Nodozna evtirotična struma
Lep pozdrav,
Pred letom dni sem bila med nosečnostjo napotena k tirologu. Pred tem so mi pregledali kri in ni bilo videti da bi bilo karkoli narobe s ščitnico, bolj je bila težava v tem ker je zdravnica ugotovila na pogleda da imam povečan levi reželj. Pri pregledu so ugotovili da je reželj res povečan in naredili Citološko analizo s punkcijo ščitnice, rezultat:
“V preparatu je mnogo krvi, številni so fagociti in več manjših enoslojnih skupin tirocitov z zmerno velikimi jedri z bolj grobo zrnato strukturo kromatina. Citoplazma je obilna, neostro omejena, izrazito številne in povečane so marginalne vakuole. V nekaj skupinah so jedra manjša, v citoplazmi pa so temnejša zrnca.
Mnenje: cistični elementi in tiociti z znaki povečane proliferacije in stimulacije brez atipije in brez vidnega mikrofolikularnega vzorca. Menim da gre za nesuspektne, benigne spremembe.”
Spodaj pa je bilo na izvidu napisano še tole:
“Pacientka prihaja na diagnostično punkcijo nodusa v ščitnici. Pod ultrazvočno kontrolo punktiramo zgornji pol solidnega dela hiperehogenega nodus v levem režnju. Citološka analiza punktata je nesuspektna.
Mnenje: Ugotavljamo nodozno evtirotično strumo z nesuspektno cituloško sliko. Terapija ni potrebna. Svetujemo, da se pacientka naroči v našo ambulanto po končanem dojenju zaradi dodatne diagnostike.”
Sedaj je leto dni kasneje, nehala sem dojiti zato se bom ponovno naročila na pregled in občutka da bi bil nodus kaj večji nimam. Zanima me kaj bi bilo v primeru da začne rasti, ali jemlješ potem kakšna zdravila ali kaj podobnega? Oz. kako je z zdravljenjem Nodozne evtirotične golše?
Hvala in lep pozdrav