Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje nodozna evtirotična golša

nodozna evtirotična golša

Na službenem zdravniškem pregledu sem zdravnici omenila svoje težave s srcem, izpadanjem las, občasnim tresenjem in mravljinčenjem rok… Pretipala je ščitnico in ugotovila, da je povečana, zato me je napotila k tirologu. Tam sem dobila naslednje izvide, prosim, če mi jih malo razložite:

TSH: 1,384mE/L
anti Tg:33,6 KE/L
anti TPO:36 KE/L
Tg:112 mg/L recovery:102%

Pacientka prihaja zaradi nodozne golše. Klinično in laboratorijsko je evtirotična.
UZ: ščitnica je povečana. V desnem režnju in spodnjem polu levega režnja so delno hipo delno hiperehogeni nehomogeni nodusi.
Scintigram: hipofunkcijski nodusi v desnem režnju ščitnice.
TG je zmerno zvišan.

Mnenje: ugotavljamo multinodozno evtirotično strumo. Pacientko naročimo zaradi nadaljne diagnostično obdelave.

Torej čaka me še citološka preiskava, na žalost pa so mi datum poslali dva dni za tem, ko sem bila naročena.
Prosim za razlago izvida.

Hvala in lep pozdrav,
Nataša

Spoštovani!

Pri vas gre za povečano ščitnico (golšo) z gomolji (nodozna golša) in normalno delovanje ščitnice. Glede na to, da so gomolji na UZ delno hipoehogeni (manj odbojni od zdravega ščitničnega tkiva) in na scintigramu hipofunkcijski (manj kopičijo izotop od zdravega ščitničnega tkiva), je potrebno opraviti tankoigelno biopsijo teh gomoljev. Velika večina gomoljev v ščitnici je sicer nenevarnih, le približno 5% je rakavih.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani dr. Pirnat,
najlepša hvala za to razlago. V sredo zjutraj grem na citološko preiskavo, ker nameravam nato v službo, me samo zanima, ali imam lahko po tem kakšne težave, recimo bolečina v predelu ščitnice itd..?
Hvala lepa za prijaznost in lep pozdrav,
Nataša

Spoštovani!

Po tankoigelni biopsiji ščitnice ni pričakovati posebnih neželenih učinkov. Včasih se lahko pojavi blaga bolečina v področju ščitnice, ali manjši hematom v podkožju. Odsvetujemo pa dvigovanje težjih bremen prvi dan po posegu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani dr. Pirnat,

bila sem na tankoigelni biopsiji ščitnice, seveda moram zdaj počakat na izvide. Zanima me samo, če je prekrvavljen gomolj videti bolj nevaren… Slišala sem namreč zdravnico, ko me je punktirala, da je ta gomolj kar fajn prekrvavljen. Je to slab znak?
Ne glede na to, kaj pokažejo izvidi, sem optimistična in zaupam vašemu osebju.

Lep pozdrav,
Nataša

Spoštovani!

Dobro prekrvljeni so lahko tako maligni kakor tudi benigni gomolji v ščitnici. Najpomembnejša in tudi najbolj povedna je citološka analiza punktata. Kot že rečeno je sicer več kot 90% gomoljev v ščitnici benignih.

Lp

Spoštovani dr. Pirnat

Sem marija iz celja obračam se na vas ker je moja diagnoza na enem izvidu ( hashimotov tiroidis) tsh 0.27 mU/L na enem pa evtirotična nodozna golša. Punkcija je pokazala atipijo celic. Ščitnica je močno prekrvljena. V desnem režnju je kavdalno anizogena nodozna formacija velika 3cm karialno je majhna klacinaija v levem režnju je kranialno ventralno kalciniran nodus velik 1cm. zanima me ali res nerabim pregleda 1 leto.

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za nodozno (gomoljasto) golšo in moda tudi kronično avtoimunsko vnetje ščitnice.Odločitev ali je potrebna operativna terapija ali ne je vsekakor v rokah lečečega tirologa, ki natančno pozna klinično stanje in rezultate opravljenih reiskav. Pogosto se odločamo za spremljanje in kontrolo v nekoliko daljšem časovnem obdobju.

Lp

New Report

Close