Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje nodozna evtirotična golša in povišan Tg

nodozna evtirotična golša in povišan Tg

Spoštovani dr. Pirnat,

imam dva gomolja, manjšega v levem režnju (4X3 mm) in večjega v desnem (25×15 mm), katerega so mi punktirali. Namreč slednji se mi je v zadnjih parih mesecih vidno povečal, mislim, da predvsem zaradi prevelikega fizičnega napora, ker me je dan po dvigovanju težkih bremen začel boleti (bolečina je trajala en teden). S tokratno punkcijo pa se mi je precej zmanjšal!
Glede na citološko analizo (Mnenje: le značilni cistični elementi, brez atipičnih celic) ne izgleda da bi bil sumljiv na karcinom.
TSH: 2,004 Tg:776 recovery: 102% Kako pa je na podlagi teh vrednosti? Ali se lahko na podlagi povišanega Tg posumi na karcinom ščitnice?

Nimam pa nobenega specifičnega zdravljenja in le kontrolo na Polikliniki v LJ ob ev. rasti ščitnice. CB

Po besedah tirologinje mi gomolj raste, ker krvavi in naj bi bila rešitev le operacija. Ali je boljše čimprej operirat, čeprav kakšnih velikih težav nimam ali počakat še kakšno leto. Imam 32 let in dva otroka (3 leta in 7 mesečnega, katerega še dojim).

Barbara,
vrednost Tg je močno povečana, saj so referenčne vrednost od 2 do 70 ug/l in zato me nekoliko čudi mnenje, da zadeva ni sumljiva za karcinom, ker to je ponavadi vrednost, ki kaže na možnost karcinoma. Seveda pa Tg ni edini parameter, ki ga merijo, še posebej pomembno je kaj pokaže punkcija in scintigrafija ščitnice, če se zanjo odločijo.
Naj povem še to, da je lahko ta vrednost tudi v mejah normale in je možno, da gre za karcinom (pri meni se je recimo to zgodilo).
Verjetno boste sedaj nekaj časa na opazovanju in boste hodili na kontrole. tako da bodo spremljali kaj se bo dogajalo.
Nekaj literature o raku ščitnice boste našli tudi na:
http://metuljicica.mojforum.si

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za benigen gomolj v ščitnici. Vrednost tiroglobulina je res precej povečana, kar pa gre verjetno na račun cističnih sprememb v gomolju. Samo zvišane vrednosti Tg še ne pomenijo karcinoma ščitnice. Priporočam spremljanje in v primeru rasti gomolja operativno odstranitev.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,

zanima me, ali je lahko tako visoka vrednost Tg (776) vzrok spontanega splava v prvih tednih nosečnosti?

Hvala in LP

Spoštovani!

Visoka vrednost tiroglobulina ni v nikakršni zvezi s sponatanim splavom. Spontani splav se lahko pojavi pri izrazito motenem delovanju ščitnice, tako hiper, kakor hipotirozi. Pri vas je bil TSH popolnoma normalen, tako, da ne gre za funkcijsko motnjo ščitnice. Vzrok za splav je najverjetneje iskati drugje (anatomija maternice, okužbe, genetske bolezni….).

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani dr. Pirnat!

Glede na to, da ste mi v prejšnjih postih svetovali spremljanje rasti gomolja, me zanima na kako pogosto naj grem na kontrole. Nazadnje so mi izmerili velikost gomolja novembra 06 (velikost je evidentirana v kartoteki na nuklearni), pa bi rada prišla na kontrolo UZ. Kako na pogosto v praksi svetujete kontrole na 6 mesecev, 1 leto…?
Mialite, da bi bilo smiselno tudi kontrolirati raven TSH in Tg (nov. 06 je bil zelo povečan)? Mogoče še katere druge vrednosti?

Naj le omenim, da sem imela v zadnjih mesecih 2 spontana splava, enega tudi leta 2004, se pravi že tri, kar se mi ne zdi ok. Anatomija maternice je normalna, okužbe so izključene, genetske bolezni mi niso znane.

Lep dan želim,
Barbara

Spoštovani!

Glede na zvišane vrednosti Tg priporočam opraviti kontrolni UZ in določitev TSH in Tg na eno leto. Evtirotična nodozna golša ni vzrok za spontane splave.

Lp

New Report

Close