Pozdravljeni!
Obračam se na vas z mojim problemom, ki kašljam že od decembra. Kašelj je suh in dražeč. Februarja sem bila pri pulmologu in na slikanju pljuč, ki je pokazalo da so pljuča v redu in tudi testiranje za stmo je bilo negativno. Na podlagi tega je osebna zdravnica zaključila da imam gerb in mi predpisala tablete nolpaza 40mg, tablete jemljem dva meseca in se je stanje izboljšalo, ker sem ponoči nehala kašljati pa tudi čez dan je boljše, kašelj je manj prisoten, toda ni izginil. Sedaj pa me zanima, če je v mojem primeru potrebno še nadaljno zdravljenje z nolpaza control, trenutno imam še eno škatlico tablet, vendar mi je bilo rečeno, naj imam zadnjo škatlico samo v primeru težav, trenutno jemljem tablete vsako jutro na tešče, kljub temu, da sem dala skozi dvo mesečno turo. Zanima me v kolikem času naj bi se moje težave v celoti pozdravile, ali pa bodo prisotne vse moje življenje. Naj še omenim, da kisline v požiralniku ne čutim, mogoče imam včasih grenak okus v ustih, predvsem v jutranjih urah. Sem pa opazila, da sem zadnjič imela kar napade kašlja po zaužitju sladoleda kljub temu, da sladoled ni na prepovedanem seznamu, vendar mi očitno ne paše. Do bolezni gerpa naj bi prišlo po dolgotrajnem zaužitju antibiotikov zaradi hudega vnetja maternice po porodu, ki sem bila tudi operirana v mesecu septembru, ker se mi je ta pretrgala zaradi prisotnosti posteljice. Sem pa jemala antibiotike klimicin 600 in v tem času sem imela hude težave v predelu požiralnika zaradi kisline.
Vnaprej se vam lepo zahvaljujem za vaš odgovor.
Spoštovani!
GERB se zdravi z visokimi dozami zdravil proti kislini in dovolj dolgo, vsekakor do bistvenega izboljšanja, največkrat do ozdravitve. Če ne pomaga dovolj, je potrebno ali povečati odmerek ali podaljšati zdravljenje na 6 mesecev in šele v primeru vztrajanja težav način zdravljenja spremeniti.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič