikrohranilnih snovi v tleh in onesnaženosti okolja. Po njegovem mnenju so številne motnje v funkcioniranju celic povezane s pomanjkanjem xeronina v organizmu. Fizične in psihične obremenitve ( ki jih je zaradi sodobnega načina življenja zmeraj več ), kot tudi različna bolezenska stanja, povečujejo potrebo organizma po xeroninu.
Po izsledkih raziskovalcev, bi naj xeronin in scopoletin (ki ju je v Noniju veliko), delovala sinergistično, vzpodbujala sintezo serotonina in melatonina in v interakciji z njima povečala izločanje endorfina, enkefalina in dinorfina. Znano je, da so naštete snovi pomembne za ohranjanje dobrega razpoloženja, ustreznega ritma spanja in budnosti, v regulaciji apetita, ter sodelujejo v ohranjanju normalnega bolečinskega praga. Posledice pomanjkanja naštetih snovi so motnje razpoloženja, tesnobnost, motnje spanja in apetita, pojav migrenskih glavobolov, nekaterih menopavzalnih težav, povečanje občutljivosti za bolečino…
Po mnenju strokovnjakov xeronin v interakciji z drugimi fitonutritivi Nonija, vzpodbuja samoregulatorne in regenerativne mehanizme celice in bi naj na ta način pripomogel k zmanjšanju vnetja, bolečin, alergičnih reakcij, izboljšalo učinkovito funkcioniranje imunitete…
Raziskovalci domnevajo, da DAMNACANTHAL vzpodbuja odpornost organizma in s tem izboljša zaščito pred infekti in zmanjša nevarnost razvoja tumorjev. Menijo, da sodeluje tudi v kontroli diferenciacije in delitve celic ( če celica izgubi sposobnost te kontrole, se lahko razvijejo benigni ali maligni tumorji ). To dokazujejo laboratorijski poizkusi na živalih in kulturi tkiv, ne ve se pa še, če na enak način deluje tudi v človeškem organizmu. Te ugotovitve še čakajo na potrditev v kontroliranih študijah. Strokovnjaki, ki imajo z uporabo Nonija izkušnje trdijo, da sadni sok Nonija ne zdravi rakasih bolezni, vendar njegovo uživanje izboljša efekte konvencionalne onkološke terapije, pospeši okrevanje in izboljša splošno počutje obolelih.
SCOPOLETIN je po izsledkih raziskav tudi pomembna unčikovina Nonija, ker bi naj vzpodbujala sintezo dušikovega monoksida v organizmu, ki je pomemben regulator biokemičnih procesov. Strokovnjaki menijo, da dušikov monoksid vzpodbuja sproščanje mišične plasti stene ožilja, kar rezultira z normalizacijo povečanega krvnega pritiska, ki je posledica prenapetosti in stresa. Na ta način izboljša oskrbo tkiv s kisikom in hranljivimi snovmi. Pod njegovim vplivom se zmanjša riziko ustvarjanja krvnih strdkov. Scopoletin ima antioksidativne lastnosti in zaradi tega zavira peroksidacijo LDL frakcije holesterola, ter tako varuje ožilje pred škodljivim nalaganjem holesterola. Vzpodbuja izločanje insulina in tako sodeluje v regulaciji ravni sladkorja v krvi. Ugodno vpliva tudi na odpornost organizma. Sestavine sadnega soka Nonija bi naj vzpodbujale sintezo Y-interferona in nekaterih interlevkinov ( to so hormoni, ki prenašajo informacije med različnimi strukturami imunega aparata ), ter na ta način ohranjajo normalno funkcijo imunitete.
Strokovnjaki menijo, da fitonutritivi v Noniju delujejo sinergistično adaptogeno, kar pomeni, da v medsebojnem sodelovanju pomagajo organizmu v prilagajanju in reparaciji (obnavljanje poškodovanih struktur celice ).
V literaturi, ki mi je bila na razpolago, sem zasledila podatek, da je leta 1996 FDA uvrstil Noni na seznam rastlin, ki so varni za uporabo, tako, da ga praktično lahko uživajo vsi, razen enega promila ( 0,1% ) oseb, ki so na ta sadež alergični. Za testiranje tega, se svetuje počasno uvajanje ( prve tri dni se priporočajo majhni odmerki soka ). Sadni sok Nonija se zmeraj uživa na prazen želodec, vsaj pol ure pred jedjo, pri čemer za odmerjanje ne smemo uporabit kovinske žlice ( priporoča se stekleni dozator ). Noni se lahko uživa v kombinaciji z vsemi zdravili in drugimi dodatki k prehrani ( le zaužiti jih je potrebno ločeno ). Svetujem, da o uživanju Nonija obvestite lečečega zdravnika. Sadni sok Nonija ni zdravilo, je pa koristen dodatek k prehrani. Noni ne nadomešča zdravniške oskrbe, ter nobene terapije konvencialne medicine, vendar jo lahko učinkovito dopolni.
Zaradi svoje bogate sestave je sadni sok Nonija pomembna pomoč organizmu v ohranjanju zdravja, seveda skupaj z ostalimi preventivnimi ukrepi, kot so pravilna prehrana, redna telesna dejavnost, skrb za duševno zdravje ( življenjski slog z manj stresa, relaksacija, sprostitvene dejavnosti…).
Glede uživanja Nonija velja isto pravilo, kot pri uporabi drugih dodatkov k prehrani:
prisluhnite svojemu organizmu! Sami najlažje ocenite kaj vam ustreza in kaj ne, ker je vsak organizem nekoliko drugačen, edinstven in se odziva na svojstven način. Zato sem se tudi sama odločila preizkusiti sadni sok Noni.