Najdi forum

nočno dojenje

pozdravljeni
a mi lahko poveste kaj naj storim ker moja osemmesečna deklica hoče nočno dojenje na ENO uro .Njena teža je 10 kg ,čez dan se doji in ima sadni ter zelenjvni obrok ,za večerjo pa ima najrajši navaden jogurt ali polento,pa tudi pokaže da vse kar jemo mi ,bi rada tudi ona, kar ji v večni primerov ustrežemoi

hvala

Draga Danaja,
verjamem, da vam je težko, ko je po neprespani noči potrebno imeti še veliko energije za delo z dojenčkom in druge vsakodnevne obveznosti. Torej – dobrodošla v svetu “zombijev” – neprespanih staršev. Sama sem skozi moje tri mulčke ugotovila, da nima prav nobenega smisla, da se bojujem z mlini na veter. Otroško spanje ni vedno po meri odraslega in ko sem se s tem sprijaznila, smo imeli že precej manj težav… Škoda, da naši dojenčki nikoli niso programirani na starševski čas in bi nas zmogli razumeti, da tudi starši potrebujemo nekaj spanja. Pomembno je to, da se zavedate, da tako malega otroka definitivno ne razvajate, če se odzivate na njegove potrebe, zato naredite tako, da bo vsem v vaši družini najbolj prav.

Čudežnega recepta za nočno spanje vašega otroka vam žal ne morem dati. Možnosti, načinov “treninga”, uspavanja, knjig o uspavanju je na tem svetu nešteto, toda sama trdno verjamem, da bi tisti, ki bi našel čudežni recept za nočno spanje naših otrok bil hudo bogat človek. Res je, da večina večjih zdravih dojenčkov ne potrebuje nočnega dojenja zaradi prehrambenih potreb. Toda – dojenje je še veliko več – za odžejanje, za cartanje, za varnost materinega naročja (ne, ne – žal očka ponavadi ni dovolj dober), sesanje toplega mlekca otroka pomiri, da mu uteho, da se varno zaziba nazaj v sen, išče ljubezen, telesni stik z materjo, ugodje,…

Nekaj predlogov drugih staršev za boljše nočno spanje:
– preverite, ali otroka zebe ali mu je vroče
– poskrbite, da bo prostor, kjer spi otrok dobro prezračen in da zrak ne bo presuh (sploh pozimi, ko kurimo s centralnim ogrevanjem), prostor naj tudi ne bo pretopel
– vzemite ga v svojo posteljo, s tem odpade problem vašega zbujanja in vstajanja
– če imate “divje” noči, poskrbite za SVOJ počitek tudi podnevi, ko otrok počiva, se vlezite zraven, stisnite ga v naročje in mu ponudite svojo bližino in toploto
– otroka ne puščajte, da bo ponoči zaspal sam in v joku, saj se bo v življenju že prezgodaj naučil le tega, da prezpogojna ljubezen ne obstaja in da se ne more zanesti celo na lastnega očka in mamico
– če vam srce govori, da pohitite k otroku, ki vas potrebuje ponoči, ubogajte svoje srce
– problem spanja in nočnega hranjenja se najbolje lotite tako, da poskrbite, da boste vi in vaš partner imeli čimmanj prekinjeno spanje. Otrok naj vam bo čimbliže, v isti postelji ali v posteljici poleg vaše.
– otroka podojite in/ali dvignite takoj, še preden se popolnoma razbudi

Spalne navade otrok so zlata tema vseh knjig o vzgoji in negi otroka toda dejstvo je, da je otrok ko končno pride nekaj, na kar od začetka nismo navajeni in nam poruši naš vsakdanji ritem in s tem posredno tudi varnost in gotovost, ki smo jo živeli prej. Otroci so si različni in način, ki je pri nekomu uspešen, je pri drugem lahko popolnoma zgrešen. Samo vi in vaš mož sta lahko strokovnjaka za svojega otroka in poskusita sama presoditi, kaj vama in vaši družini najbolj ustreza in se pač prilagoditi svojemu otroku, tako da boste VSI zadovoljni.

New Report

Close