Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Nolvadex in blokada jajčnikov

Nolvadex in blokada jajčnikov

Spoštovani mladi zdravnik,
Stara sem 44 let, pred 6 meseci sem bila na desni dojki operirana za lobularnim invazivnim karcinomom (resekcija), najdeni sta bili dve tumorski žarišči klasičnega tipa in lobularni karcinom in situ prav tako klasičnega tipa. Stopnja diferenciacije tumorja je II (tubuli 3, jedrni polimorfizem 2, mitoze 1), največji premer večjega tumorskega žarišča 1,4 cm, manjšega pa 5 mm, zvezdaste oblike, ni vaskularne ivazije, ni perinervne invazije. Tako estrogenski kot progesteronski receptorji >90% pozitivni, Her-2 neg, odstranjena varovalna bezgavka brez tumorskih zasevkov.
Predpisana mi je bila radioterapija (skupaj 22 obsevanj) in terapija z Nolvadexom (2x 10mg/dan). Zanima me, ali je terapija z Nolvadexom glede na mojo starost dovolj, saj imam po 6 mesecih terapije z Nolvadexom še vedno redne menstruacije, kar očitno pomeni, da so jačniki aktivni. Onkolog je sprva predvidel tudi blokado jajčnikov, vendar se za terapijo nato kljub menstruacijam ni odločil.
Ginekologinja mi je omenila, da se velikokrat odločijo za odstranitev jajčnikov, vendar pa bi glede na mojo starost počakala še kakšno leto. Pri zadnjem UZ (pred enim mesecem) mi je na jajčniku odkrila persistentni folikel velikosti 3 cm.
Zelo si želim, da bi bila prepričana v ustreznost terapije, ki jo prejemam, zato vas prosim za mnenje, ali je terapija samo z Nolvadexom ustrezna in odmerek zadosten? Kdaj je odstranitev jajčnikov smiselna?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
B.

Spoštovana, draga ga. B.!

Najprej moram reči-zelo dobro vprašanje!
Vesel sem,ko vidim,da slovenske bolnice z rakom dojke vse bolj postajajo podobne Američankam-zanima jih ustreznost njihovega zdravljenja, ne zadovoljijo se kar z vsem,kar jim onkolog predlaga.

Vprašanje je zelo na mestu, saj glede na vse podatke o vasem tumorju in vas , ki ste mi jih napisala, pride v poštev popolna hormonska blokada, ki pa pri vas očitno ni popolna.
Razlogi, zakaj je pomembna popolna blokada hormonov pri vas, so naslednji:
1. niste prejela sistemske kemoterapije, kar pomeni,da je se toliko bolj pomembno čimboljše dopolnilno hormonsko zdravljenje,
2. ste mlada premenopavzna bolnica, pri kateri je potrebno narediti prav vse,da nikoli več nima opravka s to boleznijo,
3. tumor je visoko hormonsko odvisen HER-2 negativen, lobularni, nizke mitotske aktivnosti, kar pomeni,da potrebuje dobro dodatno hormonsko zdravljenje za čimboljsi potek,iz raziskav je znano,da je klasicni lobularni karcinom, kot ga imate Vi, bolezen,ki jo je treba čimdlje zdraviti z dopolnilno hormonsko terapijo, sprva kaže bolj indolenten potek v obdobjih po diagnozi, po približno sestih letih pa se krivulja poteka v primerjavi z duktalnim rakom dojke enakega gradusa križa z drugo krivuljo in gre nekoliko nižje, zato so zlasti pri tem raku pomembna dodatna leta dopolnilne sistemske hormonske terapije, da se prepreči kasen relaps v oddaljenih organih
4. vsak karcinom dojke zahteva svoje zdravljenje, v vasem primeru, je to bolezen, ki dejansko zahteva dobro hormonsko zdravljenje,

