Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Nodul v pljučih

Nodul v pljučih

Pozdravljeni. 

Pred dvemi meseci sta zbolela moj partner in sin, oba sta imela visoko vročino, partner je imel zelo povišan CRP (140), zato je dobil antibiotik. Sin je dobil antibiotik zaradi bolečine v ušesu, krvi mu niso vzeli. En teden za tem sem zbolela tudi jaz, visoka vročina, visok CRP (90), zato sem tudi jaz dobila antibiotike. Vsi smo bili brez diagnoze. 

Partner je dva dni izkašljeval kri (ne obilno) zato so ga napotili na rentgensko slikanje pljuč. Imel je povečan levi hilus, zato so mu pljuča slikali še enkrat, mesec dni pozneje, levi hilus je bil še vedno povečan, vendar majn. Zdravnik ga je napotil na CT pljuč. 

Dobil je izvid:

Vidna je difuzno precej povišana denziteta pljučnega parenhima – RB. Stene bronhov so precej zadebeljene, neravne, periferno so lumni ozki, na nekaj mestih so v njih vidni sluzni čepki.

Areal atenuacije mlečnega stekla z majhno atelektazo v 6. segmentu levo – delno resorbiran vnetni infiltrat. Podoben manjši areal je viden v srednjem režnju. Minimalen paraseptalen emfizem v apeksih.

Zelo droben nodul v medialnem delu desnega zgornjega pljučnega režnja tik ob mediastinumu (5mm).

V prsnem košu ni povečanih bezgavk. Srce je normalne velikosti. Perikardialnega izliva ni. Centralne pljučne arterije in torakalna aorta so primerne širine. Plevralnega izliva ni. Požiralnik ne izgleda spremenjen. V torakalni steni ni videti patoloških sprememb.

Mnenje: znaki kroničnega bronhitisa, dokaj izrazite spremembe dihalnih poti ( pridružena komponenta astme?). Znaki izrazitega respiratornega bronhiolitisa. Blag emfizem. Zgostitvi v levem spodnjem in srednjem režnju imata izgled delno resorbiranih vnetnih infiltratov. Zelo droben soliden nakazano spikuliran nodul v desnem zgorenjem pljučnem režnju (postvneten?), glede na dejavnike tveganja svetujem kontrolo čez eno leto.

Zanima me ali je več možnosti da je nodul posledica okužbe, ali da je karcinogen. Skrbi me namreč njegova oblika in lokacija. Ali je veliko možnosti, da je karcinogen, če je spikuliran? Kaj pomenijo zgostitve v pljučih? Iz izvida tudi ne znam razbrati, če je levi hilus še vedno povečan. Eno leto se mi zdi zelo dolga doba za ponovno CT slikanje.

Partner ima astmo in je kadilec, star je 35 let, pred okužbo ni imel nikakršnih težav, ima veliko kondicije. Po okužbi je bolj zadihan ob naporih. Sin ima po okužbi še vedno zamašen nos. 

Zelo bom hvaležna, če mi odgovorite na moja vprašanja, sem v skrbeh.

Dober dan,

če bi jaz bil na mestu osebnega zdravnika, bi gospoda napotil v ambulanto za pljučne infiltrate na Kliniko Golnik.

LP

MK

Objava čaka odobritev

New Report

Close