Nodozna evtirotična golša
Spoštovani dr. Pirnat,
Na srečo imam samo nodozno evtirotično golšo. Iz vaših prejšnjih odgovorov na tem forumu, sem prebrala kaj to je. Nisem pa našla obrazložitve zakaj do tega pride.
Zadnji dve leti sta bili zelo težki (ločitev, otrok v bolnici, stalno prisoten stres v službi,…). Ali so vsi ti stresni dejavniki lahko vzrok za povečano golšo? Vsaka stvar ima svoj vzrok, zato bi rada vedela, česa se moram paziti, izogibati, da bi ustavila rast ščitnice?
Hvaležna vam bom pojasnila.
Hvala in lep pozdrav,
Maja
Spoštovani!
Pri evtirotični nodozni golši se v ščitnici tvorijo gomolji ali nodusi. Gre za klone celic, ki so nekoliko drugačni od normalnih ščitničnih celic. Glavni vzrok za razvoj nodozne evtirotične golše je genetska predispozicija. Dodaten dejavnik, ki pospeši razvoj tvorbe gomoljev v ščitnici je pomanjkanje joda v prehrani. Priporočljiva dnevna količina joda v hrani je 150 ug. Kadar joda zaužijemo dovolj, se ga primerna količina nabere tudi v ščitničnih celicah. Takrat so stimulirani dejavniki, ki preprečujejo rast in razmnoževanje ščitničnih celic in golša se ne pojavi. Če je joda v hrani, in s tem v ščitnici, premalo pa prevladujejo rastni dejavniki, ki povzročijo rast ščitničnih celic in kasneje tudi tvorbo gomoljev. Pri nas je joda v prehrani dovolj. Leta 1999 je bila sprejeta uredba o dodatnem jodiranju soli. Danes je soli, ki jo uporabljamo dodano 25 mg KI na kilogram soli, kar zagotavlja ustrezno preskrbo z jodom. Glede vpliva stresa na razvoj nodozne golše žal ni veliko znanega. Verjetno pa je najpomembnejši genetski faktor.
Lp
Spoštovani dr. Pirnat,
kako pa je v primeru, da se v gomolju nabira kri oz. tekočina in zaradi tega raste. Meni so pred slabim mesecem s punkcijo gomolj precej zmanjšali, zdaj se ga palpatorno ne čuti več (sem bila ravno danes na kontroli pri splošnemu zdravniku). Tirolog mi je rekel (na predavanju Metuljčic v MB), da lahko tudi s kihanjem, kašljanjem… spet sprožim, da se v gomolju nabere tekočina in s tem raste.
Zanima me vaše mnenje glede tega!
Hvala in lp