Zdaj se že gremo igre. Brez smisla. Sam nimam nikakršnega kompleksa. Sam bom še naprej treniral v bombažnih nogavicah . Nekaj tisočakov, ki jih bom na ta način prihranil, bom pa namenil za obiskovanje sinove plavalne šole.
Voziš se lahko z letalom ali vlakom. V prvem ali tretjem razredu. Bistvo je pa, da si popotnik in to je tvoje zadovoljstvo. In nihče me ne bo prepričal, da tisti v prvem razredu letala raje potuje, kot ta, ki ima denar samo za vlak. Enako gledam na šport. Zdaj ste pa vsi pametni in ste določili, nama kompleks. Zakaj ? Ker mogoče malo manj “udobno” treniram, kot vi. Prvo je potrebno gojiti ljubezen do sebe. Šport pa je posledica tega. Vsi smo mi mali mazohisti. Včasih gremo do meja naših sposobnosti-vsaj tekmovalci in zagriženi rekreativci. Potem, pa nas muči mali otiščanec…to je zame skregano z logiko. Pa saj vsi pošteno mislimo. Imamo pač različna gledanja na športno opremo. Zame je bilo treniranje v stari trenerki in sedaj v pajkicah popolnoma enako. Le če trdo in ob teških pogojih treniram sem na tekmah pravi…
G.Vrhovnik.
Hvala za ponudbo, da bi mi kupili nogavice. Denar raje podarite Sončeku. Kar se tiče napredka, ( da ne boste, kot mi stari športniki) za vas je najprimernejša oblika “rekreacije”abtronick. Kupiš baterije, gledaš Tv, ležiš v postelji…
Pa nisem siromak. Kljub temu, da imam tri otroke. Želel sem poudariti, da je ljubezen do športa tista, ki bo dala trajnost, rezultate…
Pa še malo statistike:
Rezultati v osnovnih in srednjih šolah so bistveno slabši kot so bili pred petnajstmi leti. Še posebaj je to opazno pri učenkah!!!I (knjiga Atletika-na voljo v vseh večjih knjižnicah) Danes pa Polari, najsodobnejše vadbene naprave… Zanimivo, kaj bi na to dejala brata Petrič.
Janez!
Priznati moram, da si eden redkih, ki tukaj realno ocenjuješ stvari. Je pa tek, kljub temu, da je najcenejši šport velik izdatek. Če želiš malo resneje teči in se poskusiti na nekaj tekmovanjih, gre kar nekaj denarja. Štartnine, bencin, oprema …Sam porabim nekje dvesto tisočakov na sezono…to pa ni zanemarljiv denar. Nekje pač moraš varčevati… Sam pri opremi, drugi spet…
Samo,
seveda ti ves, kaj je najboljse zame… Abtronik si grem nabavit takoj danes, opustila bom tek in fitness, to pa zato, ker gre tvoja res fantasticna argumentacija tako nekako: ce uporabljas pridobitve napredka in novih spoznanj, seveda ne garas dovolj in ti je dovolj abtronik in lezanje na postelji. Edini, ki ve, kaj je RESNICEN sport, si pa seveda ti, ki teces v 15 let starih nogavicah. Ooh, give me a break.
V resnici se strinjam s tem, da pac vsakdo nekje varcuje. Tu je bila debata zgolj o nogavicah in ljudje so povedali, katere jim najbolj ustrezajo, ti pa si vse pokosil s svojo tezo, ces, boljse nogavice kot imate, vecji osli in slabsi sportniki ste. Po moje vecina med nami tukaj zelo skrbno nacrtuje, kaj bo od “fancy” opreme nabavil in brez cesa lahko zivi in sporta.
Statistike lahko kazejo marsikaj. A za nerazgibanost ljudi seveda niso krivi pulzmetri, dobre nogavice, dobri copati ipd, ampak zgolj prepricanje, da se bo vse naredilo samo. Ne vem, zakaj bi krivil sportno industrijo, da se ljudje ne gibajo (pa recimo v eni sportni reklami ne vidis, da bi folk lezal na kavcih in cakal, da mu zrastejo bicepsi)… Za to so vzroki drugje. Ce mene vprasas, so najbolj krivi tisti, ki skrbijo za vzgojo: ucitelji. Meni in tri cetrt ljudem iz mojega razreda so sport do konca in naprej priskutili in leta je trajalo, preden sem dojela, da sport ni tisto, s cimer so nas mucili v soli. Vzgojitelji bi morali vedeti, da nismo vsi rojeni sportniki, a da konec koncev sport vsakomur prija (ce nima res popolnoma zmedenega hormonskega sistema) in da bi zato pri vsakem mladem cloveku morali najti in prebuditi motivacijo za taksen ali drugacen sport. A lazje je seveda naprej porivati tiste, ki ze tako rinejo naprej sami, ker imajo afiniteto do gibanja, kot ukvarjati se z unimi lenimi in debelimi.
