Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Nohti na rokah

Nohti na rokah

Spoštovani,

zanima me dodatno mnenje o deformaciji ročnih nohtov, ki me spremlja že od osnovnošolskih let (stara sem 24 let). Začelo se je s horizontalnimi brazdami (o tem malo zasledim, večinoma se piše o vertikalnih brazdah) in sicer najprej na obeh palcih. Takrat so mikroskopsko potrdili glivično obolenje in mi predpisali kremo Canesten. Težave niso ponehale, nadaljevala sem z Lamisilom, ki prav tako ni pomagal (z mazanjem sem prenehala). Naj poudarim, da sicer nimam mehkih nohtov in se mi ne cepijo. Pred dvema letoma sem bila ponovno pri specialistki dermatologinji, ki je podvomila v prejšnjo diagnozo (glivice) in svetovala pregled krvi, če bi ugotovili pomanjkanje železa, vseeno pa mi je predpisala tudi Sporanox. Zdravilo po pričakovanjih ni povzročilo sprememb. Železa sem imela res malo premalo in sem stanje popravljala s tableti, vendar je moja osebna zdravnica vztrajala pri prvi diagnozi – glivičnem obolenju. Od takrat lahko rečem, da se zadeva poslabšuje: nohti na palcih imajo po sredi globoko brazdo, na ostalih prstih pa so reliefni. Tudi na nožnih palcih se z leti kažejo reliefne spremembe. Kar se tiče splošnega zdravja, imam samo probleme s hormoni (menstrualni ciklus in akne sem uravnavala s kontracepcijskimi tableti), morda to predstavlja kakšno povezavo? Seveda sem brskala tudi po spletu in našla fotografijo podobih nohtov, kot so moji, ob njej pa je pisalo o nekakšni distrofiji (spletna stran ima naslov Dermatlas). In, ne navsezadnje, res imam že dolgo tudi razvado, da si uničujem obnohtno kožo, kar je navedeno kot vzrok celo hujših sprememb na samih nohtih. Ali je mogoče, da je to edini razlog deformacije? Z rastjo se nohti ne popravijo, brazde nastajajo znova in znova. Dermatologinja je omenila možnost, da sem deformacijo podedovala in da je ne bom mogla odpraviti. Moti me sicer le z estetskega vidika, ampak vseeno želim priti zadevi do dna. Za kakršenkoli odgovor pa se vam lepo zahvaljujem.
Lepo pozdravljeni!

Pozdrav!

Če niso glivice, pa vam je bil predpisan Sporanox!?
Deformacije, ki jih opisujete so zelo pogosto posledica okvar , ki jih povzročajo poškodbe kožice ob narastišču nohtov, zato odsvetujemo kakršnokoli rezanje, dviganje ali pa poškodbo te kožice.
V kolikor se to počne več let, je lahko noht trajno deformiran.
Vsako večje vnetje, infekcija, kemoterapija, motnja metabolizma, se lahko na nohtih odraža kot neravnina, deformacija.

Če rezimiram: pustite si kožico ! Počakajte nekaj mesecev!
Dodajanje vitaminov in mineralov je vsekakor dobrodošlo za noht.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close