Najdi forum

nohti

Po drugi nosečnosti, ki se je lani končala s porodom zdravega otroka, so se mi na levi nogi “pokvarili” vsi nohti (5). Najprej so postali zelo trdi, nato postopoma pa so se izrodili. Sedaj imam rumene debele nohte, ki imajo vse prej kot estetski videz. Zaradi njih imam precej skrbi. Obdelujem jih s pilico tako, da pilim zgornjo plast dokler ne postanejo gladki, nato pa jih pokrijem z lakom za nohte, da se ne opazijo spremembe. Ta težava me izredno moti. Zdravnik mi je predpisal mazilo, ki absolutno ni bilo učinkovito. V eni tuji reviji sem prebrala, da se tovrstne nohte da odstraniti z operativnim posegom (nekako “potrgati”), nakar zrastejo mladi, popolnoma zdravi nohti. Operacija naj bi bila pod lokalno narkozo ter spada med “nerizične”.

Vljudno vas prosim, da mi svetujete, na koga naj se obrnem z mojo težavo. Predvsem pa me zanima operativna odstranitev, za katero menim, da je najbolj učinkovita in najhitrejša.

Rada bi tudi povedala, da poleg rednega dodatnega zdravstvenega zavarovanja imam tudi nadstandardni paket, ki bi mi v tem primeru morebiti prišel prav, da se izognem čakalnim vrstam.

Resnično vas prosim za konkretni odgovor in pomoč te nasvet, na koga naj se obrnem.

Najlepša hvala in prav lep pozdrav.

Spoštovani!

Po opisu sodeč je mogoče, da imate na nohtih glivice. Zdravljenje le-teh pa je dolgotrajno. Ker imate prizadetih več nohtov, bo verjetno potrebno zdravljenje z antimikotičnimi tableti in mazanje z antimikotičnimi mazili okoli 6 mesecev. Uspeh se bo kazal po te, da se bo ob korenu nohta začel pojavljati zdrav noht. Dokler dojite teh zdravil ni priporočljivo jemati. Kirurška odstranitev nohtov, ki bi prišla v poštev pri enem nohtu, medtem ko pri vseh manj verjetno, je smiselna ob omenjenem zdravljenju nekje po treh mesecih, ko se že kaže zdrav noht. Večinoma pa tako radikalen poseg ni potreben. Samo kirurško zdravljenje pogosto ni učinkovito, saj glivice ostanejo na prstu in znova okužijo noht.

Seveda se glede diagnoze lahko motim, ker ne navajate, da se noht na konici drobi ipd., zato se le znova oglasite pri vaši zdravnici.

Če imate glivice, se morate posloviti od vse svoje lesene obutve, copat, ki jih ne morete oprati, čevlje morate razkužiti z antimikotikom ali z 10% formalinom, nogavice prekuhavati itn. Leseni deli na tleh v kopalnicah, bazenih, savnah so idealna shramba za glivice, ki se v vlažnem okolju veselo širijo naprej.đ

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close