A ce mislis, da bodo zulji na nogi zaradi slabih nogavic kaj prispevali k boljsim gibalnim navadam… se seveda presneto motis… a, kdo sem jaz, abtronicarka, da bi tebi govorila…
pusti ga, vidis, da se tak profesionalec z nami amaterji, maminimi sincki, ne bo ukvarjal. taksnih provokatorjev imam res polno glavo, pa sem mislil da jih na tem forumu ni.
dragi samo, sam tecem se vedno v kratkih hlacah in kratki majici, pozimi pa v 10let stari trenirki (5x presiti na najbolj izpostavljenih delih). ko bos pa ti v hribih pri -30st. C zlezel copov steber v bombaznem puloverju in bombaznih doma sesitih rokavicah, zato ker je sintetika zate znak “preseravanja” se pa javi na AO matica, da ti podelimo nagrado za mojstra leta.
pojdi raje na www.http://www.job2.si/forum/default.asp forum in izzivljaj svoje frustracije nad narcisoide, ki zrejo steroide in zapravljajo na desettisoce tolarjev mesecno za beljakovinske praske
Še jaz bom pristavila svoj piskrček, čeprav tole ni odgovor Manji. Upam, da ne bom deležna takih kritik Samo, saj pišem ravno zato, ker ga razumem. Poznam kar nekaj družin, kjer se za vsak tolar ve, kam bo šel in enostavno ni denarja za nakup opreme – verjetno je tudi nizek socialni status kriv, da v šolah ni toliko zanimanja za šport, saj vse stane, vsak tečaj, tudi tek, če se hočeš z njim resneje ukvarjati. Moja sestrica je trenirala atletiko, zato vem, koliko denarja je šlo ze njene tekaške copate. Ali pa fitness – vsak mesec, eno leto, pa je že kar en kupček denarja.
Guinness, strinjam se, da Čopovega stebra ravno ne moreš preplezati v bombažni majici, je pa dejstvo, da mora človek imeti denar, če se hoče ukvarjati z alpinizmom…
Vsem želim lep vikend.
Končujem debato.
G. Vrhovnik. Z uporabo angleškega jezika-fraz, samo kažete svoj jaz. Preprosto želite biti nekaj več. Želite zmagati. Ne tečem v petnajst let starih nogavicah-radi ponižujete. Za marsikaterega od nas je tisočak bogatstvo…Pa še to…mešate stvari. Smo že pri ekstremnih športih-alpinizem.
Vse kar sem želel poudariti je dejstvo, da je šport na prvem mestu. Opremo pa si lahko vsakdo izbira po svojih možnostih. Večina, ki jih je na forumu nima športnih iskušenj. Treba je videti za kaj se gre. In šele kasneje-hura v trgovine. Žal mi je vsakega, ki si nekaj teško kupi, nato pa to leži…Imam kup znancev, ki so kupili kolesa, rolerje, razne fitnes naprave… Sedaj se pa nabira prah…Morda je bil kdo v družini bolj potreben tega denarja. Tisti, ki bo v športu vztrajal, bo postopoma šel naprej z tehnologijo in novimi prijemi. Pravi ljubitelji športa v tem primeru teka, pa bodo ostajali še naprej tekači. Četudi ne bodo imeli modelov tenisk za trideset tisočakov, majic iz specialnih materialov…
In za vselej se poslavljam od tega foruma…Bom se raje učil angleščine…saj po g. Vrhovnik, sklepam, da bo to tudi postala nuja pri športu, če boš želel biti “noter”
Samo, vem, da bos se naprej bral replike na svoj post, zato moram kljub temu se nekaj pojasniti.
prvo se ti opravicujem za vse tezke besede, ki sem jih izrekel. nikomur ne zelim nic slabega.
drugic, pljuvas v skledo samemu sebi. se sedaj ne vem kaj hoces povedati? pravis, da te moti ko nekdo kupi drago opremo, kljub temu, da jo kasneje ne uporablja in bi lahko denar koristneje uporabil…kaj ne teces ti ze precej let in najbrz bi do sedaj ze lahko vedel kaj ti lezi in kaj ne. kaj potrebujes in kaj ne…. malce cudno se mi zdi
tretjic. ce si clovek necesa resnicno zeli, to tudi dobi. tiste ki se predajajo samo melanhoniji ne razumem in so pomilovanja vredni. ko sem zacel plezati in hoditi z AO na izlete sem bil edini v trenirki in poletnih usnjenih gojzarjih, rokavice iz bombaza mi je sesila mama (zaradi ozeblin imam se danes v mrazu probleme z rokami) se 20 let stare dereze na pascke (!!) in 20 let star cepin mi je posodil dobri kolega Stane Belak-Srauf (najbrz ga vsi dobro poznate). vsi ostali so imeli pozimi gore-tex hlace, jakne, plasticne cevlje….ze drugo leto, ko sem bil star 17let sem med prazniki za prvega maja v Dolomitih v italiji instruktorjem pomagal cez velike stene popolnoma sam voditi tecajnike za alpinisticnega pripravnika. v tistih 10 dneh sem imel zastonj prevoz, zastonj bivanje, zastonj hrano, zastonj pivo, pa se placan sem bil toliko da sem si nabavil prvih 10 vponk, 10 klinov, prvo goretex jakno in nekaj vrvi s katero sem lahko cez leto nacrtovano treniral plezanje – soliranje in tako naprej….
