nodus štinice
lep pozdrav!pred kratkim sem bila na pregledu scitnice.Ugotovili so mi hipotireoidizem ščitnice…to vem da imam premalo tsh hormonov in zato jemljem tabletke.Naredili so mi tudi punkcijo,ker imam tudi na dotik tipljiv nodus,zatrdlino na levi strani ščitnice,izvid punkcije je bil benigen tumor.Ta nodus se mi je vecal, sedaj se je rast ustavila.Pregled imam naslednji teden.Nekaj me zanima.Kaj se lahko ta benigen tumor pretvori v malignega??Zanima me tudi kaj mi priporocate, ce se mi zopet poveca?Operacija?Kako poteka taksna operacija?Kaksna je nadaljna terapija?
Za odgovor se ze naprej zahvaljujem lp rozica
Draga rozica!
Benigni rezultat pomeni, da vzorec skoraj gotovo (98-99 odstotkov) ni rak ščitnice. Čeprav benigni nodus lahko včasih zraste ali proizvaja preveč ščitničnega hormona, se ne bo razširil izven ščitnice na druge dele vratu ali telesa. Kot sem že velikokrat razložila, poznamo več tipov tako benignih kot malignih rakov nekega področja (organa). Benigni rak ščitnice zajema adenome, adenomatoidne noduse, adenomatozne noduse, koloidne noduse in hiperplastične noduse. Odstranitev bo torej potrebna v primeru, da rast ne bi prenehala, sam tumor pa ni nevaren. Ali operacija in kdaj, se bosta dogovorila skupaj z zdravnikom na pregledu, prav tako pa tudi o morebitnem nadaljnem jemanju hormonov zaradi hipotireoidizma.
Lepo vas pozdravljam!
Irena