Moje mnenje je,da glede na starost in ugotovitve ginekologinje z UZ, trenutno nimate najboljsega dopolnilnega hormonskega zdravljenja za vas rak dojke.
Opcije so: ali dodati goserelin (Zoladex) tamoksifenu (Nolvadeksu) ali opraviti bilateralno ovariektomijo in ostati en čas na tamoksifenu, ko bodo izvidi pokazali,da ste pomenopavzna oz.ko bo minilo eno leto od zadnje menstruacije, bo to pomenilo,da ste v menopavzi-takrat prehod na aromatazni zaviralec v kolikor nimate kontraindikacij za njih.
Trenutno poteka nekaj študij po svetu glede podaljšanega hormonskega zdravljenja pri pomenopavznih in tudi premenopavznih bolnicah z rakom dojk.Mnenja sem,da je to dobra stvar in če bi bil jaz bolnica z rakom dojke, z zasevki v aksili,bi sigurno želel iti v eno izmed teh študij, ki trenutno potekajo in bi jemal nadaljnih 5 let letrozol. To je res dobra tarčna terapija.Če vam kaj pomaga,tudi lastno mamo bom najverjetneje vključil v eno izmed raziskav, v kolikor bo seveda za.

Upam,da sem vam razlozil po domače,kar ste želeli.
Srečno!

MZ

Spoštovani mladi zdravnik,

stara sem 32 let in pred osmimi meseci sem bila operirana na levi dojki. Šlo je za hormonsko odvisen HER-2 pozitiven karcinom dojke , T2 N2. Odstranjenih je bilo deset bezgavk od katerih so bile štiri potitivne. Narejena je bila popolna mastektomija in rekonstrukcija dojke z ekspanderjem. Sledila je kemoterapija, eno leto bom prejemala biološko zdravilo Herceptin, čaka me 25 obsevanj in dopolnilna hormonska terapija z Nolvadexom (20g dnevno, 5 let).
V navodilih za zdravljenje z Nolvadexom piše, da se ne sme zanositi – kar pa si želim – skrbijo pa me tudi stranski učinki. Sprašujem se ali bi se omenjeno zdravilo dalo nadomestiti z bioidentičnimi hormoni oziroma katero drugo terapijo.

Hvala za odgovor in lep dan vam želim,

Tanja

Spoštovana ga. Tanja!
Svetujem Vam, da se o vsem tem pogovorite z vašim lečečim onkologom, ki vas zdravi. On bo za vas najbolje vedel odgovor. Sam mislim,da ne bi bilo dobro nadomestiti zdravljenja s tamoksifenom s kakim drugim “biopreparatom”, sploh glede na biološke značilnosti vasega tumorja-HER-2 pozitiven hormonsko odvisen tumor.
Prepričan sem,da boste dobili vse informacije od onkologa, ki vas zdravi.Želim vam vse dobro!

Ob tej priliki morda še to: od sedaj dalje na forumu medover ne bom več sodeloval. Namen mojega sodelovanja je bil zares zelo dober za bolnike in njihove svojce: bolnikom oz.bolnicam pomagati z odgovori na vprašanja, ki so se jim porajala doma, ko ni bilo več zdravnika moč vprašati o določenih zadevah, izmenjati izkušnje, kajti tudi sam sem se pred mnogimi leti zatekel sem po odgovore in izkušnje , ki so mi pomagale in mi dali veliko dobrega. Velikokrat je žal kljub zelo dobrem namenu na koncu odziv nekaterih drugačen, kot bi pričakoval.
Lep pozdrav!!!!!

Pzdravljeni,
Prosim obrazložitev in kakšne šanse imam.
38 let,zmerno diferenciran duktalni invazivni karcinom,premer 15mm,hormonsko odvisen T 1 N O M O G 2 HER 2-NEGATIVEN. ER 80 %, PR 50 % , rob resekcije pri resekciji v redu, našli pa še dve drobni žarišči, brez zasevkov v štirih odvzetih aksilarnih bezgavkav.Terapija Nolvadex,Zoladekx(kompletna hormonska blokada) 5 let+ obsevanje 30x.
hvala

New Report

Close