kaj hocem povedati? to, da ce si clovek necesa resnicno zeli tudi dobi!! ce si necesa zelis in tega noces uresniciti potem nimas razloga za “jamranje”. sicer pa, kdo sem jaz da bi ti govoril….
alpinizem je ravno toliko extremni sport kot tekanje. cisto odvisno s katere perspektive gledas. z relativno lahkoto soliram J-raz Skute v Kam. alpah. extremizem pa se mi zdi tek na 42km, medtem ko jaz v koci v kam. bistrici ze pijem zasluzeno pivo nekdo se vedno brez razloga zdolgocasen tece po cesti….
ampak tukaj smo ze zasli s poti….
Guinness!!
Zmenjeno !!
Tudi jaz nimam vsega prav. Vedno je boljše imeti več prijateljev, kot sovražnikov. To je moje geslo čez vse življenje. Saj sva na isti frekvenci. Na kratko si mi opisal svoj začetek alpinistične kariere…in to je to. Začel si z nič…alpinizem te je veselil…cilji si bili vedni višji…in sproti si kupoval novo opremo. Sam tečem večinoma resnično v bombažnih nogavicah in majicah. Za maratone pa imam tudi sam boljšo opremo. Ti imaš rad planine…jaz tek. Midva to veva. Drugi se pa naj prepričajo, če jih ti extremni napori “zadovoljujejo”. Do takrat pa zadostujejo tudi bombažne majice in nogavice. Nekako, kot bi si prvo kupil sedlo, šele nato konja. In, tako kot tebe niso odvrnile ozebline, mene otiščanci…tako prave tekače ne bodo odvrnile bombažne nogavice. Počasi bodo pa stvari prišle na svoje mesto.
Lep pozdrav
Moje nedolžno vprašanje je pripeljalo skoraj do prepira. Naj povem še jaz moje mnenje:
Mislim, da je res veliko ljudi, ki imajo dobro opremo ampak je ne uporabljajo. Cena opreme je odvisna tudi od športa. Logično je, da za plezanje v Himalaji ni dobra navadna bunda in gojzarji, ravno tako tisti, ki je precej na kolesu rabi čelado, rokavice, kol. hlače… Tudi mene motijo tisti, ki imajo dobro opremo le za pokazat. Vem pa tudi, da se dobri rekreativci z dobro opremo ne posmehujejo drugim, ki si te opreme ne morejo privoščiti. S posmehom pa pokažejo svoj obupen značaj – to sigurno niso dobri športniki oz. dobri rekreativni športniki.
Sama rada kolesarim in si z delom preko študentskega servisa kupukem opremo. Ampak ta oprema je precej uporabljana. Opremo si kupim na račun nekajenja, nepitja…
Se pa drugače strinjam s Samom. Guinness tebi pa vsaka čast. Tvoja pot je prava. POkazal si voljo. Vendar so zdaj vse večje razlike med ljudmi. Na eni strani otroci bogartiš staršev, ki dobijo vse in ne znajo ceniti in na drugi revni otroci, ki si sami prislužijo in znajo ceniti stvari. Ne pomeni, da so vsi bogati enaki in revni vsi enaki.
Tako: dobro opremo naj ima tisti, ki jo rabi.
zivjo Samo!
se popolnoma strinjam s tabo in zelim ti veliko uspehov v teku. jaz, kot kaze sem s tekom skregan. ne razumem kaj delam narobe ampak po 3-4 mesecnem intenzivnem treningu me je med tekom zacelo boleti v spodnjem predelu trebuha (kot bi prvic tekel), vcasih celo v prsih in vse to po komaj 5km!? za en teden grem na kolo potem pa bom videl kaj bo…
a si tekmoval na ljubljanskem maratonu? kako je slo?
pozdravljena Manja,
ne sekiraj se, ce se ljudje ne bi kregali bi bilo nekaj narobe:) pomembno je, da se na koncu vsi razumemo.
Bil sem na maratonu. Čas nič posebnega. 3.30. Sem pa bil vesel, ko sem gledal množico nekaj tisoč ljudi. Nisem tekel v bombažnih nogavicah in majici.Po moji presoji, pa jih je več kot polovica. In več ali manj bodo tekli še vsi dalje. Pri teku sem prepričan je še najmanj “kvaliteta”pomembna. Veseli me, da smo se sporazumeli.
Lep pozdrav in veliko športnih užitkov vam želim!